A jövő két keréken

Gondolta volna, hogy a közlekedésnek is vanBujna_Zoltan keresleti és kínálati oldala? Megfelelő esetben ezek az oldalak kiegyenlítettek. Rosszabb esetben – ami sajnos egyre több városban meghatározóbb kép – a kínálati oldalon lévő hálózatok és infrastruktúrák nem követik a keresleti oldal megnövekedett forgalom igényét. Gondoljunk csak az utóbbi évtized parkolási gondjaira. A fenntartható közlekedés jövője épp abban rejlik, hogy megadjuk a lehetőséget a  választásra. Egyértelmű, hogy tökéletes kerékpáros úthálózat mellett sem hagyja otthon mindenki az autóját – lásd a fejlettebb nyugati városokat. A motorizáció mértékét figyelembe véve, ha az embereknek csak egy kis százaléka dönt a mindennapi közlekedésben a kerékpár használata mellett, már akkor élhetőbb és egészségesebb környezetet teremtünk. Ehhez tehát elengedhetetlen a kerékpáros úthálózatok fejlesztése.

Az elmúlt év jól bizonyította a város határában kiépített hosszú távú kerékpárutak népszerűségét. A kerékpározás, mint szabadidősport, lendületet vett. A következő években kiépítésre kerülnek a városi kerékpársávok is, melyek a mindennapi közlekedés alternatív formáját szolgálják. Cél, hogy minél többen használják kerékpárjukat munkába vagy iskolába járásra. Ehhez fontosak a megfelelő kerékpártárolók is, amik rövidesen megjelennek Komárom utcáin. Jelenleg egy olyan kerékpáros útvonalhálózat koncepcióján dolgozunk, amely összeköti a lakótelepeket a belvárossal, és a meglévő hosszú távú kerékpárutakat és a tervezett új Duna-hidat Komárom többi hídjával.

A kerékpárutak kapcsán az előnyök mellett a  gyengeségek is gyorsan megmutatkoztak (autók sikertelen kizárása, közlekedési rend, karbantartás…). Nem lesz ez másként a városon belüli utakkal kapcsolatban sem. Az első időszak az utak helyes használatáról szól majd, amely egyformán tanulással és kölcsönös odafigyeléssel jár majd a bringások, a sofőrök és a gyalogosok részéről is. A felvilágosító munkában fontos szerepe lesz kerékpáros egyesületünknek, a Szabadság Vándorainak.

A nemzetközi Eurovelo 6-os Pozsonytól Párkányig tartó szlovákiai útvonalának teljessé válása jó hír a turizmusból élőknek. Már idén nyáron láthattuk a kerékpáros turisták számának növekedését. A kerékpárturizmus feltételeinek javulásával egyre több külföldi és hazai turista érkezik majd régiónkba. Egyébként a nemrégiben megalakult Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment egyik fő munkássága épp ezen turisták számának a növelése és kiszolgálása lesz. Tehát az utak fejlesztése kéz a kézben jár a turizmus fejlesztésével. Fontos megjegyezni a töltésen vezetett hosszú távú kerékpárutak kapcsán a megfelelő táblázást, és infrastruktúrát. Az úttól messzebb lévő faluk csak úgy profitálhatnak a kerékpáros turistából, ha kijelölik a látványosságokat, a szálláshelyeket vagy az éttermeket. A meglévő utak mentén érdemes lesz jól felszerelt pihenőhelyeket kiépíteni (szerviz- és információspont, frissítőállomás, illemhely).

Máról holnapra nem lesz a Komáromi járásból Amszterdam vagy Koppenhága. De a fent leírt irányvonalak is jelzik, hogy a legjobb úton haladunk egy élhetőbb kerékpárbarát régió kialakításában.

 

Bujna Zoltán,
komáromi városi képviselő, kerékpáros aktivista

Top