Lesz elég parkolóhely, de nem lesz ingyen

Komárom. Szlovákiában szinte minden nagyobbacska városra jellemző, hogy nincs elég parkolóhely: elsősorban a lakótelepeken vannak áldatlan állapotok. Komáromban is kaotikus a helyzet, aminek rendezését a városvezetés részben egy fizetős rendszer bevezetésében látja. A cél az, hogy mindenki le tudjon parkolni saját kocsijával állandó lakhelye közelében, miközben a zöld területeket se számolják fel új parkolóhelyek kialakítása céljából. Egy autó lakótelepi parkolásáért valószínűleg egy jelképes összeget kell majd fizetni, ha viszont valaki több autóval is lakása mellett parkolna, az egyre költségesebb lesz. A szabályozás kidolgozása folyamatban van, a részletek még nem ismertek – megpróbáltunk utánajárni, mire számíthatnak a komáromiak.

A parkolási problémák fő oka egyértelmű: évről évre egyre több az autó az utakon. Ma már az a jellemző, hogy egy családban legalább két kocsi van. A lakótelepeket viszont annak idején – a 60-as, 70-es, 80-as években – sokkal kevesebb autóra tervezték. Akkor arra számítottak, 4 lakásra jut majd egy gépkocsi. Ma 4 lakásra többször ennyi autó jut, különösen úgy, ha a szolgálati és céges autókat is beleszámoljuk.

A városok többségében ugyan létezik valamiféle parkolórendszer, igyekeznek szabályozni a parkolást, ám ez többnyire a városközpontokra korlátozódik – ahol lehetett, parkolóhelyeket létesítettek, illetve fizetőssé tették a parkolást a legforgalmasabb városrészekben. A lakótelepi parkoláshoz viszont csak néhány városban mertek hozzányúlni, hiszen érzékeny téma, bár mindenki számára egyértelmű, hogy kaotikus viszonyok uralkodnak – füvön, járdán, keresztbe-kasul parkolnak. A lakosok természetesnek veszik, hogy mindenféle korlátozás nélkül, akárhány gépkocsival parkolhassanak lakóhelyük mellett, közterületen. Nem kérdés, az áldatlan helyzettel kezdeni kell valamit, Komáromban is.

Új parkolóhelyek a zöld rovására

Ha nincs elég parkolóhely, építsünk újakat – kapásból ez a megoldás tűnik a legkézenfekvőbbnek. Második pillantásra azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet: ha ugyanis minden zöld közterületet lebetonozunk, avagy zúzalék kővel borítunk parkolás céljára, az végső soron az életkörnyezetet rontja. Számos kutatás bizonyítja, hogy a nyári időszakban milyen jelentősen emeli a hőmérsékletet egy városban az, ha kevés a zöld, kevés a fa – a hőség sokkal elviselhetetlenebb. Heves esőzésekkor a vízelvezetésre van rossz hatással a sok beton, nem beszélve az emberi közérzetre gyakorolt negatív hatásról. „Ha korlátlan mennyiségű pénz lenne a komáromi városi kasszában, még akkor sem tartanám helyesnek mindenhol parkolóhelyet építeni, ahol szükségesnek tűnik“ – válaszolta megkeresésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Parkolóház, mélygarázs

További lehetőségként kínálkozik a mélygarázsok, illetve a parkolóházak építése, ami jóval kevesebb zöld terület felszámolását jelenti. Komárom esetében viszont a mélygarázsok nem igazán jöhetnek számításba a magas talajvíz (közeli folyók) miatt. A parkolóházak már inkább, itt viszont a magas építési költség és a megfelelő helyszín kiválasztása okozhat gondot. El kell kerülni, hogy a helytelen lokalitás, esetleg a rosszul megszabott árak miatt netán üresen kongjon egy vadonatúj parkolóház.

A polgármester elmondta, Komáromban a 7-es lakótelepen és a Klapka lakótelep egy részén a legrosszabb a parkolási helyzet, ezeken a helyeken merült fel egy-egy parkolóház építése. A hetesen két terület látszik alkalmasnak, a Wigwam üzletház mögötti terület, illetve a toronyházakkal szembeni egykori hulladékudvar területe (Szent János utca), ám mindkét telek magántulajdonban van, és a tulajdonosoknak egyelőre más elképzelésük van a hasznosításukról.

