Értékes adományok a kórháznakKét lélegeztetőgépet és egy EKG-berendezést adományozott a Komáromi Agel Kórháznak a Harsányi Alapítvány. A Kereszteződés Alapítványnak (Nadácia Križovatka) köszönhetően pedig 10 új légzésfigyelővel gazdagodott a szülészet.

„Pár hónapja, amikor az invazív lélegeztetőgépeket hoztam a kórházba, mely a magyar kormány ajándéka volt, felmerült, hogy a kórháznak nem invazív lélegeztetőgépekre is szüksége lenne – mondta Keszegh Béla, Komárom polgármestere. – Ezeket nem csak a koronavírusos betegeknél lehet használni, hanem más betegségeknél is, amelyek során légzészavarok jelentkeznek. Ekkor szólítottam meg a Harsányi Alapítványt, amely örömmel támogatta a komáromi kórházat, már nem első esetben. Nagy köszönet a Harsányi családnak a támogatásért.” A kórház két korszerű lélegeztetőgépet és egy EKG-berendezést kapott az alapítványtól, csaknem 20 ezer euró értékben. A gépeket a kórház igényei alapján választották.

A kórház a Kereszteződés Alapítványtól is kapott adományokat, mégpedig 10 légzésfigyelő készüléket, amelyek hatékony segítséget jelentenek a bölcsőhalál elleni küzdelemben. Ha a csecsemő légzése 20 másodpercnél hosszabb időre kihagy, vagy ha a légzésszám percenként 10 légzés alá csökken, a készülék fény- és hangjelzéssel riaszt. Ezzel pedig esélyt ad az újszülöttnek a túlélésre. Mivel sok szülő számára ad biztonságérzetet, ha nemcsak a kórházban, hanem otthon is légzésfigyelő ügyel gyerekére, már évek óta lehetőség van a készülékek kikölcsönzésére is.

Miroslav Jaška kórházigazgató hangsúlyozta, intézményük nagyon hálás az adományokért, nagyra értékeli a segítséget.

(cs)

Top