Épülhetnek az új hulladéktárolók

Különösebb vita nélkül hagyták jóvá a városatyák azt a javaslatot, mely szerint Komárom elkezdi a lakótelepi hulladéktároló pontok felújítását, civilizáltabbá tételét. Idén 160 ezer eurót fordít erre a célra a város. Úgynevezett betonszarkofágos tárolókat helyeznének ki, de a későbbiekben a meglévő, falazott gyűjtőpontokat is felújítanák és zárhatóvá tennék. Több évig tarthat a folyamat.

Egy hónappal ezelőtt részletesen bemutattuk a városvezetés azon elképzelését, mellyel rendezettebbé tennék a lakótelepi hulladéktárolók környékét, illetve visszaszorítanák a kukázók és az illegális szemetelők okozta problémákat. Most az önkormányzati képviselők elé került a javaslat, melyet a polgármester megbízásából Varga Tamás alpolgármester a városi hivatal illetékeseivel együtt dolgozott ki.

szemet6NZ

Az alpolgármester elmondta, több lehetőséget is vizsgáltak. Újabb falazott gyűjtőállomások építését azért vetették el, mert nagyon költségesek, ráadásul az alkalmazkodni képtelen emberek a falak takarásában szabadabban dobálhatják szét a szemetet, vagy éppen piszkíthatnak oda. A nagyobb városokra jellemző talajba süllyesztett tárolók kiépítése is drága, ugyanígy a szállítás is több nehézséget vet fel, ráadásul a talajban futó vezetékek, hálózatok miatt sok helyen nem alkalmazható. Emiatt az utóbbinál hatszor olcsóbb betonszarkofágos megoldást választották, amelynek Varga Tamás szerint az is előnye, hogy a hulladékot nem fújja ki belőle a szél, nem árad belőle a bűz, a kukázók dolgát megnehezíti és bárhol elhelyezhető. Érsekújvárban is ilyen hulladéktárolók telepítése van folyamatban, és az eddigi tapasztalataik jók – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, a hivatal illetékeseivel terepszemlét is tartottak Érsekújvárban.

cof

A testületi ülésen elhangzott, egyelőre kérdés, hogy a javaslatban szereplő 160 ezer euró hány szemétgyűjtő pont kialakítására lesz elég, idén várhatóan 6-7 helyre telepítik a szarkofágos tárolókat. A vegyes háztartási szemét gyűjtésére szolgáló kukákon kívül természetesen külön kukák lesznek papírra, üvegre és műanyagra is. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében még az idén egy kampány is indul. Erre annál is inkább szükség van, mert az idei évtől – és jövőre újra – jelentősen megemelik azt az illetéket, amit az önkormányzatoknak kell fizetniük a település által termelt háztartási hulladék után. Komáromnak ez 80 ezer eurós pluszkiadást jelenthet.

A felszólaló képviselők üdvözölték, hogy a városvezetés lépéseket tesz a helyenként borzalmas komáromi szemét-helyzet javítása érdekében. A javaslatot különösebb kifogások nélkül szavazták meg.

A mostani döntéssel egyelőre csak elindul egy folyamat, ami több évig tart majd, függően a rendelkezésre álló városi pénzektől is. A program keretében a meglévő, falazott és körbekerített hulladékgyűjtő pontok felújítását is tervezik.

(csaba)

Oldanák a szemét-ügyet

Top