Hogy ne lepjen el a szemét!

Komárom. Már az idén több előrelépés történik a komáromi hulladékkezelés terén. Nemrégiben a képviselők megszavazták, hogy fokozatosan új hulladéktároló állomások épüljenek ki a városban, pár hete pedig egy kampány is indult annak érdekében, hogy minél többen szelektáljanak a városban. A városvezetés abban is gondolkodik, hogy hogyan tudná anyagilag motiválni a komáromiakat arra, hogy kevesebb vegyes hulladékot termeljenek.

Világszerte súlyos gondot jelent, hogy az emberiség egyre több szemetet termel, a legnagyobb mértékben a műanyagszennyezés növekedett az elmúlt évtizedekben. Ennek alátámasztására csak egy adat: míg 1950-ben a világ műanyagtermelése 1,5 millió tonna volt, 2017-re ez elérte a 348 millió tonnát. Ennek jelentős része, 30-40 százaléka csomagolóanyag.

A döntéshozók az elmúlt években kezdték felismerni, hogy ha nem történnek lépések a műanyaghulladék – és más szemétfajták – visszaszorítására, súlyos károkat okozunk bolygónknak és saját magunknak. Ennek érdekében világviszonylatban, de Szlovákiában is olyan szabályokat kezdtek elfogadni, amelyek igyekeznek visszaszorítani a szeméttermelést.

gyre1

Szlovákiában például idén év eleje óta hatályos az a törvény, mely az önkormányzatokat arra ösztönzi, hogy településükön minél kevesebb vegyes hulladékot termeljenek, illetve, hogy a lakosság minél többet szelektáljon. Pontosabban arról van szó, hogy idén jelentősen megemelkedik az az illeték, amit az önkormányzatoknak fizetniük kell a nem válogatott, háztartási hulladék mennyisége után, sőt, jövőre újra emelkedik ez az összeg. Komárom esetében – ha nem sikerül csökkenteni a vegyes hulladék mennyiségét – ez évi 80 ezer eurós pluszkiadást jelenthet.

Új kukák, kampány, nevelés

Mindezzel összefüggésben a város nekifogott új szeméttárolók beszerzéséhez, hangsúlyt fektetve a válogatott hulladék gyűjtésére is.

szemet6NZ

Varga Tamás alpolgármester, a téma felelőse a lakótelepi hulladékgyűjtők felújításával és lecserélésével kapcsolatban elmondta, először a legelhanyagoltabb helyekre összpontosítanak – több helyen annyira romos állapotúak a régi konténerállomások, hogy el kell bontani. Továbbá ki kell építeni az alapzatot, amire a majdani új, „szarkofágos“ kukatárolók kerülnek. Ezen munkákra már kiírták a közbeszerzést, mely a napokban zárul le. „Miután megtudjuk, a rendelkezésre álló idei 160 ezer euróból mennyi marad az új hulladéktárolók vásárlására, elindítjuk az erre irányuló közbeszerzést is. Az első új kukatárolók idén ősszel kerülhetnek a helyükre“ – ismertette az új fejleményeket Varga Tamás, hozzátéve, megkezdődik a meglévő, kevésbé lepusztult konténerállomások felújítása is, illetve jövőre – amennyiben a képviselők jóváhagyják a szükséges pénzforrást – folytatják az új kukatárolók telepítését. Bízik abban, hogy a civilizáltabb kukák arra ösztönzik majd a lakosokat, hogy egyrészt kulturáltabban dobálják ki szemetüket, másrészt a szelektált hulladék mennyisége is emelkedik. Ezt a célt szolgálja a város kezdeményezésére indult 480-as kampány is – erről bővebben cikkünk végén, keretes írásunkban olvashat.

Érdemes szelektálni, nem öntik egybe

Fontos lenne, hogy a komáromiak érezzék, van értelme annak, hogy válogatják a hulladékot – ezzel valóban hozzájárulnak a környezet megóvásához is. Évek óta tartja magát az a szóbeszéd Komáromban, hogy felesleges a szemét osztályozása, hiszen a szemétszállítók úgyis egybeöntik a szelektált hulladékot. „A válogatott hulladékot sohasem öntötte egybe a szállítást végző szerződéses partner – a Clean City –, már csak azért sem, mert saját érdekével ellentétes lett volna“ – szögezte le Patus Sándor, a városüzemeltetési főosztály vezetője ugyanakkor megjegyezte, ha egy válogatott szemét gyűjtésére szolgáló konténer többségében háztartási hulladékot tartalmaz, azt vegyes hulladékként szállítják el. „Ez sajnos a mai napig előfordul a városban néhány helyen, itt megpróbáljuk jobban elkülöníteni a válogatott hulladék számára kijelölt konténereket a háztartási szemétre szolgáló kukáktól“ – fűzte hozzá.

symbol_hu

Varga Tamás elmondta, vizsgálják azt is, milyen módon lehetne még motiválni a lakosokat arra, hogy szelektáljanak, akár úgyis, hogy a környezettudatos polgároknak anyagi előnyük származik ebből. „Több elképzelés is felmerült, egyelőre azonban nem találtunk minden szempontból megfelelő megoldást“ – tette hozzá.

