Így választottunk a Komáromi járásban

Hogyan szavaztunk a Komáromi járás városaiban és falvaiban? Kik szerezték a legtöbb karikát? Hol, milyen volt a szavazókedv? Összeállításunkból kiderül.

Mint előző számunkban megírtuk, a Smer-SD magabiztosan nyerte a parlamenti választásokat Szlovákiában. Zuzana Čaputová államfő ezért a nyertes párt elnökét, Robert Ficót bízta meg a kormányalakítással – az ezzel kapcsolatos tárgyalások megkezdődtek, ám ez még nem jelenti azt, hogy a Smer-SD egész biztosan kormánypozícióba kerül.

Emlékeztetőül a választás országos végeredménye: Smer-SD 22,94% – 42 képviselő, Progresszív Szlovákia (PS) 17,96% – 32 képviselő, Hlas-SD 14,70% – 27 képviselő, OĽaNO 8,89% – 16 képviselő, KDH 6,82% – 12 képviselő, SaS 6,32% – 11 képviselő, SNS 5,62% – 10 képviselő. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt ugyan nem érte el, de 3 százaléknál jobb eredménnyel zárt még a Republika (4,75%) és a Szövetség (4,38%). Az előző, lerövidült választási ciklus után most fordul elő másodszor, hogy nincs parlamenti képviselete a magyar közösségnek – a Kékek-Híd és a Magyar Fórum együtt sem ért el 0,4 százalékot. Az országos részvételi arány magas volt, 68,51 százalékos, azaz három választóból kettő élt választójogával – délen sajnos ennél gyengébb volt a szavazókedv.

Alacsony részvétel

A Komáromi járásban 56,34 százalékos volt a részvételi arány, ez az ötödik legalacsonyabb járási összevetésben. A legtöbben Pozsonyban és környékén voltak választani, a Szenci járás 77,3 százalékos részvételi aránnyal az első helyen végzett.

A választás eredményei a Komáromi járásban és városaiban
(párt + szavazati arány + voksok száma)

Járásunkon belül két szlovák többségű kisközségben volt a legnagyobb a szavazókedv, mégpedig Zsemlékesen (Lipové – 81,7%) és Sziloson (Šrobárová – 72,3%) – érdekesség, hogy ez a 2020-as parlamenti választásokon is így volt. Pat község lett a harmadik, a falubeli választók 68,7 százaléka ment el szavazni. Ezzel szemben Madaron mérték a legalacsonyabb választói hajlandóságot – ahogy három és fél éve is –, csak a jogosultak 46,1 százaléka voksolt. Csallóközaranyoson, Bogyaréten, Bátorkeszin, Ekelen és Nemesócsán is csak a választók alig fele kereste fel a szavazóhelyiséget.

Nyert a Szövetség, de sok magyar sem támogatta

Nem meglepetés, hogy járásunkban magasan nyert a Szövetség. Ha viszont azt nézzük, hogy 2020-ban az MKP-ra épülő Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) megszerezte a voksok 41 százalékát, a Most-Híd pedig 12,6 százalékot, a Szövetség jelenlegi 48,8 százalékos eredménye nem tűnik túl izmosnak. Komáromra is igaz ez, hiszen a korábbi potenciálhoz képest – MKÖ és Híd együtt 34,6 + 10 százalék –, most a Szövetség csak 37 százalékot ért el a városban.

Ha hozzávesszük, hogy a Kékek-Hídra és a Magyar Fórumra is csak 0,55 százaléknyian voksoltak járásunkban – vagyis gyakorlatilag teljesen elpártoltak szavazóik –, látható, hogy a Szövetségnek nem sikerült megszólítani a Híd egykori támogatóit a kívánt mértékben. Ez nemcsak járási, hanem országos szinten is jellemző.

Bár természetesen nincs nemzetiségi adat, a számokból mégis kiderül, hogy a magyar választók jelentős része – akár 30 százaléka – szlovák pártot támogatott a Komáromi járásban. Jelentős mennyiségű szavazat landolt Ficóéknál, a liberálisoknál, de még a Hlasnál és az Egyszerű Embereknél is.

Gútai bástya

Gútán viszont kifejezetten jól szerepelt a párt, ami vélhetően annak is köszönhető, hogy a járási szinten is a legtöbb elsőbbségi voksot szerző Viola Miklós mellett Halász Béla gútai polgármester is szép eredményt ért el, miközben helyi szinten ők ketten egyben riválisok is. 2020-ban 48 százalékot ért el az MKÖ Gútán (a Híd a szavazatok 8,6 százalékát szerezte meg), most viszont a Szövetség besöpörte a voksok 65 százalékát.

A négy egyértelműen szlovák többségű községen kívül az összes többi településen a Szövetség győzött a Komáromi járásban. A legnagyobb arányban Szilason szavaztak a magyar pártra (82,4%) – érdekesség, hogy a Kékek-Híd formáció arányaiban itt kapta a legtöbb szavazatot, ám ez így is csak 3,2 százalékot ért. Madaron, Bogyaréten és Lakszakállason is nagyarányú győzelmet aratott a Szövetség (77-79%).

Top3: Viola, Forró, Orosz

Mivel a legtöbb listás szavazatot a Szövetség gyűjtötte régiónkban, természetesen az elsőbbségi voksoláson is az ő jelöltjeik szerepeltek a legjobban, ahogy ez táblázatunkból is kiderül. Viola Miklós, Forró Krisztián és Orosz Örs, a Szövetség jelöltjei lettek a legnépszerűbbek, miközben négy további párt – a Smer-SD, a PS, a Hlas-SD és az Egyszerű Emberek – listavezetője is több mint 2 ezer karikát szerzett. Sőt, még a Malina Hedvig-ügyében egykor dicstelen szerepet játszó Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter is felfért a járási „toplistára”.

A Szövetségben sorra kerülő tisztújítás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy országosan kik a legnépszerűbb politikusok a párton belül: Forró Krisztián összesen 56 438, Gyimesi György 31 351, Orosz Örs pedig 21 310 karikát gyűjtött.

Matejičková és Vlček

Bár túl sok egyéni szavazatot nem kaptak, a választási eredményeknek és a listán elfoglalt előkelő helyüknek köszönhetően két komáromi járásbeli képviselő is helyet foglalhat majd a parlamenti padsorokban. A pati Zuzana Matejičková a Smer-SD listájáról szerzett parlamenti képviselői mandátumot, akárcsak korábban édesapja is több alkalommal. Járásunkban 837 választó karikázta, országosan 6 053-an.

Vlček Erik komáromi olimpikon a Hlas-SD parlamenti képviselőjeként tevékenykedhet az elkövetkező négy évben, a járásban 622 elsőbbségi szavazatot gyűjtött, országosan 2 238-at.

További érdekesség, hogy Becse Norbert, a Szövetség járási elnöke 662 karikát gyűjtött a járásban (országosan 828-at), Iván Tamás, a párt komáromi elnöke 1 369-et (országosan 3 089-et). A gútai Forró Tibor, aki a Progresszív Szlovákia magyar platformjának elnöke, 690 karikát szerzett járásunkban, 2 599-et országosan.

Csaba Ádám

Top