Értékelték a választást a Szövetség régiós vezetői

Arra kértük a Szövetség komáromi járási és komáromi elnökét, Becse Norbertet és Iván Tamást, hogy értékeljék a parlamenti választások eredményét térségünkre összpontosítva – a Szövetség viszonylag jó gútai szereplését, és a jelentősen gyengébb komáromi eredményeit. Kérdéseinkre írásban válaszoltak.

Becse Norbert, a Szövetség komáromi járási szervezetének elnöke szerint a magyarországi politika egyes lépései nem segítették a Szövetség igyekezetét, ahogy az sem, hogy a liberális sajtó a Szövetséget egyenlő súlyú szereplőnek mutatta a Kék-Híddal és a Magyar Fórummal.

• Hogyan értékeli a választási eredményt országosan, illetve kifejezetten a Komáromi járást nézve?

– A nép döntött, az akarata megkérdőjelezhetetlen. A választásokat globálisan úgy állították be, hogy vagy a maffia állít kormányt, vagy a szivárványos életérzés kerül rivaldafénybe. Ez a sarkítás rányomta a bélyegét a választások kimenetelére, ami a magyar párt szempontjából hátrányt jelentett. A túloldali, magyar politika egyes lépései sem segítettek bennünket, még ha tudjuk is, hogy ezt a kialakult kétpólusú Európának köszönhetjük. Még a választások napján is arra buzdítottak, hogy nem fontos etnikai alapon választani, a V4-ek érdeke felülírja ezt. Mindezeket a tényeket figyelembe véve a Komáromi járás javított a részvételi számok tekintetében, de országos viszonylatban még mindig mélyen az átlag alatt szerepelt. Egyes (liberális) sajtóorgánumok mindvégig a magyar politikai paletta megosztottságáról cikkeztek, és egyenlő súlyú erőként emlegették a Szövetséget a Kék-Híddal és a Magyar Fórummal. Ami a Delta előző cikkéből is kimaradt, hogy ez korántsem volt így, mivel az elemzéséből kimaradtak az imént emlegetett pártok képviselőinek szavazati számai (az eredményekről beszámoló két összefoglaló cikkünk itt és itt olvasható – a szerk.). Érzésem szerint van még tartalék a járásunkban és a megkezdett munkát folytatni kell.

Gútán jelentősen erősödött a magyar pártra szavazók aránya (65%), miközben 2020-ban az MKÖ (48%) és a Híd (8,6%) együttesen 56,6 százalékot ért el. Hogyan értékeli ezt, Ön szerint minek köszönhető itt a magyar pártra szavazók arányának növekedése?

Gúta járásunk legmagyarabb városa, ahol rengeteg ambiciózus politikuspalánta gyökeredzik. Ami a 2020-as választásokat illeti nem elég csak két politikai egységet számra vételezni. Ne feledkezzünk meg a PS akkori magyar platformjáról, a Hello Gúta csapatáról, akik jóval komolyabb kampányt folytattak ʽ20-ban, mint ʽ23-ban. Ehhez jöttek még az elégedetlenkedő gazdák képviselői, akik szintén hasítottak a választási tortából. A 2020-as választásokon Gútán is rengeteg szavazatot szerzett az OĽaNO, amely nem rendelkezett képviselettel az adott városban, mégis említésre méltó eredményt ért el. A mostani 65%-os eredményt nagyban befolyásolta, hogy két „csúcs” politikus, Halász Béla és Viola Miklós szövetkezett a 18-as lista eredményességéért, ami nagymértékben hozzájárult a Szövetség gútai sikeréhez.

• Komárom az ellenpélda, ahol a Szövetség jelenlegi 37 százalékos eredménye jócskán elmarad a 2020-ban az MKÖ-ra és a Híd-ra szavazók arányától (34,6 + 10, azaz 44,6%). Ez a trend a Komáromi járás egészére is jellemző (2020-ban MKÖ + Híd 54,6%, 2023-ban Szövetség 48,8%). Miként látja ennek okát?

– Komárom városa messze elmaradt a várt eredménytől, pedig komoly komáromi jelöltek kerültek befutó helyre pártunk listáján. Az önkormányzati fricska sem tett jót a párt renoméjának. Ennek ellensúlyozásaként megszólítottuk Keszegh Béla polgármester urat, legyen a csapatunk tagja, de ő ezt elutasította. Komárom város képes lenne az egész járást meghúzni, de az adott településen nagyon nehéz mozgósítani. Jó hír viszont, hogy a városnak 2 képviselője is lesz a Szlovák Nemzeti Tanács padsoraiban Maťejičková Zuzana és Vlček Erik személyében, akik a kormányzat kvórumát növelik. Abszolút számokat tekintve a járásban 22 255-en szavaztak a Szövetségre, míg az MKÖ, Híd-ra 2020-ban 23 647, tehát a különbség 1392. A járás 42 településén a legutóbbi önkormányzati választások részvételi arányához viszonyítva 30 helyen tudtunk szavazatszámban növekedni, és ha a 2020-as választásokat figyelem, akkor szinte mindenhol jobb részvétel született. Egyéb negatív trendek is megfigyelhetőek. Például az anyaország elszívó hatása, amely által egyesek közömbösek a szlovákiai közügyek iránt.

