Átadták a városról szóló okiratot Naszvadon

A község várossá nyilvánításának, egyben a városi rangról szóló okirat átadásának ünnepi aktusát a bársonyos forradalom előtti napon tartották a főtéren. 2020. január elsejétől Naszvad lesz Szlovákia 141. városa.

Átadták a városról szóló okiratot 3

A szeles, esős novemberi nap ellenére több százan voltak kíváncsiak az eseményre. A község 1572-ben egy rövid ideig már rendelkezett vásárvárosi státusszal, és most, 447 évvel később, újra város lesz. A helyi önkormányzatban tíz éve merült fel először a városi státusz kérvényezésének ötlet, akkor azonban még nem teljesítették a szükséges feltételeket. A téma 2016-ban került újra napirendre, a kérvényt 2017 nyarán nyújtották be Nyitra megyéhez, ahol jóváhagyták, így került a belügyminisztériumhoz, két év után a belügy a kormány elé terjesztette az ügyet, amely rábólintott, majd szeptember 25-én a parlament is megszavazta a határozatot. Naszvad ezúttal már teljesítette a várossá nyilvánításhoz szükséges feltételeket: azaz az adott térség gazdasági, közigazgatási és kulturális, vagy turisztikai központja, illetve fürdőhely; szolgáltatásokat nyújt a környező települések lakosai számára is; megfelelő a közlekedési összeköttetése a környező falvakkal; a településszerkezete legalább részben városi jellegű; legalább 5000 lakosa van.

Az átadási ünnepségen elsőként Denisa Saková köszöntötte a megjelenteket. Rövid beszédében rámutatott, hogy az ilyen irányú fejlődés az egyetlen módja annak, hogy a fiatalok ott maradjanak, ahol születtek, ahol családjuk, gyökereik vannak. Bugár Béla, a parlament alelnöke Naszvad gyorsütemű előrehaladásáról és a helyi lakosok tettrekészségéről beszélt. Az első nagy lépés a Ferplast üzem letelepítése volt, amellyel elindult az iparosodás a településen, a másik a termálfürdő átadása, a harmadik pedig a városi rangra emelés. „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2019 történelmi eseményekben bővelkedő esztendőként íródik majd be Naszvad krónikájába” – mondta Molnár Zoltán polgármester. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy idén ünnepelték a település első írásos említésének 750. évfordulóját, amelynek apropóján domborművet avattak a főtéren. Történt ez az 1989-es bársonyos forradalom 30. évfordulóján, és az akkori eseményeknek a polgármester meggyőződése szerint nagyon nagy szerepük volt abban, hogy most átvehették a városi rangra emelésről szóló okiratot. Egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták beadványukat, segítették a település várossá nyilvánításának folyamatát.

Ladislav Vrteľ, a belügyminisztérium heraldikai főtanácsosa ünnepélyes szertartás keretében avatta Naszvad címerét városi jelvénnyé. A város jelképes kulcsát Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti frakcióvezető nyújtotta át Molnár Zoltánnak. Denisa Saková sem érkezett üres kézzel, a belügyi tárca fejlesztési programjának részeként a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület egy új tűzoltóautót kapott. Az átadási ünnepséget kultúrműsor követte.

Kép és szöveg: miriák

Kapcsolódó cikkeink:

Január elsejétől város lesz Naszvad

Várossá válhat Naszvad

Pénteken átadják a naszfadi termálfördőt

Top