Ezek a járdák újulnak meg idén Komáromban

A járványhelyzet okozta bevételkiesésre reagálva tavaly májusban a tervezett beruházások zömét felfüggesztette az önkormányzat, így a járda-felújítási programot is. A tavaly elmaradt felújításokat idén pótolná be a város, de új szakaszok rendbe tételére is sor kerül.

2016-ban kezdődött meg a járda-felújítási program Komáromban, akkor született elvi döntés arról, hogy a jövőben fokozatosan tegyék rendbe a városi járdákat. Azóta minden évben 150 ezer eurós pénzcsomagot különítenek el erre a célra. Az első évben a Temető sor és a Belső körút egy járdaszakasza újult meg, majd 2017-ben a Gazda utca és a Szövetkezeti utca következett. 2018-ban a Štefánik tér, a Lúdpiac tér, a Petőfi utca, a Lehár utca és az Építők utcája egyes járdaszakaszai, egy évvel később pedig a Petőfi és Lehár utcák további szakaszai, továbbá a Béke utca, a Nádor utca, a Király püspök utca és az E.B. Lukáč utca járdái voltak soron, illetve 2019-ben a nagy útfelújítási program keretében a Király püspök utcán, az Eötvös utcán és a Jókai utcán is rendbe raktak egyes szakaszokat.

A tavalyi évben a járvány ellenére is folytatódott a városi járdák felújítása Őrsújfalu és Kava városrészekben a kultúrházak előtt, a Kertész utca és a Határőr utca kereszteződésénél, a Rákóczi utca és a Komenský utca találkozásánál, továbbá a Komáromi Kacz utca, a Tó utca, az Eötvös utca és a Selye utca egy részén, illetve a Matica székháza mellett. A többi 2020-ra tervezett felújítást az önkormányzat leállította a járvány miatti takarékosság jegyében, ezek idén valósulnak meg.

Múlt héten a képviselő-testület jóváhagyta, hogy a decemberben elfogadott idei költségvetéssel összhangban mely járdaszakaszok felújítására kerüljön sor 2021-ben. Íme:

– a vasútállomás előtti terület felújítása – összesen 1063 m2 (ebből 78 négyzetméternyi térkő, 985 négyzetméter aszfalt);

– Vársor utcai járda a városi rendőrségtől a Selye Egyetem főépületéig – 331 m2 – térköves felújítás;

– Nap utca – a Munka utcától és a Nádas utcától az Augusztus 29. utcáig;

– Duna rakpart – a Lehár utcától a Villanytelepi útig, belváros felőli oldal;

– Kereszt utca – Őrsújfalu városrész;

– Határőr utcai járda – 1. szakasz: a Járásbíróság épületének oldalán a Jókai utcától a Kertész utcáig (a lámpás kereszteződésig).

A felsorolt szakaszok esetében még el kell készíteni a projektdokumentációt, csak ezt követően lehet kiválasztani a kivitelezőt. Az idei évre is 150 ezer eurós keret áll rendelkezésre, vagyis annyi járda újul meg, amennyire jut ebből a pénzcsomagból – ha valamelyik szakaszra nem marad pénzforrás, a következő évben kerül sorra.

A Nádor utca nyugati felén haladó járda felújításáról már korábban döntött az önkormányzat, a részletes tervek el is készültek, ám ezt a szakaszt (a hídtól a Fürdő utcáig, mindkét oldalon) csak 2023-ban újítják fel. A halasztás oka, hogy meg kell várni a járda alatti gázvezetékek tervezett rekonstrukcióját, hogy emiatt ne kelljen felszedni az új aszfaltborítást.

(csá)
(nyitókép: az Eötvös utca járdaszakasza, amely tavaly újult meg)

Top