Vegyük észre a szépet is!

Rendkívül kellemes meglepetésben volt részem a minap, amikor a Komáromba látogató nővéremmel együtt kisétáltunk a Holt-Vágra. Szinte elállt a szavam attól, amit ott láttam, tapasztaltam.

Be kell vallanom, 2018-ban jártam utoljára a Holt-Vágon, és az akkori állapotok rossz emlékeket hagytak bennem. Elkeserített a burjánzó gaz, a part rendezetlensége. Öt év elteltével azonban szinte rá sem lehet ismerni, akkorát változott a kép. Ápolt gyep, tisztaság, sok-sok fürdőző, a tó közepén tarkálló vízibiciklik, csónakok, padok a megpihenni vágyóknak. Vagy négy óra hosszát töltöttünk ott a nővéremmel, és közben mindent alaposan megnéztem, figyeltem a körülöttem lévőket, a fürdőzőket, kerékpározókat, kutyát sétáltatókat. És azt tapasztaltam, hogy senki sem szemetelt, a kutyások összeszedték kedvenceik után az ürüléket, mindenki élvezte a szép környezetet, a vizet. Közben kiszúrtam három tinédzsert, akik dobozos üdítővel a kezükben indultak a víz felé, gondoltam, na, ők majd biztosan eldobják az üres dobozokat. De nagyon kellemesen csalódtam, amikor nem ez történt. Ahogy bementek a vízbe, letették a dobozokat, és mikor jöttek ki, szépen felvették és a kukába dobták. Nem álltam meg, hogy ne dicsérjem meg őket. Amire azt felelték, meg se fordul a fejükben, hogy ilyen szép, tiszta környezetben szemeteljenek. Nagy tanulság. Olyan körülményeket kell teremteni, ami aztán pozitívan visszahat ránk, és legalábbis többségünket arra sarkallja, hogy megőrizzük a kellemessé tett környezetet.

Csak egy dolog tűnt fel, amin lehetne javítani – még egy nyilvános toalettet kellene elhelyezni, mondjuk a tűzrakó helyek, a tópart közelében. Ez még hiányzik.

A mai világban különösen sok olyan emberrel lehet találkozni, aki mindenben csak a rosszat látja, kritizál, morgolódik és nem veszi észre maga körül a szépet és jót, a fejlődést. Sajnálom őket, mert saját lelki világukat vetítik ki a környezetükre. Vegyük észre a pozitív változásokat, a szépet és adjunk is ennek hangot!

Ennek fényében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy a Holt-Vág az elmúlt években valóban egy olyan hellyé vált, ahová érdemes kisétálni, pihenni, ahol a kisgyerekes családok, baráti társaságok is jól érzik magukat. Ahová a több száz kilométerről hozzánk érkező családtagokat, barátokat is jó szívvel invitálhatjuk. Hosszú idő után ismét boldog voltam, hogy Komáromban élek!

Ipóthová Eva, komáromi lakos

Top