Vigyázz, ha jön a vonat!

Idén több vasúti átjáró újul meg és válhat biztonságosabbá a Komáromi járásban. A munkálatokat végző Szlovák Állami Vasutaknak (ŽSR) ezzel az a célja, hogy az elmúlt években-hónapokban megszaporodott balesetek számát csökkentse.

Az ŽSR szándéka érthető, hiszen az elmúlt években több súlyos baleset is történt a Komárom–Dunaszerdahely vasúti szakaszon: 2016-ban például közel hat hónap alatt három is, amely során ketten meghaltak. A közvélemény és vele együtt a szakaszon a vasútközlekedést biztosító RegioJet vezetése azonban hiába várt gyors megoldást, az átjárók korszerűsítése és modernizációja érdekében ez idáig nem történt semmi.

vasúti átjáró

5+2 átjáró válik biztonságosabbá

Amikor többen is felvetették, hogy a vasúti átjárók biztonságát célszerű lenne több helyen is sorompókkal biztosítani, Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter egy tavaly őszi lakossági fórumon azzal érvelt, hogy önmagában a sorompó nem megoldás, sőt még veszélyesebb is, hiszen statisztikailag kimutatható: a sorompóval ellátott átjárókban több baleset történik, mint azoknál az átjáróknál, ahol nincs sorompó. A miniszter állításainak éppen csak a valóság mondott ellent, hiszen a közelmúltban történt balesetek mindegyike (lásd keretes írásunkat, melyben összegyűjtöttük a legsúlyosabbakat!) olyan átjáróknál történt, ahol nem volt sorompó, de fényjelzés is csak egyiknél-másiknál.

Annak, hogy a közlekedési minisztérium önkritikát gyakorolt volna, továbbra sincs semmi jele, jó hír ugyanakkor, hogy legalább a ŽSR képes volt levonni a megfelelő következtetéseket. A vasúttársaság ugyanis a következő évtől jelentős beruházásba kezd: három fázisban összesen 25 vasúti átjárót látnak el az eddiginél biztonságosabb berendezésekkel 2023 végéig. A Pozsony–Komárom vasúti szakaszon mintegy 12 vasúti átjáró újulhat meg és válhat így biztonságosabbá. Az ezen a szakaszon történő beruházás a Komáromi járásban összesen öt átjárót érint, az Érsekújvár–Komárom vasúti szakaszon pedig további kettőt.

DSC_0991

Sorompókat, jelzőlámpákat helyeznek ki

Dávid Bozsakytól, a ŽSR kommunikációs referensétől megtudtuk, valamennyi vasúti átjárónál a teljes konstrukciót lecserélik. Ott, ahol jelenleg sem sorompó, sem fényjelzés sincs, ún. automatikus biztonsági jelzőberendezéseket (gyakorlatilag jelzőlámpákat) szerelnek fel, ott pedig, ahol ilyen jelzőberendezések már vannak, ezeket – a biztonságosabb közlekedés érdekében – sorompókkal egészítik ki.

Őrsújfalun két (közelebbről: a Darányi és a Templom utcát keresztező) átjárót, a Nemesócsáról kivezető (és a 63-as főúthoz csatlakozó) III/1455-ös utat átszelő, valamint a nemesócsai és a bogyai vasúti megállók közelében található átjárókat látják el új biztonsági berendezésekkel. Ezeknél az átjáróknál jelenleg stoptáblán kívül sem fényjelzés, sem sorompó nem található.

Érdeklődésünkre a ŽSR kommunikációs referense megerősítette: további felújítások várhatók a Komárom–Érsekújvár vasúti szakaszon is. Információnk szerint az egyik felújítandó átjáró az, amelyik Ógyallán a Temető utcát, a másik pedig, amelyik Bajcsnál az Udvard felől érkező 511-es utat keresztezi. Ez utóbbinál sorompó nincs, jelzőberendezés azonban működik.

A Komáromi járást érintő felújítások csaknem mindegyike a beruházás második szakaszában, azaz 2020-2021 között valósulhat meg. Ez alól csak a bajcsi és a nemesócsai (a III/1455-ös utat átszelő) átjáró jelent kivételt – mindkettő már a beruházás első szakaszában megújul, azaz 2018 és 2019 között. Ez már csak azért is jó hír, mert éppen a nemesócsai volt az a vasúti átjáró, amelynél fél éven belül két súlyos baleset is történt.

IMG_1325-e1468482798924


Súlyos vonatbalesetek

Nagy szükség van a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére, 2016 májusa óta ugyanis szinte futószalagon történtek vonatbalesetek a Komárom-Dunaszerdahely vasúti szakasz átjáróiban. Egyik érintett átjáróban sincs sorompó, többnyire fényjelzés sem. A balesetek egyrészt emiatt, másrészt a személy- és teherautók sofőreinek figyelmetlensége miatt történhettek.

Tavalyelőtt májusban a dunaszerdahelyi járásbeli Alistálnál a vonattal ütköző kamion sofőrje a helyszínen életét vesztette.

Ugyancsak halálos áldozatot követelt a 2016 szeptemberében, Nagymegyernél bekövetkezett vonatbaleset. Akkor a RegioJet személyvonata egy cseh rendszámú teherautóval ütközött. Harminc utas sérült meg, a vonat perbetei mozdonyvezetője hetekkel később belehalt a baleset során szerzett sérülésekbe.

2016 novemberében Nemesócsánál történt vonatbaleset: személyvonattal ütközött egy gabonát szállító kamion, melynek magyarországi sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba, miközben 11 utas könnyebben sérült meg.

2017 április 19-én folytatódott a vasúti szerencsétleneségek sora. Ezúttal is Nemesócsánál történt a baj, ahol egy furgonnal ütközött a RegioJet szerelvénye. A furgon sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították a komáromi kórházba, a vonat utasai közül senki nem sérült meg.

Legutóbb október 29-én történt baleset a kérdéses szakaszon, amikor a csallóközaranyosi vasúti átjáróban egy Ford Focus ütközött a személyvonattal. A kocsi hátsó ülésén egy kislány utazott, ám a sokkos állapoton kívül szerencsére senki sem sérült meg.


Langschadl Mátyás

Kapcsolódó cikkek:

Újabb vasúti baleset, most Ógyalla közelében

Kis lépés a vasúti kétnyelvűség felé

Top