Vérhiány a komáromi kórházban

A nyári időszak mindig ilyen: a nyaralások miatt kevesebb az önkéntes véradó, miközben többen sérülnek meg különböző balesetekben, ami miatt vérhiány áll elő. A Komáromi AGEL Kórház is vérhiánnyal küzd, ezért kéri az önkéntes véradók segítségét, egyúttal egy új online rendszerrel próbálja rugalmasabbá tenni a véradást.

„Nyáron jóval több a sérülés, növekszik a közlekedési balesetek száma is, ezért sokkal több műtéti beavatkozást végzünk. Folynak az onkológiai terápiák, transzplantációk, a tervezett egyéb műtétek. Mindezek elvégzéséhez vérre, transzfúziós készítményekre van szükségünk“ – nyilatkozta Bauer Radi Enikő, a kórház hematológiai és transzfúziós osztályának főorvosa.

Hogy a véradás folyamata rugalmasabb legyen, a kórház néhány napja egy online jelentkezési rendszert vezetett be. Az önkéntes véradóknak elég regisztrálniuk a www.darca.agel.sk weboldalon, ahol kiválaszthatják, melyik napon, pontosan milyen időpontban szeretnének vért adni – így a véradók elkerülhetik az esetleges várakozást a véradás helyszínén. A jelentkezés után egy megerősítő e-mail érkezik. A weboldalon egyéb hasznos információk is találhatók a véradás feltételeiről, menetéről – némi hiányosság, hogy csak szlovák nyelven.

„Kérünk mindenkit, hogy aki egészségesnek érzi magát, 18 és 60 év közötti és 50 kilogrammnál nagyobb a súlya, jöjjön vért adni kórházunkba“ – kérte Bauer Radi Enikő a régió lakosságát. Az online regisztrációs rendszert egyébként már élesben is kipróbálták, múlt szerdán Gútán ennek segítségével adtak vért (erről bővebben a 6. oldalon olvashat).

De nemcsak online, hanem a megszokott módon is jelentkezhetnek véradók, mégpedig a 0918 435 408-as telefonszámon. A komáromi kórházban minden hétfőn, csütörtökön és pénteken lehet vért adni, illetve szerdánként a mobil állomásokon, az ütemterv szerinti helyszíneken.

(d)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top