• Terveznek-e akár személyi, akár bármilyen más változást annak érdekében, hogy a Komáromi járásban élő magyarok nagyobb arányban támogassák a Szövetséget?

– A párt Alapszabálya előírja, hogy a parlamenti választásokat követően általános tisztújítást kell végrehajtani. December 9-én, Paton lesz az Országos Kongresszus, ahol vagy megerősítjük, vagy leváltjuk az országos elnököt, elnökséget. Bízom benne, hogy módosul az Alapszabály és a platformok eltörlésre kerülnek, így mindenki a valós súlyának megfelelően tudja képviseltetni magát a következő pártvezetésben.

Ami a személyemet illeti, én teljes mértékben alávetettem magam a Szövetség Komáromi Járási Elnökség döntésének, illetve a járás Magyar Konzervatív Platform döntéseinek. Átadtam a 30-as helyemet Iván Tamásnak és én a 108-as helyre kerültem, ahol a háttérből ugyan, de teljes mellszélességgel Viola Miklóst támogatva kampányoltam. Amennyiben az országos, járási, helyi struktúra úgy dönt, hogy a személyi változások jobb eredményeket szülhetnek, akkor ezeket a lépéseket feltétlenül meglépjük, meglépem.


Iván Tamás, a Szövetség komáromi alapszervezetének elnöke szerint a Hídtól elpártoló magyar választók ezúttal vélhetően a Progresszív Szlovákiára szavaztak. Szerinte nem csak az ő felelősségük, hogy Komáromban rengeteg magyar szlovák pártra szavazott.

• Hogyan értékeli a választási eredményt országosan, illetve kifejezetten Komáromot nézve?

– Akik valóban dolgoztak és húzták a szekeret, azok teljesítményük maximumát nyújtották. A Szövetség ugyan nem jutott be a parlamentbe, de nagyon kevés hiányzott a sikerhez. A székházban még hajnali 2-kor is bizakodó volt a hangulat. Előtte az egész kampány során a „meglehet, bejuthatunk” elszántság volt érezhető. Az okok több időt és hosszabb elemzést igényelnek. 15 ezer körüli szavazat hiányzott az átütő sikerhez. Ennyit játszva összehozhattunk volna. Hogy ez nem sikerült, az a korábbi évekhez képest magasabb, de országos szinthez képest még mindig alacsonyabb részvételnek tudom be. Komáromban láthatóan volt még tartalék, de voltak olyan városok is, ahol sikerült növelni a szavazatokat, mint például Gútán. Én Komáromban a 30. helyről indultam, 647 egyéni karikával a 7. legjobb eredményt értem el a városban. Ez több mint az önkormányzati választáson.

• Komáromban csak a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a Szövetség, miközben 2020-ban az MKÖ és a Híd együttesen 44,6 százalékot szerzett… Mi az oka annak, hogy Komáromban a magyarok 40 százaléka más – szlovák – pártra voksolt?

– A kérdés tendenciózusos. Komáromban a Szövetség 2,5-ször több szavazatot szerzett, mint a második legsikeresebb párt. 2020-hoz képest pedig a Most-Híd lényegében megszűnt létezni. Az akkor rájuk szavazó magyarok ezúttal vélhetően a PS-re szavaztak. Ez a vegyespárti politika teljes csődjét jelenti. Komáromban az elmúlt években több alkalommal is feloszlatták az MKP helyi szervezetét. Ez bizonyára részben rányomta a bélyegét az eredményre, hiszen közismert emberek kerültek ki a helyi szervezetből. Megbecsült komáromi polgárok, akikre közösségi szinten mindig lehetett számítani. Én magam helyi elnökként ilyen helyzetet örököltem meg. A bizalom helyreállítása nem könnyű, de dolgozunk rajta. Azt gondolom, hogy Komáromban is sikerült növelni a választási kedvet. Igaz nem annyira, mint a szlovák térségekben, de itt is magasabb volt a részvételi szám.

• Érez-e felelősséget a Szövetség gyenge komáromi szerepléséért? Várható-e tisztújítás, vagy bármilyen váltás annak érdekében, hogy a Komáromban élő magyarok ne forduljanak el a Szövetségtől?

– Ha már így teszi fel a kérdést, a Komáromban élő magyarok a Most-Hídtól és a Magyar Fórumtól fordultak el elsősorban, akik lényegében megszűntek létezni. Érdekes módon ez a tény kevésbé érdekli a médiát. A Szövetség részéről alázatosan vesszük tudomásul az eredményt. Személyi kérdésekkel a párt december eleji tisztújító kongresszusát követően fogunk foglalkozni. A magam részéről azt tudom mondani, hogy a Szövetség nyitva áll a vegyespárti modellben csalódott magyar választók számára is. Mi maradtunk az egyedüli magyar erő a Felvidéken. Ami az én szereplésemet illeti, mint említettem, több szavazatot szereztem, mint a legutóbbi önkormányzati választásokon. Annak felelőssége, hogy a magyarok ne a szlovák pártok felé forduljanak, közös a független magyar jelöltekkel is. Az országos szintű politikában ugyanis nincs olyan párt a Szövetségen kívül, aki a magyar ügyeket megjelenítené és felvállalná.

(cs)

Így választottunk a Komáromi járásban
Ficóék nyerték a választást a Szövetség a vonal alatt

Top