Vasárnap visszatekerjük az órákat

Sokáig úgy tűnt, idén eltörlik a nyári és téli időszámítást az Európai Unióban, ám mostanra kiderült, még évekig marad a megszokott, időátállításos rendszer. Így október 31-én, vasárnap hajnali 3 órakor áttérünk a téli időszámításra, azaz egy órával visszatekerjük az órákat – nyerünk egy órát.

Az Európai Parlament még 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről: két évet kaptak a tagállamok arra, hogy megegyezzenek, a téli vagy a nyári időszámítást teszik-e véglegessé. Erre azonban nem került sor, a tagállamok a koronavírus árnyékában fontosabb dolgokkal foglalkoztak, Csehország pedig szeptember közepén úgy határozott, öt évig még biztosan folytatja a téli és nyári időszámítás váltogatását.

Miután egyetlen tagállam sem kezeli prioritásként a nyári és téli időszámítás eltörlését – sem az EU soros elnöki tisztét ellátó Szlovénia, sem a jövőre sorra kerülő Franciaország és Csehország – kijelenthető, hogy pár évig még marad a megszokott óraátállítás. Egyes vélemények szerint leghamarabb 2024-ben, mások szerint csak 2027-ben esedékes az eltörlése.

(d)

Top