Vízügyi és a hidegháborús múzeum a Matica-házban

Komárom. Május elsejétől látogatható a Hidegháborús Múzeum és a Kis Vízügyi Múzeum a Matica Slovenská épülete alatti, használaton kívüli óvóhelyen. A hidegháborút bemutató tárlat mottója: „A béke nem magától értetődő”. A vízügyi múzeumban látható állandó kiállítást abból az alkalomból nyitották, hogy 120 éve van szervezett vízgazdálkodás a városban. 1902. augusztus 4-én kezdett folyni az ivóvíz a komáromi csapokból.

A múzeum ötletét Ruman Patrik, a KomVaK, Komárom város Víz- és Csatornaművei Rt. vezérigazgatója vetette fel. A közművállalat segítségével újították fel a Matica slovenská székháza alatti bunkert, amely elég rossz állapotban volt. Többször beáztak a nem használt, üresen álló helyiségek. Szakértők bevonásával, intézményekkel, egyebek mellett a Nemzeti Emlékezet Intézetével együttműködve, három hónap alatt hozták létre a hidegháború időszakát, az 1945 és a Szovjetunió szétesése közötti éveket bemutató történeti kiállítást a szakértők.

Komáromiak is adtak tárgyakat

Marína Opálková, a Hidegháborús Múzeum tárlatának kurátora elmondta, nagy segítséget kaptak az ógyallai polgári védelemtől, akik tárgyakat, eszközöket adtak. A facebookon megjelent felhívásukra komáromiak is hoztak korabeli használati tárgyakat, főképp a szocialista évekre jellemző lakás berendezéséhez. Ezek segítségével azt mutatják be, hogyan működik egy óvóhely. A további helyiségekben egy 1970-es évekbeli konyhát és szobát is berendeztek. További helyszíneken katonai telefonközpont, korabeli fekete-fehér fényképek, szocialista propagandaszoba, Csehszlovákia 1938-39-es térkép és egy 1962-ből származó világtérkép láthatók. Összesen 14 helyiséget járhatnak végig mintegy 25-30 perc alatt a látogatók. „Közben egy képernyőn Peter Jašek, a téma szakértője beszél a hidegháborúról” – tájékoztat Marína Opálková.

A víztorony tervrajza is megtekinthető

A Kis Vízügyi Múzeum állandó tárlatán az első vízcsatlakozó bekötések eredeti, 1902-ből származó listája is megtekinthető. Kiállítottak továbbá csöveket, csapszekrényt, tűzcsapfejeket és a víztorony eredeti tervrajzát.

A múzeum megnyitása előtt Ruman Patrik, Keszegh Béla polgármester és Jozef Černek, a Matica-székház igazgatója jelenlétében értékelte az idei víz napja alkalmából meghirdetett rajzpályázatot, amelyre több mint 400 alkotás érkezett, és elismerést kaptak azok az oktatási intézmények is, ahonnan a legtöbb alkotást küldték.

A múzeumok hétfőn, szerdán és szombaton 9 és 12 óra, valamint 12.30 és 18.00 között, kedden és pénteken pedig déltől este hat óráig látogathatók. Aki május folyamán váltja meg a 4 eurós belépőjegyét, ingyen kávét kap, amennyiben felmutatja a Matica-székházban üzemelő Cafe Lero kávéházban. Bővebb információ a 0905 405 455 telefonszámon kérhető.

(szél)
fotó: a szerző

Top