Várossá válását ünnepli Komárom

Áprilisban várossá nyilvánításának 750. évfordulóját ünnepli Komárom. A két városrész, Észak- és Dél-Komárom közösen emlékezik meg a jeles eseményről.

jubileum750

Komárom városi jogait IV. Béla magyar királytól kapta 1265-ben. „Ebből az alkalomból igyekeztünk olyan megemlékezést szervezni, amely méltó az ünnephez” – mondta Stubendek László polgármester.
Az ünnepi megemlékezés április 1-jén 17 órakor kezdődik az Európa udvarban IV. Béla király szobránál, majd zászlófelvonással folytatódik a Klapka téren, ahol felavatják a város címerével díszített tartórudat is. Ezután 17:30-kor a Tiszti Pavilon dísztermében Észak- és Dél-Komárom városi képviselő-testületeinek közös ünnepi ülésére kerül sor. Az ünnepélyes díszokirat aláírás mellett Kiss Péntek József szervezésében egy rövid színházi programot is láthatnak a meghívottak, amelyet többek között a Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola diákjai, illetve az ÉS Színház adnak elő. A jeles ünnep alkalmából a Mária Terézia által adományozott, szabad királyi városi rang megszerzéséről szóló eredeti oklevelet is megtekinthetik majd az érdeklődők, szigorú biztonsági intézkedések mellett. Stubendek László tájékoztatása szerint az ünnepi alkalomból a történelmi lobogókat is szeretnék összegyűjteni, és a tervek szerint a megemlékezés után a két város harangjai is megszólalnak majd.
Az évfordulóra a város számos területén vizuálisan is fel kívánják hívni a figyelmet – a városháza tornyát már most egy nagyméretű molinó díszíti, amely a születésnapra emlékezteti a polgárokat. Az ünnepségek idejére a Klapka tér környéke és az Európa udvarban található épületek is megszépülnek majd, a városvezetés április elsejére szeretne legalább az alapvető munkálatokkal végezni. Az évforduló kapcsán az év folyamán további programok várhatóak. (sza)

Top