Van Gogh megidézése

Komárom szívében, a Megye utca egyik századfordulós épületének homlokzatán óriásplakát hirdeti, hogy az emeleti PLATZ Galériában Szilva József festőművész-grafikus Vincent van Gogh megidézése c. kiállítása június 18-ig várja az érdeklődőket.

Az emeleten kialakított galériába lépve, az eredeti állapotban meghagyott rusztikus falfelület előtt álló installációnak köszönhetően úgy érezhetjük, Szilva József műtermében járunk, aki éppen egy pillanatra letette ezerszínű palettáját és ecsetjét, hogy kissé távolabbról vizsgálja meg a nagyméretű kép színeit.

Összesen harminc képről néz vissza ránk a holland művész. Szilva József megdöbbentő művészi erővel, egyben játékos kreativitással „folytatta” Van Gogh több mint száz alkotásból álló önarckép-sorozatát. „Kérdés, mi az a szinte nyughatatlan érdeklődés, ami az alkotót időről-időre visszavezérli a Van Gogh témához? Arra jutottam, hogy ami Szilva Józsefet izgatja, az az erő, ami a színekben rejlik. Továbbá annak kutatása, mennyire és milyen színekkel lehet kifejezni egy emberi lelket, egy állapotot, mennyi az a művészi túlzás, amit még elvisel egy arc, és milyen színek azok, amelyek tolmácsolják a nézőnek is ugyanazt az érzést, drámát, amit a festő szeretne. Nagyon fontos, hogy egy művész meg tudja határozni a színek egymás mellett még elfogadható mértékét és arányait” – fejtette ki a megnyitón Darázs Rozália szobrászművész. A legkisebb kiállítóteremben Csontváry-Kosztka Tivadar, Pablo Picasso és Salvador Dalí portréja kapott helyett. Szilva József alkotásai megdöbbentő erővel adják vissza a nagy művészek személyiségének szuggesztivitását és a tekintetükben parázsló alkotóerőt.

Szilva József elmondta, amikor először járt barátja, Méhes Vilmos galériájában, és meglátta az utcafront irányából beáramló, szinte „mennyei” fényeket, felajánlotta, hogy a járvány időszakában festett Van Gogh sorozatát kiállítaná itt, hogy megismerhessék a komáromiak is.

Az ingyenesen megtekinthető tárlatra a PLATZ sörözőn, vagy a Tatai éttermen keresztül lehet feljutni.

(jan)

(Cikkünk a Delta múlt heti számában jelent meg.)

Top