Indul a belvárosi kerékpárutak építéseAz elkövetkező években folyamatosan hirdetnek meg olyan pályázatokat, amelyek városon belüli kerékpárutak építésére vonatkoznak, ezeket Komárom is igyekszik kihasználni. Elsőként a Rákóczi utcán épül bringaút, néhány éven belül pedig a Vág-hídtól a volt Priorig, illetve a gázgyárig épülne biciklisáv a járdák mellett.

Valószínűleg jövő év márciusában kezdődhet meg a kerékpárút építése a Rákóczi utca déli felén, ez közel 600 méteres szakaszt jelent. A tervek az utca mindkét oldalára elkészültek már korábban, uniós támogatás segítségével, nemrégiben pedig lezajlott a déli oldal kivitelezésre kiírt közbeszerzés. Ennek nyomán a komáromi székhelyű Korekt Kft. építheti meg ezt a szakaszt, amint az időjárás lehetővé teszi – ha minden jól megy, akár jövő nyárra be is fejeződhet a kivitelezés. A meglévő járdákat némileg szélesítik, és egymás mellett halad majd a kerékpárút és a gyalogosok számára elkülönített járda. A város az Integrált regionális operatív program (IROP) keretében pályázott sikeresen az építésre, és nyert el 272 ezer eurónyi támogatást.

Hamarosan a Rákóczi utca északi oldalán is hasonló módon épülhet meg a bringaút, a kapcsolódó pályázatot október közepén nyújtotta be a város, ugyancsak az IROP keretében, csaknem 250 ezer eurónyi támogatásért folyamodva. Legutóbbi ülésükön a városi képviselők jóváhagyták az ilyenkor szükséges 5 százalékos önrészt is a projekthez.

Tervezik a következő szakaszokat

Keszegh Béla, Komárom polgármestere kérdésünkre elmondta, természetesen nem szeretnék, ha a két bringaút a semmibe vezetne, ezért fokozatosan újabb és újabb szakaszokkal bővítenék. A város egy további pályázaton 15 ezer eurót nyert el a következő szakasz tervezésére, erre hamarosan meghirdetik a közbeszerzést. A cél az, hogy a Rákóczi utcától a kórházig tervezzék meg a következő szakaszt, ugyancsak járdabővítéses megoldással, illetve tovább, a gázgyárig, valamint egy leágazással a Cirill-Metód körforgalomtól a volt Priorig. Előzetes tervek születtek arról is, hogy a kórházi kereszteződéstől a vasútállomásig is tervezzenek egy kerékpárutat, ám a szakemberek felvetették, hogy – helyhiány miatt – itt előnyösebb volna a négyemeletes blokkok között vezetni a bicikliutat. A későbbiekben további városon belüli szakaszok kerülnének sorra, például a VII-es lakótelepen keresztülvezető kerékpárút részletes terveit is kidolgoznák, egészen a II-es lakótelepig. Jövőre egy terv is készülne, mely magába foglalna egy menetrendet, hogy hol, milyen sorrendben épülnének ki bringautak.

Autó helyett bringával

„Az előttünk álló években folyamatosak lesznek a kerékpárutak építését és tervezését célzó pályázati kiírások, és ahogy már el is kezdtük, a továbbiakban is felkészülten akarjuk ezeket várni, hogy azonnal beadhassuk a kérelmünket. Reális az esély, hogy sikerrel pályázzunk és fokozatosan, támogatások segítségével bővítsük a városi kerékpárút-hálózatot. A városi szakaszokat aztán csatlakoztatjuk a települések közötti bringautakkal. A cél az, hogy valóban egy környezetbarát alternatív közlekedési formává váljon a kerékpáros közlekedés. Például, hogy Őrsújfaluról, vagy éppen Gadócról valaki gond nélkül betekerhessen a központba, mondjuk egy félelektromos kerékpárral. Ezáltal olcsóbban, környezetkímélő módon, és akár még gyorsabban is megtehesse ezt az utat, mint azok, akik csúcsidőben a dugóban állnak autójukkal. Nyugat-Európában ez már bevett gyakorlat“ – nyilatkozta a polgármester, hozzátéve, természetesen az autós közlekedési helyzet megoldását is szeretnék előmozdítani, ám ebben az állam szerepe megkerülhetetlen, egy elkerülő út megépítése nélkül pedig nem lesz nagy előrelépés.

Hamarosan két kerékpáros szervizpontot is kialakítanak: a termálfürdőnél, illetve a Monostori híd lábánál. Ezekre megyei pályázaton nyert támogatást a város.

(csá)

Új buszok, megújult buszpályaudvar
Épülhet a bringaút a Rákóczi utcán
Kerékpárutak járdabővítéssel
Uniós forrásból épülhet a Karva-Párkány kerékpárút

Top