Értékes és egészséges természet adta kincsünk – a mákPAT. A Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke, Pém Bálint Paton gazdálkodik. Elsődleges terménye, a mák, aminek termesztését, betakarítását, feldolgozását hagyományos módon végzi.

A közelmúltban a kultúrházban tartott előadást a mákról és a mákból készült termékekről a gazda. A máknak régen nagy gyógy- és varázserőt tulajdonítottak. Ma már tudjuk, nem véletlenül. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. A gubója főzete (teája) szinte univerzális gyógytea. A belőle készült ételek ízletesek és gyógyítanak. A mák a csontritkulást nemcsak megelőzi, de a kialakulófélben levőt vissza is fordítja. Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A magas vérnyomásosok is egyenek sok mákot.

Pém Bálint máktermesztő 003

„Az ismertebb kék mák mellett fehér mákot is termelünk, aminek hosszúkás nagy gubója van, ovális szeme, és láss csodát, dióra emlékeztető az íze. Magas olajtartalma miatt érdemes nagyobb területen termeszteni, mert a belőle sajtolt olaj beltartalmát tekintve messze felülmúlja a tízezerszeresen szűz-extra, drága oliva-olajokét is. Ráadásul az íze utánozhatatlan salátákba. Egy hátránya van. A fényt nem bírja, hamar beavasodik tőle” – méltatta a mák értékét Pém Bálint.

A kék és fehér mák mellett egyéb, egészséges és különleges élelmiszeripari termékek is szerepelnek kínálatukban, sőt kozmetikai termékeket is készítenek belőle.

Az előadás végén a jelenlévők megkóstolhatták a mákból készült csokoládét és egyéb egészséges finomságokat.

Kép és szöveg: miriák

Top