Bérlakások épülhetnek Komárom belvárosában

Fészekrakó önkormányzati lakásokat építene a város fiatal családok, illetve gyermeket tervezők számára. A belvárosban, a Štefánik park melletti korábbi irodaépületben állami támogatásból és a lakásfejlesztési alap előnyös hitelének segítségével valósítanák meg az ingatlanfejlesztést, hasonlóképpen, mint az őrsújfalusi startlakásokét, amelyek építése már megkezdődött.

Még tavaly év végén került a képviselő-testület elé az a határozati javaslat, mely szerint a város bérlakásokat – alapvetően fiatal családokat segítő startlakásokat – alakítana ki a Štefánik téren található irodaépületben, részben az építésügyi és közlekedési minisztérium pályázati támogatásából, részben az Állami Lakásfejlesztési Alap által nyújtott kedvezményes hitelből. Egyelőre csak a beruházási szándék kinyilvánításáról döntöttek a városi képviselők.

A város abban az 1963-ban épült épületszárnyban alakítana ki bérlakásokat, amely a volt megyeháza patinás épületéhez kapcsolódik, és bő 2 évvel ezelőtt még a Komáromi Járási Hivatal több részlegének adott otthont. Ezek az irodák azóta a kívül-belül felújított Kertész utcai (piramis épület melletti) ügyfélközpontba költöztek, amelyben a járási rendőrkapitányság egyes osztályai is működnek.

Tekintettel arra, hogy a Štefánik park melletti épület a költözés óta kihasználatlan, a városvezetés javasolta, hogy 16 bérlakást alakítsanak ki az ingatlanban – átlagosan 60 négyzetmétereseket. Egy előzetes szakvéleményt már elkészíttetett a városi hivatal, ami megállapította, hogy az épület alkalmas a tervezett átépítésre.

A javaslat megvitatásakor Andruskó Imre képviselő arra hívta fel a figyelmet, ügyelni kell majd arra, hogy a város kiknek adja bérbe a majdani lakásokat: el kell kerülni, hogy alkalmazkodni képtelen lakosok költözzenek a város központjába, annál is inkább, mert az államilag támogatott bérlakások esetében maximalizálják a bérleti díjat.

Ezzel Keszegh Béla polgármester is egyetértett, megjegyezve, az illetékes városi bizottság és a képviselők bevonásával olyan feltételrendszert kell kialakítani, ami egyrészt megakadályozza, hogy összeférhetetlen lakosok költözzenek a bérlakásokba, egyúttal nem is diszkriminatív. Kiemelte, olyan családalapítást tervező fiataloknak, illetve gyermekes családoknak kellene kiadni a majdani lakásokat, akiknek anyagi helyzete nem engedi meg, hogy hasonló lakásokhoz hozzájuthassanak piaci alapon. Úgy vélte, talán nem baj, ha nem egy újabb hivatal költözik a belvárosba, hanem gyerekes családok, akik élettel töltenék meg a környéket, a belvárosi utcákat. Az állami támogatás egyébként parkolók kialakítására is fordítható, ami gond nélkül megoldható az épület mögötti területen, az ottani udvarban, amely részben most is a szomszédos épületekben dolgozók parkolását szolgálja.

Miután a beruházási szándékot – két tartózkodás mellett – a képviselők jóváhagyták, a város versenytárgyalást ír ki az átalakítás részletes terveinek elkészítésére. Május végéig kell pályázni a támogatásra, illetve benyújtani a hiteligénylési kérvényt. Siker esetén, ha minden jól megy, akár még ebben az évben megkezdődhet a kivitelezés is.

Folyamatban az őrsújfalusi lakások építése

Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, már megkezdődött a startlakások építése Őrsújfalun: az egykori alapiskola kétszintes épületében 14 startlakást alakítanak ki: 7 háromszobásat, 6 kétszobásat és 1 garzonlakást. Ezt a 750 ezer eurós ingatlanfejlesztést ugyanolyan konstrukcióban finanszírozza a város, mint ahogy a belvárosi átépítést is szeretnék: az építésügyi és közlekedési minisztérium a költségek 40 százalékára nyújt támogatást, a fennmaradó nagyobb részt pedig a város fizeti, de a lakásfejlesztési alap kedvező hiteléből. „Nagyon fontos a város jövője szempontjából, hogy fiataljaink ne menjenek el, legyen jövőképük, itt alapítsanak családot. Az őrsújfalusi bérlakásokkal kifejezetten a fiatalok első otthonhoz jutását segítené az önkormányzat“ – emelte ki a polgármester. Várhatóan jövő tavaszra készülnek el a lakások.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Épülhetnek a startlakások Őrsújfalun
Felavatták az új ügyfélközpontot
“A fiatal családokat itthon kell tartani”

Top