Március óta gyakrabban szállítanak

A Clean City idén márciusig hetente egyszer ürítette a szelektált hulladék gyűjtésére szolgáló kukákat, azóta viszont már kétszer viszik el a papírra és a műanyagra szolgáló kukák tartalmát – az üvegtárolók nem igényelnek heti kétszeri ürítést. „Ha (például a kampány hatására) valahol nem lesz elég a heti kétszeri kukaürítés sem, ott további konténerek elhelyezésére is sor kerülhet, illetve a szemétszállító társaság is fel van készülve arra, hogy még gyakrabban szállítsa el a hulladékot“ – válaszolta kérdésünkre Patus Sándor.

DSC_0542-e1428911930216

Egyre drágább a vegyes szemét

A szelektált hulladékot jelenleg a harcsási hulladékudvarban gyűjtik, a vegyes hulladékot pedig egyenesen az izsai szeméttelepre szállítják. Mint arról tavaly beszámoltunk, a telepet működtető Reko Recycling vállalat nemrégiben egy új kazettával bővítette a kapacitást, ami azt jelenti, hogy további 10-15 évre biztosítva van a komáromi és a környező települések vegyes hulladékának lerakása. Ez nem olcsó mulatság, Komárom tonnánként 18,50 eurót fizet a lakossági vegyes hulladék lerakásáért – 2017 júniusában emelkedett az összeg a korábbi 15,68 euró/tonnáról. Ez az emelt összeg még mindig néhány euróval kevesebb, mint amennyit például Érsekújvár, Dunaszerdahely, Ógyalla vagy Nagymegyer fizet.

Korábban írtuk, 2017-ben Komáromnak 442 ezer eurójába került csak a vegyes hulladék lerakása az izsai telepen, miközben a Clean Citynek 732 ezer eurót fizetett a szemét elszállítására, a konténerek ürítésére, a lakótelepi szeméttárolók gondozására-tisztítására és egy sor ezzel összefüggő tevékenységre. Ha hozzávesszük, hogy ezalatt az idő alatt a lakossági szemétdíjból – mely személyenként évi 27 euró – mindössze 775 ezer euró folyt be, látható, hogy a város évente százezreket költ saját kasszájából a hulladékgazdálkodásra. És mindezen költségeket csak tetézi majd a már említett, vegyes hulladék lerakására kirótt állami illeték. Ebből látszik, a lakosoknak már most érdekükben állna, hogy minél kevesebb vegyes szemetet termeljenek, hiszen ha nem sikerül ennek mennyiségét jelentősen csökkenteni, előbb-utóbb a komáromiaknak is be kell majd szállniuk a költségekbe. Ezzel együtt le kell szögezni: a városvezetés nem gondolkodik a szemétdíj emelésén.

Komárom egy hosszú úton indult el, bőven van teendő a városi hulladékkezelés fejlesztése, a hibák kiküszöbölése terén. Egy dolog viszont teljesen biztos. Csak akkor lesz lényeges eredménye a tisztább városért tett lépéseknek, ha a lakosok partnerek ebben, illetve meggyőződtek arról, hogy van értelme a hulladék válogatásának – akár anyagi haszna is.

480_kampany


A 480-as kampány

Komárom város kezdeményezésére, a Clean City hulladékszállító társaság, a Kompakt civilszervezet, valamint a 22 Média társaság együttműködésével indult a 480 elnevezésű kampány, melynek célja a környezettudatosságra felhívni a figyelmet. Az ehhez kapcsolódó, magyarul és szlovákul is elérhető www.480.sk weboldal számos hasznos tanácsot kínál, miként tudunk tenni egy tisztább, környezetbarátabb városért, hol és hogyan szelektálhatunk, hogyan csökkenthetjük a vegyes hulladékunk mennyiségét.

„A 480-as szám arra utal, hogy egy európai lakos évente átlagosan 480 kiló szemetet termel” – mutatott rá Keszegh Béla polgármester, hozzátéve, egy átlagos komáromi család pedig évente 2 tonnát. „Éves szinten Komáromban 16 ezer tonna szemetet kell kezelnünk. Ennek nem kellene így lennie, ha tudatosabban kezeljük, osztályozzuk a hulladékot” – jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva, a hulladékgazdálkodás nagyon fontos része a környezetvédelmi szempont – nálunk például kiemelten az ivóvízkészleteink megóvása –, ugyanakkor egyúttal komoly gazdasági kérdés is.

eötvös4

A 480-as program része, hogy a városi alapiskolák 2-2 ezer eurós támogatást kaptak a szelektált hulladék elhelyezéséhez szükséges felszerelés vásárlására, hogy ezzel is elősegítsék a felnövekvő nemzedék környezettudatos gondolkodását. Az Eötvös iskolában a minap át is adták a papír, fém, üveg és műanyag hulladékra szolgáló tárolókat. „Elsősorban a jövőtökről van szó. Figyeljünk egymásra, használjuk a kukákat rendeltetésszerűen! Figyelmeztessétek osztálytársaitokat, otthon is figyeljetek erre oda. Ebben kérjük a segítségeteket” – szólt a tanulókhoz az iskola igazgatója, Majer Péter. Az iskolák közösségi kertek kialakítására is kapnak támogatást.


Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Oldanák a szemét-ügyet

Újabb 15 évre fellélegezhetünk

Júliustól többet fizet a város a szemétért

Top