2,3 millióból újul az Ipari

Komárom. Egy nyertes pályázatnak, illetve a megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően 2,3 millió euróból fejlesztik a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolát. Vetter János igazgató arról is beszélt, negatívan érinti őket az a minisztériumi rendelet, melynek nyomán a következő tanévben kevesebb diákot vehetnek fel, mint amennyit szeretnének.

ipari1

Még tavaly márciusban megírtuk, két jelentős összegű támogatást hagytak jóvá az Ipari számára. Hamarosan a kivitelezés is befejeződik.

A Nyitra Megyei Önkormányzat saját költségvetéséből 800 ezer eurót biztosított az iskola épületei energiatakarékosabbá tételére. Ebből az összegből a főépület, a tornaterem és a műhelyek hőszigetelését, valamint külső felújítását fedezik – a nyílászárókat már korábban újakra cserélték. A munkálatokat május végéig kell befejeznie a kivitelezőnek, jelenleg az utolsó simításokat végzik. „Ezen kívül tervezzük még a jövőben a B pavilon és a kollégium hőszigetelését is, de erre még keressük a forrást“ – mondta az iskola igazgatója, Vetter János.

Egy másfél milliós támogatást is elnyert az Ipari, miután sikerrel pályázott a gazdasági minisztérium IROP programjának keretében. Ennek egy részéből a műhelytető felújítását finanszírozzák, valamint belső korszerűsítésre, talaj- és vezetékcserére használják fel, míg a másik felét a szakoktatáshoz szükséges gépek, berendezések vásárlására fordítják.

ipari3

Vetter János igazgató elmondta azt is, hogy az oktatási minisztérium 2018 szeptemberében életbe lépett rendelete szerint fenntartójuk, a Nyitra Megyei Önkormányzat, szakokra lebontva szabja meg a maximális diáklétszámokat, az egész megyére vonatkozóan. „Sajnálatos módon a következő tanévben a 250 jelentkező helyett mindössze 127 diákot vehetünk fel annak ellenére, hogy van érdeklődés az iskola által nyújtott szakok iránt. Bízom benne, hogy a tárca a jövőben átértékeli ezt az új rendeletét, az új szabályozás ugyanis nemcsak minket, hanem más iskolákat is negatívan érint“ – tette hozzá.

A magániskolák társulása még tavaly év végén petíciót indított az ügyben, amelyet több ezren írtak alá. Megfogalmazásuk szerint nem ellenzik a felesleges iskolák bezárását, de elejét szeretnék venni annak, hogy indokolatlanul csökkentsék az elsősök számát az egyes középiskolákban, és ezzel folyamatosan leépítsenek bizonyos középiskolákat.

Az Ipari Szakközépiskolának jelenleg 560 diákja van, öt párhuzamos osztályban, négy magyar és egy szlovák nyelvűben folyik az oktatás.

(d)

(Cikkünk a Delta május 14-i számában jelent meg.)

Top