Drágul a parkolás, tilos a járdán leállni

Komárom. November elsejétől drágul a parkolás a belvárosban – erről döntött Komárom képviselő-testülete múlt csütörtökön. Ennél is fájdalmasabb lehet azonban az az október elsején hatályba lépett törvény, amely országszerte megtiltja, hogy az autók a járdán parkoljanak. Enyhítheti a gondokat, ha a lakótelepi parkolást is szabályozza a város – viszont ez egyben azt is jelenti, hogy éves díjat kell fizetnie annak, aki egynél több autóval szeretne lakása közelében parkolni.

Kollár Gábor, a parkolórendszert üzemeltető Comorra Servis városi cég igazgatója terjesztette be az új parkolási szabályokat. Kiemelte, az új szabályokat az eddigi tapasztalatok alapján dolgozták ki szakértők bevonásával, az áremelés célja pedig nem a pénzbeszedés, hanem az, hogy rövidtávú parkolásra motiválja az autósokat. Elhangzott, az erőd melletti ingyenes gyűjtőparkoló 3 percnyi sétára van a belvárostól, és itt mindig bőven találhatók szabad parkolóhelyek – nem sok Komáromhoz hasonló, történelmi központtal rendelkező városban van ilyen lehetőség.

Többnyire óránként 1 euró

A most elfogadott új parkolási rendelet értelmében három parkolási zóna lesz Komárom belvárosában. Gyakorlatilag a teljes városközpontot az A1-es zónába sorolták, ahol eddig óránként 90, illetve 50 cent volt az egy órás parkolás díja, novembertől azonban 1 euró lesz az egységár. A Kossuth tér az A2-es zónát jelenti, ahol az eddigi 50 cent/óra díjat 70 cent/órára emelik – ugyanakkor továbbra is érvényben marad, hogy az első óra ingyenes itt. Az A3-as zóna pedig a termálfürdő előtti parkolóhelyeket jelenti, ezek óránkénti használati díját jelentősen megemelték: 50 centről 2 euróra. Ezt a beterjesztő azzal indokolta, hogy nyáron óriási káosz alakul ki az össze-vissza parkoló autók miatt, miközben az ingyenes várparkoló egy kőhajításnyira van.

Az A1-es és A2-es zónákban hétköznap 8 órától 16 óráig díjköteles a parkolás, a hétvégén és ünnepnapokon ingyenes. A fürdő előtti részen a nyári hónapokban (június, július, augusztus) minden nap 8-tól 20 óráig kell parkolódíjat fizetni, az év fennmaradó részében viszont csak hétköznap 8 órától délután 4-ig.

Novembertől két parkolókártya is drágul. A teljes belvárosra érvényes Komplet kártya ára évi 150 euróról 200-ra emelkedik, a Vállalkozó kártya 100-ról 120 euróra.

Parkolójegyeket továbbra is három módon lehet váltani. Pénzérmével és bankkártyával a parkolóóráknál (összesen 36 működik a belvárosban) – a kinyomtatott jegyet egyébként nem szükséges a leparkolt autónk ablakába tenni, a rendszer a fizetés pillanatában rögzíti a jegyvásárlást. SMS-ben is válthatunk jegyet (nem számolnak fel pluszköltséget), illetve a Click Park mobil alkalmazás segítségével is.

Tilos a járdán parkolás

Szóba került az a törvény is, amely október elsejétől megtiltja a járdán való parkolást az autók számára. Eddig akkor lehetett a járdára állni, ha legalább másfél méter szabadon maradt a gyalogosok számára, mostantól viszont már csak akkor, ha táblákkal vagy más módon kijelölt parkolóhelyről van szó. Ugyanakkor a kerékpárok, robogók, motorok továbbra is parkolhatnak a járdán abban az esetben, ha legalább másfél métert szabadon hagynak a gyalogosoknak.

A gépkocsik számának folyamatos növekedése már így is parkolóhiányt okozott a városok többségében, az új előírás pedig csak tetézi majd a gondokat. Komáromban például a Gazda utca, vagy a Komenský utca is arról ismert, hogy a sofőrök jobb híján a járdán parkoltak.

Logikusan adódna egy megoldás, mégpedig az, hogy a problémás helyeken parkolóhelyeket jelölnek ki a járdán. Ezt azonban a közlekedésrendészetnek kellene jóváhagynia, természetesen a normák szerint – például be kell tartani, hogy a járdából legalább másfél méter szabadon maradjon, ugyanígy az úttest szélességére vonatkozó előírások se sérüljenek. Ez pedig jelen adottságok szerint a Komenský utcában egészen biztosan nem lehetséges.

Nem a bírságolás a cél

Keszegh Béla polgármester elmondta, a vonatkozó új törvény nem fogalmaz pontosan, ezért a Szlovákiai Városok Uniója (melynek alelnöke) kérte is a jogszabály értelmezését az illetékesektől. Ugyanakkor a törvényeket mindenkinek be kell tartani. „A komáromi városi rendőröktől azt kértem, hogy az elkövetkező hetekben ne a bírságolás legyen a cél. Nem zaklatni szeretnénk a lakosokat, inkább felhívni a figyelmüket az új törvényi előírásokra” – jelentette ki, hozzátéve, a városi rendőrök az elmúlt hónapokban is főként akkor intézkedtek szabálytalanul parkolókkal szemben, ha lakossági bejelentést kaptak – ilyenkor ez kötelező.

Kiemelte, a parkolási gondok enyhítése érdekében egyrészt új parkolóhelyeket létesít a város, amire idén 300 ezer eurót fordít, ám nyilvánvalóan nem lehet minden zöldet felszámolni – már csak a különböző előírások miatt sem.

Másrészt a lakótelepi parkolást szabályozó, jelenleg is készülő új városi rendelet célja is az, hogy minden lakosnak jusson hely a lakásához közel, és a parkolóhelyeket ne céges autók, furgonok, hónapok óta ott veszteglő járművek foglalják el – a polgármester szerint nem ritka, hogy valaki egy lerobbant furgont raktárként használ. Ezt egy fizetős, az esti-éjszakai órákra vonatkozó rendszer bevezetésével oldanák meg, melynek lényege, hogy ha valaki három-négy autóval akar parkolni lakása előtt – több közterületet használ –, az fizessen többet, vagy ha nem akar, álljon el egy-két kocsijával. A tervek szerint drágább évi parkolási díjat kellene fizetni azoknak is, akik céges autójukat parkoltatják lakótelepen, illetve a nem komáromi lakosoknak. Csupán egy autó parkolása viszont vagy ingyenes lenne, vagy csak jelképes összegbe kerülne. A polgármester szerint az új lakótelepi rendszert valamikor a jövő év elején vezetnék be.

(csá)

Lesz elég parkolóhely, de nem lesz ingyen

Top