A vállalkozók többségére negatívan hatott a járvány 2. hullámaMárciusban volt egy éve, hogy a koronavírus az életünk részévé vált. Számos családot sújtottak a koronavírus terjedésének következményei, többen elvesztették a munkahelyüket és sokak álma vált köddé, nem beszélve az emberi áldozatokról, melyeket ez a könyörtelen betegség megkövetelt. Az év elején még azt reméltük, hogy a korlátozásoknak köszönhetően relatíve gyorsan megszabadulunk a vírustól, a korlátozások ezzel szemben maradtak, sőt szigorodtak, a vírus viszont nem akar eltűnni.

Félresiklott intézkedések sorozata

A helyzeten sajnos az sem segít, hogy a kormány és annak intézkedései teljes káoszba fulladtak. Miközben a lakosság próbálja kibogozni az épp aktuális rendelkezések átláthatatlan kavalkádját. Az utóbbi hetek történéseiből kiderült számunkra, hogy még az oltóanyagból is lehetséges ideológiai és politikai kérdést csinálni, holott ennek kizárólag egészségügyi kérdésnek kellene maradnia. További fékező tényező az állami intézkedések megkérdőjelezhető mivolta. Ilyen például az a közegészségügyi rendelet, amely alapján a nyilvános, kültéri piacok nagy része bezárni kényszerül, míg a fedett szupermarketek üzemelhetnek tovább. Bizonytalan időre erre a sorsra ítéltetett sajnos a komáromi piac is. Ilyen döntésekkel nem csak az emberek bizalmát veszítik el, de termelőinket, vállalkozóinkat is tönkreteszik.

Felmérés a vállalkozások helyzetéről

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége januárban és februárban egy felmérés keretében szólította meg a vállalkozókat. A cél az volt, hogy megtudjuk, hogyan érintette a vállalkozókat a járvány második hulláma, valamint, hogy mennyire volt segítségükre az állam által létrehozott támogatási csomag. A felmérést 869 vállalkozó töltötte ki. Bár az eredmények összesítése még folyamatban van, néhány dolog már most világos. A válaszadók 77,8%-a véli úgy, hogy negatívan hatott rá a járvány második hulláma, 81,5%-uk pedig úgy gondolja, hogy a járvány negatív hatásai a jövőben is kihatással lesznek vállalkozásukra. A 29,9 százalékuknál, biztosan várható elbocsájtás a közeljövőben a járvány következményeként, továbbá 254 válaszadó azt sem zárta ki, hogy bezárja cégét, vállalkozását. Sajnos a gazdasági segélycsomagot illetően sem kaptunk biztatóbb eredményeket, hiszen kiderült, hogy a vállalkozók 57,4%-a nem is jogosult az igénybevételére. Ennek az oka többnyire az, hogy vagy túl kisforgalmú cégekről van szó, vagy nem rendelkeznek alkalmazottakkal, csupán bedolgozókkal. Emiatt rengeteg kisvállalkozás maradt hoppon és nem kap semmilyen segítséget az államtól. A válaszadók 65,7%-a gondolja úgy, hogy a kormány által létrehozott segélycsomag nem effektív és célszerű.

A részletes eredményeket természetesen publikáljuk és eljuttatjuk az illetékes minisztériumnak is. A számok mindenesetre lelombozó eredményt sugallnak. Mihamarabb átlátható stratégiára és intézkedésekre van szükség a kormány részéről. Amennyiben nincs birtokukban az ehhez szükséges rálátás és körültekintés, úgy maguk a vállalkozók és a reggeltől estig robotolók véleményének meghallgatása a megoldás, akik több hónapja bizonytalanságban és kétségek között próbálják bebiztosítani családjuk számára az esélyt a jövőre. A kormánynak is tudatosítania kell, hogy a vállalkozói szektor kulcsfontosságú része a gazdaságnak, vállalkozóink államháztartásunk fenntartását biztosítják. Őket kell megvédenünk, mégpedig azonnal!

Iván Tamás,
a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke

Top