Fizetős lakótelepi parkolás

További lehetőség a lakótelepi parkolás szabályozása úgy, hogy néhány parkolóhely kiürüljön, és minden lakosnak jusson parkolóhely a lakásához közel. Ehhez el kell érni, hogy a hosszú ideje parkolókban veszteglő kocsik máshová álljanak, a céges és szolgálati autók, furgonok se a lakótelepi helyeket foglalják, illetve ha egy-egy családban harmadik, negyedik kocsi is van, amivel ritkábban járnak, azt se hagyják az ablak alatt. Ezt pedig egy módon lehet elérni: valamilyen fizetős parkolórendszer bevezetésével, ahol a több autó parkoltatása egyre költségesebb – aki több közterületet használ, az vagy fizesse meg, vagy álljon máshova.

Komáromban egy ilyen rendszer kialakítása zajlik a városi rendőrség, a városi hivatal illetékes osztálya és a parkolórendszert működtető Comorra Servis városi cég bevonásával, illetve más városokban hasonló rendszerek tanulmányozásával – elsősorban a Trencsénben már jó pár éve működő megoldással.

A trencséni példa

Az 55 ezer lakosú Trencsénben 2017-től kezdve fokozatosan vezették be a fizetős parkolást a lakótelepeken – a város nagy részében mára megszűnt az ingyenes parkolás. A legmeglepőbb az, hogy a lakosság többsége ezt ma már nem bánja – a fizetős parkolást bevezető polgármestert azóta kétszer újraválasztották.

A trencséni rendszer lényege, hogy az egyes lakótelepekre szóló parkolókártyákat vezettek be az ottani lakosok részére. Pontosabban szólva a kártyák lakásokhoz kötődnek – az állandó lakhellyel rendelkező autótulajdonosok válthatják ki. Amennyiben a lakáshoz egy autó kapcsolódik, egy évre 20 euróba kerül a parkolókártya. A második autó parkolókártyája már 50 eurót kóstál, akinek pedig 3 autója van, és szeretné a harmadikat is lakása közelében leállítani, évi 100 eurót köteles fizetni érte. Trencsénben egy rezidens (lakótelepi) parkolókártya egyéb kedvezményekre is jogosít, tulajdonosa például naponta egy órát féláron parkolhat a belvárosban. Külön szabályok vonatkoznak a céges autókra. Arra is van lehetőség, hogy valaki évi 80 euróért váltson ki kártyát, amellyel viszont az egész városban gond nélkül parkolhat – kivéve a belvárost. Bármelyik lakótelepen lehetőség van parkolójegy vásárlására is automatából, SMS-sel, vagy éppen mobil appal – erre szükség van, hiszen a parkolás a látogatóba érkezők számára sem ingyenes. A parkolási szabályok betartását – a bliccelők kiszűrését és bírságolását – a városi rendőrség végzi, kamerás kocsival, rendszám-leolvasóval, GPS adatok segítségével.

A fizetős lakótelepi parkolás bevezetésekor óriási volt a felháborodás a trencséniek körében. Később viszont a lakosok elkezdték kiváltani a parkolókártyákat, az addig lakótelepeken hagyott céges autók, teherjárművek többségét a vállalati telephelyen hagyták inkább, a ritkán használt járműveknek a nagymama udvarában találtak helyet, vagy csak beálltak az eddig üresen álló, vagy raktárként használt garázsba. A végeredmény pedig az lett, hogy a gépkocsik 30 százaléka néhány hónapon belül eltűnt a lakótelepi parkolókból, és az esti órákban az autósoknak már nem kellett körözniük a lakótömbök között parkolóhelyre vadászva – azaz csak a rendszer bevezetése következtében jelentős javulás történt.

A rendezett parkolás a cél, nem a pénzbeszedés

Keszegh Béla polgármester kiemelte, hasonló rendszer bevezetésén dolgoznak Komáromban. „Zajlik egy alapos szakmai anyag előkészítése, ami majd a közrendi bizottság elé kerül, végül pedig a képviselők dönthetnek a kérdésben. Örülnék, ha 2023 első felében elfogadnánk egy új parkolási szabályzatot, mely a belváros mellett a lakótelepeken történő parkolásban is rendet tesz – jelentette ki a polgármester. – Tisztában vagyok vele, hogy a fizetős rendszer komoly felháborodást szül majd. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy ez a helyes út, hiszen Trencsénben működik. Nem pénzt akarunk beszedni a lakosoktól, hanem rendet teremteni, hogy mindenki kényelmesen és civilizáltan parkolhasson a lakásához közel, de közben nem számolunk fel minden talpalatnyi zöldet. Bízom benne, hogy a bevezetést követő első hónapok után a többség meg lesz elégedve az eredménnyel. Szándékunk az, hogy minden, parkolási díjból befolyó centet visszaforgassunk a rendszer fenntartásába és fejlesztésébe. A parkolóhelyek tisztításába, új felfestésekbe, kétnyelvű információs táblákba, néhány újabb parkolóhely létesítésébe, akár parkolóház építésébe is. A belvárosi parkolás terén is tervezünk néhány módosítást az eddigi tapasztalatok alapján, ám ezek kidolgozása is folyamatban van még.“

