Védd magad és ragyogj nyáron is!

Nyár, avagy szabadság, szórakozás, szerelem. Emellett persze mindannyian jól szeretnénk kinézni. Hogyan érjünk hát el tartós eredményt?

Először is ismerjük meg önmagunkat, figyeljünk oda a táplálkozási rutinra, testmozgásra, de leginkább a bőrápolásra. Ahogy a mondás is tartja: ép testben ép lélek – plusz egy mosoly! Azonban mindig akadnak apró hibák, téves elméletek, melyekkel akarva-akaratlanul, de szembetaláljuk magunkat. Hogy hiteles válaszokkal tudjuk egy kicsit segíteni a nyári szépségápolást, Darina Saláthová sminktetoválót kérdeztük. Elárulta nekünk azt is, hogy miért keresik nála egyre többen a szemöldök- és szájtetoválást, továbbá az is, mi lehet a „nyár slágere”.

• Miért szükséges nagyobb figyelmet fordítani a bőrápolásra nyáron?

– Bőrünk ápolása mindenkor fokozott odafigyelést igényel. Azonban most, a nyári meleg időben nagyon fontos az arc tisztántartása, naponta többszöri átmosása langyos vízzel. Ugyanis a faggyúmirigyek jobban termelik a faggyút és az izzadás is sokkal erőteljesebb. Amikor pedig összekeveredik a faggyú az izzadsággal, olyan alkalikus filmet képez a bőrön, amitől előfordulhatnak pattanások, kiütések. A másik dolog, amire figyelni kell most, az a száj feletti vékony rész. Mivel az izzadságcseppek gyakran itt ülnek ki a bőrre. Ha megsüti a nap, akkor megbarnulhat, és apró foltok képződhetnek.

• Milyen kozmetikumot érdemes választani? Mi ajánlott zsírosabb illetve szárazabb bőr esetén?

– Természetesen ez mindig személyre szabott, főleg azoknál, akiknek érzékenyebb a bőre. Nagyon vigyázni kell a parfümökkel és parfümözött krémekkel, mivel ezek is okozhatnak hiperpigmentációkat a bőrön. Ajánlatos tartani magunkat inkább a természetesebb kozmetikumokhoz. Merthogy minél kevesebb kémiát és konzerváló anyagot tartalmaz egy kozmetikum, annál jobban elviseli a bőr, illetve kisebb az allergiás reakció lehetősége. A bőrtípusokat illetően először fel kell ismernünk, hogy mi melyikbe tartozunk: normál, zsíros, száraz bőr, ami zsírhiányos, esetleg vízhiányos bőr, ami lehet száraz, de zsíros is.

Amit mindenképpen tudnék ajánlani, azok a hidratálókrémek, melyek több hyaluronsavat, tartalmaznak. Mivelhogy a száraz bőr sokkal érzékenyebb a napra is, ajánlott a magas faktorú fényvédőkrémek, valamint zsírosabb krémek használata. Fontos betartani a hidratálást kívül-belül, tehát folyadékot bevinni a szervezetbe. Szintén egy pozitív dolog nyáron, ha a még nedves bőrre visszük fel a krémeket. Sokkal jobban beszívódik, hidratál és hatása is jobb.

• Hogyan kezeljük a bőrt napozáskor? Bátran használhatjuk-e az önbarnító készítményeket?

– Bőrtípustól függ, hogy mennyire kell védeni a bőrünket. Főleg világos bőrnél kell mindenképpen magasabb faktorú védőkrémeket használni. Amikor már leégett a bőrünk, legfontosabb, hogy minél hamarabb lehúzzuk róla a gyulladást. Erre a piac széles választékot kínál, pl.: az aloe verás készítmények, bepanten vagy pantenol tartalmú habok, krémek. Leégés után sok barna pötty szokott keletkezni a bőrön, amelyeket pár hónap múlva érdemes megnézetni bőrorvossal, hogy nincs e komolyabb elváltozás.

