Új év, új célok?

Végre magunk mögött hagyhattuk a 2020-as évet és teljes mértékben koncentrálhatunk az új esztendőre, az új kihívásokra és megmérettetésekre. Mire ezt a mondatot elolvastuk, sajnos rá is döbbentünk, hogy nem teljesen igaz, hiszen a koronavírus és az azzal járó korlátozások még mindig velünk vannak és talán nagyobb hatással vannak a mindennapjainkra, mint eddig bármikor. A vállalkozások szempontjából biztosan, hiszen a január már a sokadik hónap, amit bezárva, vagy korlátozott nyitvatartás mellett kell végigcsinálniuk, nem is beszélve a decemberi kiesésről, amikor is az ünnepeknek köszönhetően a vállalkozások jelentős része a legnagyobb forgalmat és nyereséget generálja.

A kormány és a segítség

A kormány természetesen segíteni akar, éppen ezért hozta létre a gazdasági elsősegély nevezetű programot (Prvá pomoc), amelynek a tervek szerint havonta 200 millió euróval kellene hozzájárulnia a vállalkozások életben maradásához, megtartásához. Sajnos az eredmények jócskán elmaradnak a várthoz képest, hiszen a szabályrendszer miatt rengeteg vállalkozó nem tudott élni a lehetőséggel – különböző okok miatt (pl. nincs állandó alkalmazottja, nem egyszemélyes kft.-ként működik) nem jogosult rá. Tovább nehezíti a program működését a kifizetések folyamatos csúszása és az átláthatatlanság. Emiatt a vállalkozók sem tudják időben befizetni a havi szintű kötelező járulékokat, illetékeket, ennek eredményeképp pedig a következő havi támogatás is késik. Hiszen amíg a vállalkozásnak tartozása van az állam felé, addig nem utalnak további támogatást. Összefoglalva, a szándék megvolt, de az eredmény egy bonyolult, bürokratikus, nehezen működő rendszer lett. Közben minden egyes zárva töltött nap egyre nagyobb kihívást jelent a vállalkozások számára.

Mondjanak véleményt a vállalkozók!

A fentebb leírt nehézségekből kiindulva a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége a Baross Alapítvány csapatával karöltve úgy döntöttünk, hogy egy mélyebb kutatáson belül, immár másodjára felmérjük a vállalkozók helyzetét. A kutatás fő célja, hogy teljes és valós képet kapjunk a koronavírus első és második hullámának hatásairól, a kormány gazdasági elsősegélyprogramjáról, de legfőképpen arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi a vállalkozók véleménye a kialakult helyzetről és annak lehetséges megoldásairól. A felmérés fontos, hiszen az eredményeket publikáljuk a nagyközönségnek, valamint eljuttatjuk a megfelelő minisztériumhoz is. Fontos, hogy a vállalkozók elmondhassák a véleményüket. A mi szerepünk az, hogy erre teret biztosítsunk és a megfogalmazott vélemény eljusson a megfelelő szervekhez.

Iván Tamás,
a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke,
a Baross Alapítvány igazgatója

A kérdőív elérhető a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége Facebook oldalán, valamint a www.vallalkozzokosan.sk oldalon.

Tényleg ennyit érdemelnek a vállalkozók?

Top