Visszahívták az összes főosztályvezetőt

KOMÁROM. Stubendek László polgármester már néhányszor jelezte, lesznek változások a városi hivatal szervezeti felépítésében, továbbá személycserék is sorra kerülhetnek. Ez utóbbi kérdésben a múlt héten megtörtént az első lépés, visszahívták az összes főosztályvezetőt, és a megüresedő posztokra hamarosan versenypályázatokat írnak ki. Ezek betöltésére bárki pályázhat, az eddigi vezető hivatalnokok is.

davd

Körvonalazódik a komáromi városi hivatal átszervezése. Új hivatali egységek kialakítását tervezik, a vezető posztokra pedig versenypályázat útján igyekeznek kiválasztani a legalkalmasabb jelöltet – legalábbis ez a városvezetés szándéka.

„A város hatékony irányításának része a hivatal átszervezése. Nemcsak a munkatempót kell jelentősen növelni, de a hatékonyság emelése mellett az új kihívásokra is reagálni kell. Például eddig a városi hivatalban semmilyen beágyazottsága nem volt a pályázatírásnak, de a turizmust is mostohagyerekként kezelték” – mondta el lapunknak Stubendek László polgármester.

A közeljövőben a szervezeti egységek átszervezése van tervben, ami igazodna a városvezetés terveihez. „Az átszervezés kapcsán meghallgattuk a mostani főosztályvezetőket, és személyes látogatásokon keresztül felmértük, hogy a hivatali működés terén mik a tapasztalatok a szomszédos városokban. Egy olyan hivatalban gondolkodunk, amelynek középpontjában a lakosok állnak, amely az ügyfélközpontú ügyintézés mellett mindent megtesz a külső anyagi források bevonásáért és a munkahelyek teremtéséért” – fejtette ki Keszegh Béla alpolgármester.

„Bár nagy számban vannak jó szakemberek a városi hivatalon belül, általános jelenség a fásultság, a motiváció hiánya. Ezért is döntött úgy az új vezetés, hogy megversenyezteti a főosztályvezetői posztokat” – tette hozzá Knirs Imre alpolgármester. Az összes főosztályvezető visszahívásra kerül, majd ideiglenes megbízással látják el a feladatukat az új vezetők kiválasztásáig. „Az új kiírásokra a régi vezetők is jelentkezhetnek, a cél a nyílt és korrekt verseny, aminek a lakosok lehetnek a győztesei” – magyarázta.

Jelenleg 130 alkalmazottja van a komáromi városi hivatalnak, amelyen belül jelenleg 6 főosztály működik. Vannak feladatkörök, amelyek a hivatalvezető irányításával működnek, de akadnak tevékenységek – ilyen pl. a városi rendőrség, az építésügyi vagy az anyakönyvi hivatal –, amelyek közvetlenül a polgármester irányítása alá tartoznak.

„Fontosnak tartjuk az új posztok meghirdetésénél is az átláthatóságot. Az egyes helyekre már most is több jelentkező akad, de a közeljövőben mégis nyilvánosan meghirdetjük azokat, mivel fel akarjuk számolni a koma-sógor megoldásokat. A szakmaiságnak kell az első helyre kerülni” – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzáfűzte: „A polgárok a hivatalnokokban sokszor az ellenséget, az akadékoskodó aktakukacot látják, de ezen is változtatni szeretnénk. A hivatal a város sikeres működésének az alapja, azonban tudatosítaniuk kell, hogy az első helyen a komáromi lakosok állnak.”

A tervek között szerepel egy központi városi fogadóiroda kialakítása is, amelyben a lakosok egy helyen intézhetnék a hivatali ügyeiket. Ezen belül megvalósulhatna a törvényben előírt akadálymentes megközelítés, amelynek Komárom már több éve nem tesz eleget. Ugyancsak bővülhet a fogadóórák idősávja, így kényelmesebbé téve a lakosok ügyintézését. A központi iroda sok más olyan tevékenységet is felölelhetne, amellyel az ügyintézés jelentősen gördülékenyebbé válna. A hivatal egyelőre nem erősítette meg értesüléseinket, de olyan elképzelések szivárogtak ki, hogy a Klapka téren található korábbi Madách könyvesbolt az egyik kiszemelt helyszíne a központi irodának. Ennek át- és kialakításáról minden bizonnyal a képviselő-testület is dönteni fog.

(d)

Top