Uniós forrásból épül a Karva–Párkány kerékpárút

1,7 millió eurót nyertek a Karva–Párkány, és ugyancsak 1,7 millió eurót a Párkány–Helemba közti kerékpárút kiépítésére az érintett települések a határon átnyúló Interreg programban. A pályázat eredményeit nemrégiben tették közzé.

Mindkét szakasz az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút része, és a leendő helembai új Ipoly-hídon át vezet majd a magyarországi oldalra, ahol az Ipolydamásd–Letkés vonal épül meg a pályázatból, csatlakozva az Ipolydamásd–Szob közti kerékpárútra. A Párkány–Helemba szakaszon a nyomvonal a párkányi Duna töltéstől a Garam töltésén a garamkövesdi vasúti hídig vezet, itt csatlakozik a szervizútra, amit szintén felújítanak. Garamkövesd és Helemba közt aztán a közúton halad tovább, Helembára érve pedig a Duna partján csatlakozik a leendő Ipoly-hídra.

A Karva–Párkány szakasz kapcsán Dúcz József, a Nyugat-szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi részlegének igazgatója korábban úgy nyilatkozott, a vízügy nem adott engedélyt arra, hogy a leendő kerékpárút a Duna töltés koronáján haladjon. Ezen a szakaszon magasítani és stabilizálni kell a töltést, a munkálatokat idénre tervezték, de közbejött a járvány. A Duna töltésén tehát nem lehet kerékpárút, így a töltés mellett alakítják azt, ott, ahol a régi állami út is halad, és amit a kerékpárosok jelenleg is használnak. Itt végződik a már meglévő Komárom–Karva kerékpárút is. Ha megvalósul a beruházás, a Pozsonytól egészen Párkányig terjedő,168 kilométeres szakaszon összefüggő kerékpárút jön létre.

A Komárom-Karva közötti kerékpárutat 2014 őszén adták át, a 30 kilométeres szakasz nagy része itt is a Duna töltésén halad, csupán Dunaradványnál, illetve Dunamocs és Karva között kell a forgalmát a 26-os útra terelni, itt ugyanis nincs töltés. Mióta megépült az új kerékpárút, felélénkült a Duna menti településeken is a turistaforgalom.

miriák

Top