Világpremier a Jókai Színházban

Paolo Genovese Teljesen idegenek című filmjét színdarabként először a Komáromi Jókai Színház társulata a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban mutatta be múlt pénteken (február 8-án), megérdemelt, hatalmas sikerrel. A komédia világpremierjét Hargitai Iván m.v. rendezte.

Teljesen idegenek-kép

Az olasz film meghódította az egész világot. Hatvan országban forgalmazzák, és tucatnyi filmes feldolgozása született. Magyarországon az eredeti forgatókönyvet Sediánszky Nóra fordította le a nemrég elhunyt Andy Vajna megrendelésére, hogy egy magyar remake-t készítsenek. Goda Krisztina forgatta le a filmet BÚÉK címmel, amelyet tavaly decemberben mutattak be a magyar mozik.

A színházi előadás is arról szól, hogy mindenkinek három élete van: egy nyilvános, egy privát és egy titkos élet. Ebben a humorral és izgalommal megfűszerezett komédiában betekinthetünk emberi kapcsolatokba, tudomást szerzünk megcsalásról, és rá kell döbbennünk, hogy ismerjük-e egymást, vagy teljesen idegenek vagyunk egymás számára.

Hargitai Iván rendező azt nyilatkozta a világpremierre teljesen megújult Kulisszák című színházi lapnak, hogy korunk látlelete ez a történet, ugyanakkor egy nyugati jóléti társadalom furcsa kritikája. „Az emberek nem csak azt szeretik, ami kimondottan róluk szól. Olykor jobban tudnak magukon szórakozni, ha nem annyira testközeli a történet, hanem el tudják egy kicsit tartani maguktól, a saját életüktől. A Teljesen idegenek a huszonegyedik században olyan kérdéseket vet fel, hogy miképp lehet jól működtetni hosszú távon egy házasságot, miképp van értelme egy gyermek szüleihez való viszonyának, van-e kitartó barátság. Egyetemes problémák ezek egy naprakészen primitív eszköz, a mobiltelefon apropóján” – fogalmazta meg gondolatait a darab kapcsán a rendező.

Az előadást hét színész játssza, de a mobiltelefonokban újabb színészek és a háttérben dolgozók hangját halljuk. A szerepeket, Lelét Szabó Viktor, Annát a Jászai Mari-díjas Bandor Éva, Évát Holocsy Krisztina, Roccót a Jászai Mari-díjas Tóth Tibor, Edót Béhr Márton egyetemi hallgató, Biancát Bárdos Judit m.v., Peppét pedig Majorfalvi Bálint alakítják. Zongorán Pálinkás Andrássy Zsuzsanna kísér.

Magyarósi Éva m.v. díszlete, Kárpáti Enikő m.v. jelmezei, Dobri Dániel m.v. zenéje, Sulyok Benedek m.v. elektronikus effetkjei és Domján Gergely m.v. videóanimációi révén valósult meg a komáromi világpremier, amelynek dramaturgja Perczel Enikő m.v. volt. A rendező asszisztenseként Balaskó Edit működött közre. Az előadást tizenöt éven felülieknek ajánlják.

(bárány)
(fotó: Kiss Gibbó Gábor)

Top