Varga Andrea: szeretek maradandót alkotniAz ember természetes igénye, hogy minőségi terméket szeretne vásárolni. Ehhez elsősorban az őstermelők és kézművesek világában érdemes körülnézni, hiszen ők azok, akik termékeikkel színesebbé, egyedibbé, eredetibbé teszik számunkra a mindennapokat, emellett a minőség az elsődleges jelszavuk. Közéjük tartozik az izsai Varga Andrea.

Andrea a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központ nevű szakközépiskolában végzett bőrtárgykészítő szakon. Az iskola elvégzése után mindjárt a szakmában kezdett el dolgozni. Mostanra már jelentős vevőkörrel büszkélkedhet és pozitívan, sok új ötlettel tekint a jövőbe.

Az indulás

„Gyermekkoromban falun éltünk, családom állattartással is foglalkozott. Voltak lovaink és édesapám a hagyományőrzésbe, a lovasíjászatba is belefogott. Én magam gyermekkorom óta lovasíjászkodom, 15 évig versenyszerűen tettem ezt. Emellett apámmal gyakran együtt készíthettünk különböző kézműves tárgyakat, ez hozta magával számomra a kézművesség szeretetét. Nem is volt kérdés hogy ebbe az irányba fogok tovább fejlődni” – mesélt a kezdetekről Andrea. A szakközépiskolában lehetősége volt több szakmába is belekóstolni, mint például fazekas, tűzzománcos, szövőmester, nőiruha-tervező és varró, valamint bőrtárgykészítő. Végül ez utóbbit választotta. Mint bőrtárgykészítő főleg egyedi tárgyakat készít kézi varrással, de nyitott a további technikák iránt is.

Mivel bőrrel dolgozik, fontos meghatározni azt a különbséget, mely megmutatja, hogy eredeti vagy műbőrről van-e szó. „A bőrt, ha elhasítjuk, a hasadás metszeténél azonnal láthatók a különbségek. A műbőr esetében esetleg összekötő anyagok, cérnaszálak lóghatnak ki, míg az eredeti bőrnél rostos szövetek figyelhetők meg, felületén állati szőrtüsző helyeit láthatjuk. Tapintással is észre vehetők a különbségek – magyarázza Andrea. – Jómagam eredeti állati bőrrel dolgozom pl. szarvasmarha, kecske, disznó, ezeket különböző bőrgyárakból szerezem be, ahol bőrkidolgozással foglalkoznak.”

Széles árukínálat, egyedi termékek

Az elkészítési idő nagyban függ attól, hogy milyen tárgyról beszélünk. „Először fejben elképzelem, papíron megtervezem, megrajzolom. Ezután egyeztetek a vevővel, majd szabásmintát készítek, ami alapján kiszabom a bőrből a megtervezett formát és ráteszem a vevő által kiválasztott motívumot. Következik az összeállítás fázisa, tehát a fűzés vagy varrás. Végül az utómunkálatok jönnek: szélfestés, méhviasz-balzsamozás, akril védőlakkozás, ami a bőrtárgyat védi, élethosszát növeli – avat a részletekbe. – Elengedhetetlen eszközeim a tárgyak elkészítéséhez a varró ár, ami kézi varráshoz, előlyukasztásához használatos, a tör ár, ami fűzésnél a meglévő lyuk tágításához szolgál, a bőr-, gumi- vagy fakalapács – azért nem fémkalapács, hogy óvja többi szerszám élethosszát, továbbá a bőrlyukasztók, a tompa élű tű, a cérna és a csikó, amibe a tárgyat fogatom be.”

Andrea dolgozik vevői megrendelésre, saját, már kész munkáit is értékesíti, meglévő tárgyakat alakít át (pl.: csizmaszárszűkítést is vállal), valamint újrahasznosítással is foglalkozik (pl.: bőrkabátból készít új tárgyakat). Legkedveltebb munkái közé tartoznak a pénztárcák, övek, karikás ostorok, nyári szandálok és saruk, de készít ékszereket, halász-vadász kellékeket, lószerszámokat, nyergeket, csizmákat, női és férfi táskákat, övtáskákat, tarsolyokat, tokokat (kés-, kard-, szemüvegtok), hagyományőrző kellékeket íjászathoz és bőrruhákat is.

Életre szóló tárgyak

„Akik kipróbálják az eredeti, kézzel készített bőrtárgyat, mondhatom, hogy összehasonlíthatatlan minőségi ugrást tapasztalnak, visszatérő vevőimmé válnak. Úgy látom az emberek egyre inkább érdeklődnek a minőségi munka iránt, a használati bőrtárgyakért és rájönnek, hogy ezzel pénzt is spórolnak. Egész évben érkeznek megrendelések, ebből látom, hogy növekszik az igény is. Sok a pozitív visszajelzés a lábbelik esetében, mivel nagyon kényelmesek, hiszen egyedileg a vevő lábára lettek szabva. Mondhatnám, hogy egy-egy bőrtárgy élethossza minimum 10 év, azonban ez függ attól is, hogy a vevő mennyire értékeli az adott tárgyat. Hiszen az eredeti bőr ápolást igényel, időnként javallott balzsamokkal lekezelni. Egy jó minőségű alapanyagból készült tárgy akár életre szóló is lehet. Szeretek maradandót alkotni!” – teszi hozzá Andrea.

Saját márkát alkotott

A fiatal bőrtárgykészítő úgy érzi, eljutott már olyan szintre, hogy termékeit saját logóval lássa el, amit vezeték- és keresztnevének egybekapcsolt kezdőbetűiből alkotott meg. Préselési eljárással egy kiválasztott helyre – általában a tárgy belsejébe – helyezi el monogramját, megrendelői egyeztetéstől függően.

Bőrtárgyai Magyarországra is eljutottak már. „Gömörbe is vittek már tőlem ostorokat, jelenleg pedig lábbelik készülnek Magyarországra. Nálunk leggyakrabban a Dunaszerdahelyi járásból, Párkány környékéről, Pozsony környékéről és Érsekújvárból jönnek a megrendelői kérések. A vírushelyzet miatt több rendelésem érkezik az interneten keresztül” – árulja el Andrea, akit a jobbnál jobb vevői elképzelések és igények is arra sarkallnak, hogy folyamatosan fejlődjön. Jelenleg éppen egy új sportcipő kifejlesztésén dolgozik.

Ferenczy Viki

Kapcsolódó cikkünk:

Szakmai alázat nélkül nincs minőség – Varju Tamás bőrmíves

Top