Az önbarnító készítményektől nem kell félni, nincs bennük káros anyag. Pusztán csak a bőr felületét festik. Hátrányuk, hogy ahol izzadunk, azokon a testrészeken nagyon gyorsan befogják a ruhát. Valamint használatuk előtt peelingezni kell a bőrt, hogy a hámréteg minél vékonyabb legyen és a krém is hosszabb ideig maradjon meg a bőrön.

• Mint permanent make up artist, azaz sminktetováló, világszerte szerzett már tapasztalatokat. Mit kell tudni a szemöldöktetoválásról?

– Itt először kirajzoljuk a szemöldököt olyan formára, amely illene az archoz. Ezután a rajzon kívül eső szőrzetet kiszedjük, a többit nem távolítjuk el. Dolgozhatunk szálas technikával vagy teljes szemöldök satírral. A szálas technika nagyon természetes hatást ad, hiszen a szőrszálakat szeretnénk imitálni. Hátránya azonban, hogy zsíros bőrön nem alkalmazható jó eredményekkel. A teljes satír határozottabb, erősebb végeredményt ad zsíros bőrön is. Szintén természetesnek mutatkozik, úgy néz ki, mintha egy ecsetet belemártanánk egy szemhéjpúderbe és áthúznánk vele saját szemöldökünket. Létezik már ombre formában is, ahol 2-3 színt használunk.

• Miben található a különbség sminktetoválás és testtetoválás között? Bevállalhatók nyáron?

– Az első különbség a festékekben van. A sminktetováló festékek hosszú, komplex munkálatok után kerülnek piacra, hiszen biológiailag nagyon oda kell figyelni rájuk. Míg egy testtetováláshoz való festék tinta alapú. Továbbá gépekben, tűkben és mélységben is különbség van. Talán a mélység az, amit a leggyakrabban elfelejtenek az emberek. A testtetoválás, mélyebben van a bőrben. Míg sminktetováláskor a bőr felső és középső rétegében dolgozunk csak, ami fokozatosan lehámlik. Hogy meddig tart az bőrfüggő és technikafüggő, átlagban 1,5-2 évente szükséges felfrissíteni a színt.

Nyáron is készülnek sminktetoválások. Főleg a külföldről látogatóba érkező vendégek foglalnak időpontot ekkorra. Azonban a szemöldöktetoválás esetében is javaslom, ha valakinek nem sürgős várja ki az őszt, amikor már nincs olyan erős napsütés. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a sminktetoválás is bőr alatti beavatkozás, mellyel traumáz okozunk a bőrnek. Tehát időre van szüksége, hogy regenerálódjon!

• Hódít a szájtetoválás is…

– Igen, nagyon sokan keresnek fel szájtetoválás miatt mostanában. Ez a legkedveltebb része a tetoválásnak, mivel mutatós és nagyot dob az arcon. A hölgyek pedig szeretik ezt, hiszen már a reggeli felkeléskor életteltelibb az arc. Akkor jó a szájtetoválás, ha valakinek a saját szája formáját lehet kopírozni. Ám sokan éppen azért szeretnék, mert nem elégedettek a szájuk formájával. Mivel a száj egy nyálkahártya teljesen másképp fogadja be a festéket, több vele a macera. Tetováláskor a száj duzzad, picit vérzik, érzékenyebb, így a munka is tovább tart. Nagyon finom tűkkel kell dolgozni, amelyek nem okoznak nagy sérülést. Mondhatom, hogy a szín intenzitása gyógyulás után a felére csökken, viszont ezt normális.

• Mi lehet az idei „nyári sláger” ebben a szakmában?

– Az idei nyárra nagyon sokan a tartós szempilla göndörítést és festést kérik. Az elérkezett bikiniszezon pedig magával hozta a testkezeléseket is: nyirokmasszázs, cellulitisz kezelés, karcsúsító kezelések. Persze a bőr egészségét illetően fontos az egészséges táplálkozás is. Minél egészségesebben táplálkozunk, annál üdébben, frissebben nézünk ki.

Ferenczy Viki

Top