Erika szépen gyógyul, a gázoló nincs megKét és fél hónap után elhagyhatta az érsekújvári kórházat Cserepes Erika, akit még március 31-én, kerékpározás közben gázolt el egy máig ismeretlen autós Bajcs határában. Napokig élet és halál között lebegett, majd műtétek és rehabilitáció következett. Továbbra sem tudni, ki gázolta el, ám nem haragszik a cserbenhagyóra. Szeretne minél hamarabb újra kerékpárra ülni.

Egy pénteki napon, az esti órákban gázolták el a 36 éves nőt Bajcs és Perbete között. Súlyos sérüléseket szenvedett, elvesztette eszméletét, és csak másnap reggel találtak rá az út szélén fekve. A rendőrség azóta is keresi a vétkes sofőrt, aki magára hagyta – valószínűleg egy fehér színű Citroën vagy Peugeot Boxer furgont vezetett. Erikát április elsején, a reggeli órákban szállították az érsekújvári kórházba, ahol azonnal megműtötték, majd napokig mesterséges altatásban tartották. Öt nappal a baleset után tért magához.

Cserepes Erika Érsekújvárban él, a régió kerékpáros közösségének oszlopos tagja, többek között a térség legnépszerűbb bringás rendezvényének, a Csárda túrának az egyik szervezője. Évente 25 ezer kilométert teker, tehát gyakorlatilag napi rutinja, hogy szabadidejében, munka után nyeregbe pattan.

Nem érez gyűlöletet, bosszúvágyat

Június 12-én rendhagyó sajtótájékoztató zajlott az érsekújvári kórházban – a média képviselői kérdezhették Erikát a balesetről, emlékeiről, az azóta eltelt időről. Az Új Szó tudósításában azt írja, Erika sokáig maga sem emlékezett arra, milyen útvonalon haladt a baleset napján, csak később jöttek vissza bizonyos emlékei. Elmondta, Érsekújvárból indult Andódra, majd Kamocsa, Szímő, Naszvad, Ímely és Ógyalla érintésével Perbete felé vette az irányt. A község végén Bajcs irányába fordult, ahol aztán hátulról – vagyis Perbete irányából – elcsapta egy gépjármű. A következő emléke már az volt, hogy a kórházban valaki fölé hajol, és azt mondja neki, elütötték, de minden rendben lesz.

Az eltelt két és fél hónap, a gyógyulási folyamat nem volt egyszerű számára, akadtak komplikációk. Sokat jelentett neki, hogy kerékpáros barátai és ismeretlenek egy bringás felvonulással jelezték, hogy mellette vannak.

„Örülök annak, hogy egyáltalán nem éreztem semmiféle gyűlöletet vagy valamiféle »bosszú« szükségét, mert ezzel semmit sem oldottam volna meg. Történt, ami történt” – válaszolta a cserbenhagyó sofőr kilétét firtató kérdésekre. Ugyanakkor megjegyezte, azt azért sajnálja, hogy a gépjármű vezetőjének később sem szólalt meg a lelkiismerete, s nem jelentkezett saját magától.

Erikát nem riasztotta el a baleset attól, hogy újra kerékpárra üljön – már alig várja azt a pillanatot, amikor újra megteheti. Hozzáteszi, korábban minden nap találkozott azzal, hogy a sofőrök nem tartják be az oldaltávolságot, amikor a kerékpárosokat kerülik el az úton. Ő maga mindig próbált óvatos lenni, de sok útfelület egyszerűen túl szűk ahhoz, hogy a bringás kellően távolra kerüljön a forgalomtól.

Csodálatra méltó optimizmus

Štefan Krbila, az érsekújvári kórház intenzív osztályának főorvosa elmondta, páciensük kritikus állapotban érkezett intézményükbe. „Mellkasa, arca, medencéje is súlyosan sérült, továbbá a hasüregben és a bordakosárban található belső szervek is. Életveszélyben volt, mesterséges lélegeztetésre szorult“ – nyilatkozta a főorvos. Mivel a baleset után nem részesítették elsősegélyben, fél nappal később már kihűlve érkezett a kórházba, emiatt pedig a veséi sem működtek elégségesen – dialízisre szorult.

Több műtét és kéthónapnyi lábadozás után állt újra lábra, és kezdett el beszélni. Bár még hosszú út áll előtte, sok rehabilitációs gyakorlattal, múlt héten hazaengedték őt a kórházból. „Számunkra sem volt mindennapi eset. Örülünk, hogy stabil az állapota és folytatja a rehabilitációt. Egész kórházi kezelése alatt sugárzott belőle az optimizmus, ami csodálattal töltött el bennünket“ – mondta Karol Hajnovič, az érsekújvári kórház igazgatója, hozzátéve, a család, a barátok és a kerékpáros közösség Erika melletti kiállása is különleges volt.

„Erika eltökéltsége minket is inspirált. Az egész kórház nevében mihamarabbi gyógyulást kívánunk, és azt, hogy minél gyorsabban visszatérhessen hétköznapi életébe, kedvelt tevékenységeihez“ – emelte ki az igazgató.

(cs)

Összefogás az elgázolt kerékpárosért
Ilyen lehet a komáromi bringaúthálózat

Top