Zöld távfűtés Komáromban

Komárom. Központosítják, és ezzel növelik a fűtésrendszer energiahatékonyságát Komáromban. A COM-therm komáromi távhőszolgáltató 3,65 millió eurónyi támogatást nyert el erre a célra. A „Nagykéménynél“ lévő központi, immár zöldnek minősített energiát termelő központjukat összekötik a Bauring lakótelepi kazánházzal. A Duna rakparton már el is kezdték a távhővezeték lefektetéséhez szükséges földmunkákat.

Komáromban egyértelműen a COM-therm a legnagyobb hőszolgáltató társaság, jelenleg összesen 19 hőtermelő forrást, 19 hő-átadó állomást üzemeltet a városban, illetve szerteágazó távhővezeték-hálózatot működtet. Nagyjából 10 ezer lakásban szolgáltat hőenergiát – fűtés, meleg víz – a lakásszövetkezeteken keresztül.

Múlt csütörtökön a vállalat sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy 3 655 700 eurós támogatást nyertek el a környezetvédelmi alap pályázatán a fűtésrendszer központosítására és az energiahatékonyság növelésére. A teljes költség ennél magasabb, a vállalat 16 százaléknyi önrészt fektet be. Ez a COM-therm eddigi legnagyobb értékű beruházása.

Csonka Lajos, a COM-therm ügyvezető igazgatója elmondta, a fejlesztés első szakaszában a zöld energiával (pl. napenergiával) is működő, Nagykéménynél lévő központi kazánházukat összekötik a Bauring lakótelepen található kazánházzal. Az új távhővezeték előbb a Duna rakparton vezet majd – itt már zajlanak is a földmunkák –, majd a hetes lakótelepet átszelve, a felüljáró alatt halad el, nyugatról kerüli meg a bástyarendszert, végül a Bauring lakótelepen lévő, Szövetkezet utcai kazánházba torkollik – hossza nagyjából másfél kilométer. A beruházás második részében egy leágazással tovább bővítenék az új vezetéket, a kettes lakótelepet is rákötnék.

A fejlesztésnek 50 hónap alatt kell befejeződnie, ám a COM-therm célja az, hogy feleannyi időn belül, azaz 2 év alatt végezzenek a munkálatokkal.

A hetesen már elkezdődtek a munkálatok

Kérdésünkre, hogy mit jelent a fejlesztés lakosok szempontjából, elhangzott, energiahatékonyabbá válik a fűtés, hiszen több elöregedett technológiájú kazán (ezek közül sok az egyes és kettes lakótelepen található) feleslegessé válik a hálózatok összekötésével. Másrészt, mivel a Nagykéménynél lévő központ zöldenergiát termel, ez is költséghatékonyabbá teszi a távhőszolgáltatást, ezt az olcsóbb energiát pedig az új vezetéken keresztül már más városrészekbe is el tudják juttatni. A cég arra számít, mindezzel évi egymillió eurót takarítanak meg, többek között azért is, mert nem kell széndioxid-kibocsátási kvótát fizetniük. Végeredményben a környezetbarát szempontok mellett a lakosok pénztárcájára is hatással lesz a COM-therm fejlesztése, ha a jövőben újabb energiaválság köszönt be – egekbe szökik a gáz ára – a vállalat képes lesz tartani a jelenlegi árakat a drágulás ellenére is.

Keszegh Béla polgármester üdvözölte, hogy zöldebbé és hatékonyabbá válik a távhőszolgáltatás, hiszen ez a lakosoknak is előnyös. Közös érdek, ha egy magáncég külső forrásokat képes Komáromba hozni, illetve magántőkét befektetni. Megígérte, az önkormányzat minden együttműködik a távhőszolgáltatóval az építkezés idején is.

(csaba)

Top