Világi: gazdasági program a Csallóköznek

Világi Oszkár a Selye János Egyetemen tartott előadást. Kijelentette, egy éven belül olyan gazdasági programot
készít a Csallóköz számára, amelyhez reményei szerint sokan csatlakoznak majd és sokak számára biztosít megélhetést.
A Slovnaft olajipari vállalat vezérigazgatója a X. Komáromi Egyetemi Napok vendége volt. Előadásának témájául a változások kérdését választotta, bemutatva az egyetemistáknak, miként zajlik ez az üzleti életben. Szerinte a változás az egyik legfontosabb kulcsa a sikernek, és ahol erre nem képesek, ott nincs is esély az eredményes működésre. A változások persze nem mindig hozzák a várt jobbat, azonban „még a rossz irány is jobb, mint az egy helyben topogás” – véli Világi Oszkár. Megjegyezte, az emberek nagy része megfogalmazza, hogy változásokra volna szükség, de csak addig lelkesek, ameddig nem érinti őket. Tabukat és a régen megszokott eljárásokat is szükséges megkérdőjelezni, mert mindent meg lehet változtatni, nincsenek annyira tökéletes dolgok, amiket soha nem kéne megváltoztatni.

Fontos dolognak tartja, hogy a terveinket, elképzeléseinket végigvigyük, és 12 előtt 10 perccel, a munka nehezén túl, de a cél előtt se álljunk le. Kitért az emberi faktorra is, meglátása szerint demotivált emberekkel nehéz dolgozni, ezért olyanokat kell bevonni, akik hisznek a változásokban.

Olyan emberekkel sem szabad együtt dolgozni az üzleti életben, akiket csak a pénz motivál. A sikeres működéshez a hit is nélkülözhetetlen. A változás fontos részének véli a kommunikációt, az adott folyamatról való tájékoztatást.

Hogyan változtassuk meg Dél-Szlovákiát?

A Slovnaft vezérét arról kérdeztük, miként lehetne megváltoztatni Dél-Szlovákiát, mivel a számok egyértelműen azt igazolják, hogy még az ország más részeihez képest is növekszik a lemaradás. Világi utalva az előadásai felvetéseire kijelentette, hogy elsősorban részletesen ismernünk kéne a körülményeket, mivel csak úgy találhatjuk meg a megoldásokat. A cégvezető szerint vannak olyan dolgok, amelyek hátráltatnak minket. Fölépítettünk tabukat, amiről nem merünk beszélni, de vannak dolgok, amiket elmulasztottunk megtenni. Mára már van egy furcsa állapot, amely infrastrukturális lemaradással és egy sajátos mentális állapottal van tarkítva, ami lehúzza a közeget, és ezt nehéz leküzdeni. „Sajnálatos módon a gazdasággal foglalkoztunk a legkevesebbet az elmúlt 20 évben, pedig az lehet a változás motorja” – fejtette ki Világi Oszkár.

Gazdasági programot építene a Csallóköznek

Alapvetően el kell kezdeni dolgozni ügyeken – jegyezte meg. Elképzelései szerint a Csallóközben lehet sportolni és jókat enni, ráadásul egy tiszta hely, és ezekre a jellemzőkre lehetne építeni. „Erre szeretnék felépíteni egy gazdasági programot. Egy éven belül megismerik ezt a programot, és részesei is lehetnek. Azt kell elérnünk, hogy sokan csatlakozzanak ehhez és sokan megéljenek ebből. Ezt kell elkezdeni és befejezni” – árulta el terveit Világi Oszkár.

A témák sorából természetesen a DAC futballcsapata sem maradhatott ki, amelynek Világi Oszkár lett a tulajdonosa. „A DAC egy jelkép. A csapat a fénykorában azt üzente, hogy tudunk önerőből sikeresek lenni. A DAC több mint egy csapat volt, egy integráló erő. Ezt a nimbuszt a volt tulajdonosok építették le. „Világi azt tartotta a mélypontnak, amikor a feljutást már csak 3-400 ember ünnepelte, majd a tulajdonosokat kritizáló szurkolókat kitiltották. Azt szeretné, hogy a csapat sikeres legyen, legyen utánpótlás akadémia, ahol fiatal tehetségeket nevelnek, és a felnövekvő focisták újra példaképek legyenek.

„Egymagam kevés vagyok, hogy megváltoztassam a DAC-ot” – szögezte le Világi. Kellenek a támogatók, kellenek a szurkolók, akik biztatnak, vagy egy sál vásárlásával támogatják a csapatot.

(kb)

Top