A polgármester rámutatott, néhány hónap múlva hatályba lép az a törvény, ami megtiltja, hogy az autók – akárcsak részben is – a járdákra parkoljanak. Ez tovább ront majd a helyzeten.

Egyelőre az előkészítés zajlik, nem tudni, pontosan milyen esetekben mekkora lesz a parkolási díj. A polgármester szerint ezeket úgy kell megszabni, hogy a lehető legjobban regulálja a parkolást: egyrészt kiürüljenek bizonyos helyek, másrészt azokra rójon több terhet, akik több közterületet foglalnak. Tehát egy lakáshoz jelképes összegért – esetleg ingyen – jár majd egy parkolóhely. A trencséni szabályozáshoz hasonlóan a második kocsi parkolása már többe kerül, a harmadikért pedig még magasabb évi díjat kell majd fizetni, és így tovább – ha egy családban/lakásban három-négy autót is képesek fenntartani, ezek parkolását is fizessék meg. A céges autókat, furgonokat is egy drágább parkolási díjjal szorítanák ki a lakótelepekről a vállalati telephelyre, vagy a városrészenként kialakított egy-két gyűjtőparkolóba – a kisvállalkozók gépkocsijaira, amikor a cég a lakásába van bejelentve, valószínűleg külön szabályok vonatkoznak majd.

Ha valakinek nem Komáromban van az állandó lakhelye, drágábban parkolhat majd. „A Komáromban élő, de nem itt bejelentett lakosok után az önkormányzat egy centet sem kap az államtól, miközben szemétdíjat sem fizetnek, ám a hulladékuk elhordását a város biztosítja. A parkolási díjak megállapításával ezért őket arra motiválnánk, hogy jelentkezzenek be komáromi lakosként, ami bevételt hoz majd a városnak.“

A látogatók, vendégségbe érkezők parkolását külön szabályozzák majd. Valószínűleg elsősorban az esti órákra vonatkozik majd a fizetős lakótelepi parkolás, napközben, munkaidőben, amikor a parkolók kiürülnek, ingyenesen lehet majd leállni a lakótelepeken.

Keszegh Béla megjegyezte, nemrégiben a Tél utcában, a Kis ér soron és a Víz utcában is kialakítottak makadámos parkolóhelyeket, és az új rendszer bevezetésével sem mondanak le erről – viszont csak azokon a helyeken lesznek új parkolók, ahol valóban a legnagyobb a hiány e téren. Ennek érdekében felmérik, hogy melyik lokalitásban hány lakás és hány parkolóhely található.

Jelenlegi helyzet

Legutóbb 2021 nyarán változtak a parkolási szabályok Komáromban. Ekkor elsősorban a sétálózónába történő behajtás szabályain enyhítettek az itteni lakosok és vállalkozók kérése nyomán.

Jelenleg Komárom belvárosa környékén minden hétköznap reggel 8 órától délután 16 óráig fizetős a parkolás a kijelölt helyeken – összesen 802 fizetős parkolóhely van a városban. Hétvégén és ünnepnapokon díjmentes. A Kossuth téri parkolóban egy óráig ingyenesen lehet leállni – ekkor is szükséges 0 eurós jegyet váltani –, a strandfürdő előtti parkolókat pedig két órán át lehet díjmentesen használni. A városközponton kívül jelenleg mindenhol ingyenes a parkolás. Parkolójegyet SMS-ben, mobil alkalmazással és parkolóórák segítségével is válthatunk. Összesen 38 parkolóóra áll rendelkezésre, érmével és bankkártyával is fizethetünk.

Csaba Ádám

Halad a nagy utcafelújítás
Komáromi parkolási ábécé
Terítéken Komárom közlekedési gondjai
Már ingyenesek a városi buszok

Top