Ahol lehet, spórolnak Gútán

Járásunkban elsőként a gútai önkormányzatban tartottak videokonferenciás testületi ülést, amely zökkenőmentesen zajlott. A képviselők több, a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítését célzó intézkedésről is döntöttek és jóváhagyták egy szolidaritási segélyalap létrehozását is.

„Előzetesen voltak bizonyos aggályok a videokonferenciás ülést és a digitális szavazást illetően, de a hétórás tanácskozás ideje alatt semmilyen probléma nem merült fel. Rendben zajlottak a bejelentkezések és a szavazások is” – mondta lapunknak Horváth Árpád polgármester, hozzátéve: örül annak, hogy Gúta úttörőnek számít ezen a téren.

Fizetéscsökkentés

Az egyik legfontosabb programpont az oktatási intézmények költségvetés-módosítása volt. Döntés született arról, hogy a bérköltségre szánt összeg 20 százalékát egy külön tartalékalapba helyezik, a működési, fenntartási költségekhez egyelőre nem nyúltak. A polgármester már korábban megbízta az intézmények vezetőit azzal, hogy határozzák meg alkalmazottaik bérét a járvány idejére, annak függvényében, hogy milyen mértékben tudják végezni munkájukat. Az igazgatók döntése értelmében a pedagógusok, akik átálltak a távoktatásra, bérük 100 százalékát kapják, az óvónők és nevelőnők a bérük 80 százalékát, míg a szabadidőközpont alkalmazottai bérük 60 százalékát vihetik haza. Az iskolakonyhán dolgozóknak nem csökkentették a fizetését, a konyha jelenleg is működik, ha csökkentett rezsimben is – két konyhai alkalmazottat pedig áthelyeztek a nyugdíjas otthonba kisegíteni.

Kevesebb támogatás

Ahol lehet, igyekszik spórolni a város. Szeptember végéig törölték a tömegrendezvényeket, így már biztos, hogy idén elmarad a népszerű augusztusi Gútai Vásár, és több sport-, valamint kulturális eseményt sem tudnak megrendezni. Átértékelték a civil szervezeteknek, sportkluboknak már megítélt kulturális, illetve sporttámogatásokat is. A március, április, május hónapokra eső működési hozzájárulást nem kapják meg a sportklubok, hiszen a sportlétesítmények zárva tartanak, a konkrét rendezvényekre vonatkozó támogatások pedig egyedi elbírálás alá esnek. Néhány szervezet már előre jelezte, hogy nem tudja megtartani tervezett rendezvényét – ilyen például a Csemadok által szervezett pünkösdi sortáncjárás –, ezért nem is tart igényt a megítélt támogatási összegre, mások a tervezettnél későbbi időpontban szeretnék megtartani programjaikat.

Elmaradó fejlesztések

Ami a beruházásokat illeti, egyelőre nem töröltek egyetlen tervezett fejlesztést sem, a testület őszre halasztotta a döntést. A már nyertes pályázatok önrészét – egészségügyi központ bővítése, játszótér építése – mindenképp biztosítja az önkormányzat, de a városházi nagy ülésterem felújítása, vagy a régi temető (Szent Rozália park) kerítésfalának rendbetétele nagy valószínűség szerint elmarad. „Szeptemberig pontosabban látjuk majd, hogy mekkora is lesz a kiesés a részesedési adókból, mert egyelőre csak találgatások folynak, 4, 14, de akár 25 százalékos kieséről is szólnak prognózisok – mutatott rá a polgármester. – Most csak azt tudjuk, hogy áprilisban 50 ezer euróval kaptunk kevesebbet a vártnál, ami mintegy 20 százalékos csökkenést jelent az előző hónapokhoz képest.” Finta Zoltán hivatalvezető tájékoztatása szerint a testület által most meghozott intézkedések nagyjából 200 ezer eurós megtakarítást jelentenek. Takarékossági megfontolásból elmarad a tavasz nagytakarítás is, viszont tartanak egy összevont, nyári-őszi nagytakarítást valamikor nyár folyamán.

A koronavírus-járvány nyomán hozott óvintézkedések eddig közel 30 ezer euróba kerültek: védőfelszerelések, segédeszközök, egyszer használatos ételhordók vásárlására 20 ezer, konténerek fertőtlenítésére 7-8 ezer eurót fordított a város.


Segélyalap a járvány következményeinek enyhítésére

A képviselők jóváhagyták egy szolidaritási segélyalap létrehozását is. Az adományokat a város által létrehozott számlaszámra várják magánszemélyektől, vállalkozóktól, több városi képviselő is jelezte, hogy kész adakozni erre a célra, a városi költségvetésből pedig várhatón 10-20 ezer eurót különítenek majd el. A konkrét összegről a következő testületi ülésen születik döntés. A közadakozásból származó pénzből azokat a Gútán élő családokat segítik majd, akik a koronavírus-járvány miatt kerülten nehéz helyzetbe. Horváth Árpád hangsúlyozta, a pénzt kizárólag erre a célra lehet felhasználni. Jelenleg dolgoznak az alap működési szabályzatán, a beérkező kérvényeket pedig 7-9 tagú bizottság bírálja majd el.

A számlaszám, ahová az adományokat várják: SK52 0900 0000 0002 1083 4775. A gyűjtés május 5-én indult és 2020. november 30-ig tart.


(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre kevesebb elsős a városi magyar iskolákban

Hamarosan testületi ülés Komáromban

Rendkívüli segély Komáromban

Most az összefogás ideje jött el – interjú Keszegh Bélával

Top