Gútán nem emelkedik idén a szemétdíj

A tavalyi év utolsó, decemberi önkormányzati ülésen a képviselők többsége nem támogatta a szemétdíjemelést, így idén marad az eddigi díjszabás Gútán. Egyhangúlag jóváhagyták viszont a város 2021-es költségvetését.

A városban legutóbb 2019 decemberében emelték a szemétdíjat, az addigi 19,40 euróról 25,60 euróra. Az újabb emelésére vonatkozó anyagot Finta Zoltán hivatalvezető terjesztette a képviselők elé, mégpedig két változatban: 4, illetve 6 eurós növelést javasolva személyenként. Indoklásként elmondta, hogy 2021-ben a konyhai biológiai hulladék törvényileg előírt kötelező gyűjtése, valamint a háztartási hulladék szeparálásának mértékétől függő lerakati díj emelkedése miatt mintegy 40 ezer euróval növekszik a hulladék-gazdálkodással összefüggő kiadása a városnak. Ráadásul a szemétilletékből befolyt összeg már eddig sem fedezte a kiadásokat, 2020-ban például 90 ezer eurót kellett más tételek rovására átcsoportosítani erre a célra a városi költségvetésben. Árgyusi Imre, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke is indokoltnak tartotta a szemétdíj emelését, rámutatva, hogy enélkül 2021-ben tovább nyílik az olló a bevétel és kiadás között, és elérheti a 130 ezer eurót. Horváth Árpád polgármester megjegyezte, az állam a lehető legrosszabbkor vezeti be a háztartási biológiai hulladék kötelező gyűjtését, ami minden településnek gondot okoz. Az önkormányzatok érdekképviseleti szervei azonban hiába kértek újabb halasztást, január elsejétől életbe lépett a törvény.

Finta Zoltán ugyanakkor arra is rámutatott, hogy már idén tavasszal próbajelleggel szeretnék bevezetni a mennyiség alapú mérést, ami bár olcsóbbá nem teszi a hulladék begyűjtését, mindenképpen igazságosabb lesz, hiszen aki több szemetet termel, többet is fizet majd annál, aki igyekszik minél kevesebb háztartási hulladékot produkálni. A módszer lényege, hogy a kukákon chipeket helyeznek el, a kukásautók pedig pontosan mérni fogják az egyes kukákban lévő szemét súlyát. Az első hónapok tapasztalatai alapján aztán ősszel új általános érvényű rendeletet dolgoznak ki, amely 2022 januárjától lesz érvényes.

A díjemelést ellenző képviselők emlékeztettek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt sok család került nehéz anyagi helyzetbe, és akár néhány eurós többletkiadás is komoly problémákat okozhat számukra. Szerintük azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Gútán – mivel nincs kiépítve a csatornahálózat – a szennygödrök szippantásáért nagyon sokat fizetnek a polgárok. További érvként hozták fel, hogy 2022-re a mennyiség alapú mérés bevezetése miatt egyébként is teljesen át kell dolgozni a jelenleg érvényes általános érvényű rendeletet, tehát ezt az évet már nem kellene bolygatni. Inkább a hulladék nagyobb mértékű osztályozását kellene a lakosok körében népszerűsíteni, felvilágosító kampányt folytatni.

A képviselők többsége végül sem a 6, sem a 4 eurós emelésre vonatkozó beterjesztést nem támogatta, így idén 25,60 euró/fő marad Gútán a szemétdíj. A nyugdíjasokat, egészségkárosultakat és a külső városrészekben élőket érintő kedvezmények is maradnak.

Jóváhagyták a költségvetést

Nagyobb vita nélkül hagyták jóvá ugyanakkor a 2021-es költségvetést a képviselők, amelynek bevételi és kiadási oldalán is 10,288 millió euró szerepel. Orem Klára, a városi hivatal pénzügyi osztályvezetője az anyag előterjesztésekor hangsúlyozta, óvatosan kell kezelni ezt a költségvetést, amelynek kidolgozásakor még nem álltak rendelkezésre a részesedési adó nagyságára vonatkozó irányszámok sem; ezt a pénzt az állami büdzséből kapják az önkormányzatok. A város költségvetését pedig – a 2020-as évhez hasonlóan – csak úgy tudták kiegyensúlyozni, hogy a tartalékalapból nemcsak beruházásokra, hanem általános kiadások fedezésére is merítenek. A cél viszont mindenképpen az, hogy év közben a tartalékalap felhasználása nélkül tudják egyensúlyba hozni a költségvetést. Lengyel István, a pénzügyi bizottság elnöke hozzátette: az esetleges pluszbevételeket mindenképpen a tartalékalap feltöltésére kell majd fordítani. Az egyes beruházásokról és a rövid távú fejlesztési tervről várhatóan a februári ülésen tárgyalnak a képviselők.

(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:

Drágán szemetelünk
“Provokáció lehet a sorozatos feljelentések célja”
Hat euróval emelkedik a szemétdíj Gútán

Top