Hat euróval emelkedik a szemétdíj Gútán

Jövőre az eddigi 19,40 euróról 25,55 euróra emelkedik egy személy részére az éves hulladékdíj összege Gútán. A 62 év felettiek és a tartósan egészségkárosultak 16,82 eurót fizetnek majd a jelenlegi 12,80 euró helyett, a külső városrészek (Császta, Pacsérok, Nagysziget, Nagygúta) lakói pedig 5 eurót a mostani 3,84-gyel szemben. Az emelést szabályozó általános érvényű rendeletet a múlt heti rendkívüli ülésen szavazta meg a képviselő-testület. Utoljára 2017-ben emelkedett 10 százalékkal a szemétdíj a városban.

IMG_20191204_153443

Az elmúlt hónapokban sokat ragozott téma volt az önkormányzati üléseken a hulladékgazdálkodás; a város évente mintegy 350 ezer eurót fordít erre a célra, miközben a lakosoktól kevesebb, mint 190 ezer eurót szednek be a hulladékdíj címén. A hiányzó összeget a városnak más forrásból kell fedeznie. A deficitet tovább növeli, hogy idén januártól egy új állami illetéket is bevezettek, ami a háztartási hulladék osztályozásának mértékétől függ: minél alacsonyabb a szelektálás mértéke, annál magasabb az illeték összege. Gúta esetében, ahol a szeparálás aránya 35 százalék körüli, idén tonnánként 8 euró, jövőre már 13 euró lesz ez a díjtétel, és ha nem javul az arány, akkor 2021-től 22 euró/tonna. Ráadásul a negyedi hulladéktelep, amelynek részvényese Gúta is, és ahová a városból hordják a szemetet, jövőre szintén emeli a lerakati díjat, mégpedig 22 euróról 26 euróra tonnánként. Egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a zöldhulladék-begyűjtés májusban bevezetett új rendszere sem, amelytől a háztartási szemét 40-50 százalékos csökkentését remélte a városvezetés. Ténylegesen csupán 15-17 százalékkal lett kevesebb háztartási szemét.

Mindezeket figyelembe véve a városi hivatal a novemberi testületi ülésre olyan anyagot terjesztett a képviselők elé, amely jövőre 28 euró/fős évi hulladékdíjjal számolt. Ezzel szemben független képviselők egy csoportja 23,30 eurót indítványozott, és miután egyik sem kapott kellő támogatást, Horváth Árpád polgármester – kompromisszumos megoldásként – 25,55 eurós javaslattal állt elő. Akkor ez utóbbi sem szerezte meg a szükséges háromötödös többséget, így a polgármester rendkívüli ülést hívott össze múlt szerdára. Mivel a független képviselők közül többen bírálták a szemétbegyűjtést végző Gúta Service tevékenységét és megkérdőjelezték gazdálkodásának hatékonyságát, a múlt heti tanácskozásra elkészült egy beszámoló is a városi cég gazdálkodásáról. Forró Tibor (független) azonban továbbra is kitartott amellett, hogy egy független könyvvizsgáló világítsa át a céget, amit a képviselők ezúttal meg is szavaztak (két hete ugyanez a javaslata még nem kapott elengedő támogatást). Ferencz László képviselő a nem fizetők arányára volt kíváncsi. A polgármester megjegyezte, minden törvényi eszközt kihasználnak a kintlévőségek behajtására, és ezen a téren nem állnak rosszul. Finta Zoltán hivatalvezetőtől megtudtuk, mintegy 20 ezer euró a szemétdíjból eredő lakossági tartozás, azaz 10 százalék körüli a nem fizetők aránya. Forró Tibor a két független frakció nevében ismételten javasolta a személyenkénti éves 23,30 euró hulladékdíjat, de ez a javaslat nem ment át. Végül a képviselők 10 igen 1 nem és 5 tartózkodás mellett rábólintottak a 25,55 eurós összegre.

Horváth Árpád hangsúlyozta, nem kizárólag Gútát érintő problémáról van szó, a környező települések nagy részében is kénytelenek megtenni ezt a népszerűtlen lépést az önkormányzatok (Ógyallán szintén a múlt héten emelték meg a szemétdíjat átlagosan 30 százalékkal, Komáromban pedig e héten dönthetnek a helyi adók növeléséről). Gúta polgármestere átállási időszaknak nevezte a 2020-as évet, mivel Halász Béla képviselő javaslatára tavasszal új hulladékgazdálkodási koncepció készül, amely nem csupán átalánydíjjal számol, hanem figyelembe veszi azt is, ki mennyi szemetet termel. Tehát mennyiségalapú, ún. kuponos rendszert vezetnének be. A részleteket azonban még ki kell dolgozni, főleg a tömbházas övezetben nehéz ennek bevezetése. Első lépésként a tömbházak környékén zárható hulladéktároló szigeteket alakítanának ki, ami azonban a költségvetési források függvényében várhatóan több éves folyamat lesz.

V. Krasznica Melitta

(Cikkünk a Delta december 10-i számában jelent meg.)

Emleni kell a szemétdíjat Gútán

Egyelőre nincs döntés a szemétdíj emeléséről

Top