Változatlan a Lakikatlan sikere

LAKSZAKÁLLAS. Szeptember első szombatján újra ünnepre ébredt Lakszakállas, a gulyásfőzés ünnepére, ugyanis ebben az 1200 lakost számláló kultúrközségben már 2010 óta minden évben megrendezik a Lakikatlan elnevezésű versenyt, mely mára már igazi közösségi programmá nőtte ki magát.

Számos csapat, baráti társaság, szervezet jelezte részvételét régiónk egyik kiemelkedő főzőviadalára. Szám szerint 26-an gondolták úgy, hogy nem szeretnének kimaradni ebből a versenyből. A fesztiválon fontos szempont, hogy a szervezők ne csak a csapatok és baráti körük igényeit elégítsék ki, hanem a látogatóként érkezőkét is, ezért szerveztek színpadi programokat, hagyományőrző kézműves bemutatókat, valamint kóstolót az egyes tájegységek étel-ital kínálatából, aminek, mint később kiderült, igen nagy sikere lett.

14141518_1798293997055347_955704996070752627_n

Délelőtt tíz órakor a Lakikatlan himnuszával kezdődött a gulyásfesztivál, melyet Krnčan Milán, Végh Fekete Szilvia és Barthalos Andrea énekelt, majd Domonkos Zsuzsa főszervező és Bartal András polgármester köszöntötte a 7. Lakikatlan főzőalakulatait és a közönséget. Később egy határozott dudaszó jelezte, hogy elkezdődött a vetélkedő. Mialatt a csapatok beindították a katlanokat, addig Vajlik Zoltán és Patócs Soós Kinga ceremóniamesterek a helyi kultúrházban faggatták a főzőverseny neves képviselőit.

Ebéd után jó hangulatú mulatozás folyt a Maxim zenekarral, melyet a levéli harmonikások remek műsora követett. Míg a szabadtéri színpadon zajlott a zenei élet, addig a bográcsokban, üstökben már készültek a finomságok. A helyi park erre az időre gyermekszigetté változott, ahol számos meglepetés várta a legkisebbeket: vágta mini lovacskákkal, gömbözés a vízen. Fél háromkor a lakiak körében népszerű csizmahajító verseny is megvalósult. Délután három órára elkészültek a gulyásköltemények, és az öttagú zsűri nekilátott az ételek elbírálásának. Ezalatt a színpadon egymást váltották a rendezvény kultúrprodukciói. Öt órakor a lekéri Nosztalgia csoport pergő bulija volt porondon, mely a végén vastapsba torkollott. A színpad előtt több bolondos játékot is bevetettek a szervezők, ezzel is emelve az amúgy is remek hangulatot. A sörpong és a tojáshajító verseny méltán nyerte el a közönség tetszését.

14203389_1798298787054868_2620195250091876783_n

Este hat óra tájban megszületett a várva várt végeredmény. Alapos kóstolás után a zsűri úgy döntött, hogy idén a lakszakállasi Kormányzók csapatának adományozza a fődíjat, és így egy évig ők lehetnek a Lakikatlan bajnokai. A második helyen a gelléri Amazons, míg a harmadik helyen a tanyi Ruppenthal team főzőgárdája végzett. Régi szokáshoz hűen idén is megválasztották a gulyáskirályt, s ezt a címet Nagy Ádám a kolozsnémai DPH csapatából érdemelte ki. Sörpingpong versenyt a GyógyítLAK Komárom csoportja nyerte. A tojáshajító versenyben a Lisztesek bizonyultak a legjobbnak. A gumicsizma hajító verseny óvodás kategóriáját Öllös Dániel, az alsó tagozatosokét Balogh Fanni, a felső tagozatosokét Rózsa Bence, a nők kategóriáját Lakó Anna (Kalózok – Lakszakállas), a férfiakét ifj. Krnčan Milán (a Marha Szegények csapatából) nyerte. Különdíjat kapott a legszolidárisabb csapat (Dunaszerdahelyi motorosok), a legvidámabb csapat (lakszakállasi Marha Szegények csapata), a legszebb sátor (szilasi SZISZETA), a legfinomabb sütemény (Izsap IQUS Polgári társulás), a legfinomabb pogácsa (Füssi kosárfonók), a legfinomabb kenyér (lakszakállasi Lisztesek), a legszebb jelmez (csicsói Félhold Árnyéka és a lakszakállasi Kalózok), a legjátékosabb csapat (lakszakállasi Szellemirtók), a legjobb színes pálinka (csicsói Androvics Mihály csapata), a legjobb fehér pálinka (komáromi GyógyítLAK), a legfinomabb fehérbor (Motorosok dunaszerdahelyi csapat), és a legfinomabb vörösbor (lekéri Nosztalgia éneklőcsoport). A zsűri különdíját a lakszakállasi Lisztesek vihették haza. Minden versenyző egy-egy Lakikatlanos kötényt, oklevelet és érmet kapott. A programok alatt számos kísérőrendezvény is színesítette az eseményt.

Pint Sándor

Top