Zöld válasz: Nem az egyszer használatos műanyagra!

Gondoljuk végig, hogy is néz ki egy átlagos napunk. Mi mindennel találkozunk, mi mindent használunk, ami műanyagból készül. A műanyag a mai világban szinte elkerülhetetlen. Mégis van rá mód, hogy jelentősen csökkentsük mennyiségét. Ebben segít a Műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezés. Lássuk, mi is ez.

A Műanyagmentes július, azaz „plastic free july” elnevezésű kampány 2011-ben indult Ausztráliában, azóta több mint 120 millió ember csatlakozott hozzá. Célja egyszerű: legalább egy hónapig szorítsd ki az életedből az egyszer használatos műanyagokat, próbálj meg minél környezettudatosabban élni! Miért fontos ez? Gondoljunk csak bele, mennyi ideig használunk egy műanyag evőeszközt, amivel megesszük a megrendelt ételt, és gondoljunk bele abba is, hogy több száz év alatt bomlik le a természetben. 

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek majdnem a fele egyszer használatos. Jobb esetben a megvásárolt műanyagot szelektáljuk, rosszabb esetben csak kidobjuk. A rossz hír az, hogy nem elég szelektálnunk, hiszen a szelektív szemétbe került műanyagok nagy része égetőkben köt ki, és csak a kisebbik része hasznosul újra, azaz készül belőle új termék. A műanyag újrahasznosítása rendkívül energiaigényes folyamat, és a módszer sem elég kifejlett, így az újrahasznosított műanyagból csak gyengébb minőségű termékek állíthatóak elő, vagy csak kis mértékben keverhetőek a végtermékekbe. A műanyagok nagy része a tengerekbe, óceánokba kerül, az áramlatok segítségével hatalmas szemétszigeteket alkotnak, ahol aprózódni kezdenek, s így bekerülnek az ökoszisztémába. Nem hiába ismerős a megállapítás, miszerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. 

De mit tehetünk mi annak érdekében, hogy megvédjük a saját környezetünket? Természetesen továbbra is fontos, hogy szelektáljuk a szemetünket, de igazán akkor tudunk változtatni, ha megpróbáljuk megelőzni a hulladékképződést. Ebben segít a műanyagmentes július. Kezdjük apró lépésekkel, és látni fogjuk, mi mindent tudunk elérni akár egy hónap alatt. Közben közösséget is kovácsolhatunk, és jól tudjuk, hogy közösségben minden könnyebben megy. 

2021 nyarától életbe lép az EU-ban az egyszer használatos műanyag termékek betiltása, ezért most még inkább aktuális a téma. 

Sokat segíthet az a tudat, hogy milyen hamar képesek vagyunk új szokásokat kialakítani. Az elmúlt időszakban megszoktuk, hogy a boltokba csak maszkban léphetünk be. Ha nincsen rajtunk maszk, be sem engednek minket, hiába szeretnénk vásárolni. Mi lenne, ha saját táska nélkül sem engednének be minket a boltokba? Tegyünk egy próbát! Készítsünk a maszk mellé egy sokszor használható vászontáskát, vagy kosarat, s így induljunk vásárolni. Próbáljuk kerülni a csomagolt árut, például felvágottat, sajtokat a csemegepultnál vegyünk, s így frissebb és kevésbé csomagolt árut vihetünk haza. Zöldséget, és pékárut is tudunk saját, mosható, többször használható zacskóba venni. Egy hónapig próbáljuk ki, hogy nem veszünk palackozott ásványvizet. Csapvizet igyunk a saját kulacsunkból. 

Minden nap praktikus tanácsot, recepteket találnak a KompAkt Facebook oldalán, látogassanak el hozzánk, csináljuk együtt!

Szegi Aranka

Top