Vagyonrekordot döntöttek a brit szupergazdagok

Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő leggazdagabb ezer mágnás becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelent 2014-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt csaknem 70 milliárd fonttal 518,9 milliárd fontra emelkedett a tavalyi 449,65 milliárd fontról.

A felső ezer összvagyona immár meghaladja az éves brit hazai össztermék (GDP) egyharmadát.

A Rich List szereplőnek együttes vagyona tavaly is rekordot döntött, és a szupergazdazdagok egyre gyorsabban vagyonosodnak. A 2012-es kimutatás szerint az azt megelőző egy évben a mezőny még csak 4,7 százalékkal lett gazdagabb, a tavalyi lista már 8,5 százalékos gyarapodásról tanúskodott, a most megjelent 2014-es Rich List viszont azt mutatja, hogy az Ezrek együttes vagyona az elmúlt esztendőben 15,4 százalékkal nőtt.

Ráadásul most már többe kerül a belépő a felső ezres kasztba, mint a pénzügyi válság előtt: 2008-ban, a válság előtti utolsó csúcsévben 80 millió, az idén azonban már legalább 85 millió fontos vagyon kellett ahhoz, hogy valaki felkerüljön a listára.

A 2014-es Rich List felső ötszázas mezőnyébe minimum 190 millió fonttal lehetett bejutni, jóllehet ehhez tíz évvel ezelőtt ennek kevesebb mint a fele, 80 millió font is elég volt.

Az idei ezres csoportban 104 milliárdos szerepel, ami szintén rekord. Az ő 300 milliárd fontot meghaladó összvagyonuk több, mint az utánuk következő 896 szupergazdagé együttvéve.

Az idei milliárdos ranglistát a Hinduja testvérek vezetik, 11,9 milliárd fonttal. A Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – közvetlen közelében, hatszintes kastélyban élő Srichand és Gopichand Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed. A család vagyona a The Sunday Times kimutatása szerint egyetlen év alatt 1,3 milliárd fonttal gyarapodott.

Ezzel Hindujáék megelőzték a tavalyi első helyezett Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót, akinek a legnagyobb orosz közösségi portálokban meglévő ellenőrző részvényhányadán kívül az idei angol kupagyőztes londoni Arsenal futballklubban is van 30 százalékos részesedése.

A nagy londoni Premier League-rivális Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics még messzebb került a csúcstól: 8,52 milliárd fontos vagyona a tavalyi ötödik helyezés után az idén már csak a kilencedik helyhez volt elég.

Őt követi a lista leggazdagabb brit születésű milliárdosa, Westminster hercege, vagyis Gerald Grosvenor ingatlanmágnás, aki 8,5 milliárd fontra becsült vagyonával zárja a felső tízes mezőnyt.

Az aktív brit zenészek rangsorát az idén is Sir Paul McCartney, a Beatles 71 éves egykori basszusgitárosa vezeti. Sir Paul és harmadik felesége, az amerikai Nancy Shevell együttes vagyona az összeállítás szerint jelenleg 710 millió font, 30 millió fonttal több, mint tavaly. Lady McCartney személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik.

A házaspár vagyona a gyarapodás ellenére az idei Rich List 142. helyére volt csak elegendő a tavalyi 133. helyezés után, mivel sokan még nagyobb ütemben gazdagodtak, mint ők.

Sir Paul és neje azonban még így is jelentősen megelőzi a brit rock többi óriását, köztük Sir Elton Johnt (260 millió font, 353. hely), Sir Mick Jaggert (215 millió font, 435. hely) vagy Eric Claptont (150 millió font, 607. hely).

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő 48 éves szerzőjének a The Sunday Times 570 millió font vagyont tulajdonít, 10 millió fonttal többet, mint tavaly. Rowling, az idei ezres lista 180. helyezettje – aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban – messze a világ leggazdagabb regényírója.

Hozzá képest a brit uralkodó továbbra is szinte szegénynek tűnik, annak ellenére, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 88 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 330 millió fonttal szerepel a tavaly kimutatott 320 millió font után; ez a 285. helyre elegendő. Az uralkodó – vagyongyarapodása ellenére – 17 helyet visszacsúszott egy év alatt, tavaly ugyanis a 268. helyen állt a Rich List ezres mezőnyében.

(MTI)

Top