Így választunk szombaton!

Október 29-én, szombaton első ízben kerül sor összevont önkormányzati választásokra Szlovákiában. Egyidejűleg választjuk meg a megyei önkormányzat elnökét és képviselőit, továbbá településünk polgármesterét és helyi önkormányzati képviselőit.

Az önkormányzati választásokon szlovák és külföldi állampolgárok egyaránt részt vehetnek az állandó lakhelyük szerinti településen, amennyiben legkésőbb a választások napján betöltötték 18. életévüket. Természetesen állandó lakhelyünk helyi önkormányzatának tisztviselőit, illetve annak a megyei önkormányzatnak az elnökét és képviselőit választhatjuk meg, amelyikhez településünk tartozik – a Komáromi járásban a Nyitra Megyei Önkormányzat tisztviselőit.

A szavazóhelyiségek október 29-én, reggel 7 órakor nyitnak, este 20 órakor zárnak. Érkezéskor igazolnunk kell személyazonosságunkat: személyi igazolvány vagy külföldi illető esetében lakcím igazolás bemutatásával. Ezt követően egy kék színű borítékot és két kék vonallal ellátott szavazólapot kapunk, illetve egy fehér borítékot és két fehér szavazócédulát. Ezek átvételét aláírásunkkal igazoljuk.

Kék a kékbe, fehér a fehérbe

Ezt követően a szavazófülkékben, illetve a voksolásra kijelölt helyen adhatjuk le szavazatainkat. A kék vonalas szavazólapok a megyei önkormányzati választásra vonatkoznak. Nyitra megye elnökére szavazhatunk az egyik cédulával, a 11 jelölt sorszáma közül egyet bekarikázva. A másik kék vonalas szavazólapon a megyei képviselőjelöltekre szavazhatunk – a Komáromi járásban legfeljebb 8 jelölt sorszámát karikázhatjuk, de lehet akár kevesebbet is. Ezt követően mindkét kék szavazólapot a kék borítékba helyezzük.

A fehér szavazólapokkal a helyi (községi/városi) önkormányzatba választhatunk tisztviselőket. Az egyik lapon a polgármesterjelöltek közül választhatunk egyet, ugyancsak a sorszám bekarikázásával. A másik cédulával a helyi képviselőket választhatjuk meg – a szavazólapon szerepel az is, hogy az adott településen, illetve választókörzetben legfeljebb hány jelöltet karikázhatunk. Mindkét fehér szavazólapot a fehér borítékba kell helyeznünk – amennyiben a választó nem a megfelelő borítékba teszi a szavazólapot, a szavazata érvénytelen lesz.

A szavazófülke elhagyása után a kék borítékot a kék urnába, a fehéret a fehér urnába kell bedobnunk – ha összekeverjük az urnákat, szavazatunk ugyancsak érvénytelenné válik.

A választópolgár köteles a fel nem használt vagy hibásan megjelölt szavazólapokat az ezek tárolására szolgáló zárt dobozban elhelyezni, ellenkező esetben szabálysértést követ el, amiért 33 euró pénzbírsággal sújtható. Ha egy választó súlyos, elsősorban egészségügyi okok miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, jogosult az önkormányzattól, illetve a választás napján a választási bizottságtól mozgóurnás voksolást kérni, ám csak az állandó lakhelye szerinti választási körzetében.

Komáromban visszalépett az egyik polgármesterjelölt

Komáromban végül csak négy jelölt küzd meg a polgármesteri posztért. Keszegh Béla regnáló polgármester függetlenként (Függetlenek Komáromért – 4KN) indul most is, kihívói: Bauer Ildikó (Szövetség), Bodoki Péter (Hlas-SD) és Etheykatz Tímea (független). Dobi Róbert (független) a múlt héten bejelentette, visszalép a polgármester-jelöltségtől: szimpatizánsait Bodoki Péter támogatására szólította fel. A járási székhelyen 77 jelölt pályázik a helyi parlament összesen 25 képviselői helyére.

Gútán Horváth Árpád a Szövetség jelöltjeként nyerné el ismét a választók kegyét. Halász Béla és Kárpáty Ernő független jelöltek a kihívói. Gútán összesen 35 képviselőjelölt indul a 17 képviselői mandátumért.

Ógyallán öten indulnak: Závodský Peter jelenlegi polgármester (független), Basternák Ildikó korábbi polgármester (Szövetség), Melich Ctibor (SaS), Pupák Štefan (független) és Kečkéš Ildikó (független). Ógyallán összesen 28 képviselőjelölt indul a 11 helyi képviselői mandátumért.

Naszvadon a jelenlegi polgármesternek, Molnár Zoltánnak (Szövetség) egy ellenfele van Oslanec Zoltán személyében, aki függetlenként (Együtt Naszvadért) indul. A kisvárosban 29-en szállnak harcba a 12 képviselői helyért.

Végül Nyitra Megye Önkormányzatának élére 11 jelölt pályázik: Milan Belica jelenlegi megyeelnök (független), Csenger Tibor (Szövetség), Branislav Becík (Hlas, Sme rodina), Martina Holečková (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu, ODS, DS, OKS és Za ľudí), Lukáš Kyselica (OľaNO-Nova-KÚ-Zmena), Artúr Bekmatov (Socialisti.sk), Peter Pukan (Republika), Milan Španír (Kotlebovci – ĽSNS), Oliver Štaudner (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Renáta Kolenčíková (független) és Martin Kusenda (független). Nyitra Megye Önkormányzatába 54 képviselőt választunk meg, a megye összes járásában 393 jelölt indul. A Komáromi járásban azonban csak a járási jelöltek közül választhatunk – 40 induló közül 8 nyerheti el a megyei képviselői mandátumot.

Csaba Ádám

Mivel foglalkoznak az önkormányzatok?
Közel százan lennének polgármesterek
Polgármesterjelöltek Komáromban
Gútán két kihívója van a polgármesternek
Ógyallán öt, Naszvadon két polgármesterjelölt indul

Top