Vádemelés a Basternák-gyilkosság ügyében

Múlt szerdán (január 22-én) a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze vádat emelt Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík és Vladimír Mosnár ellen Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása ügyében. Előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés különösen súlyos esete a vád, akár életfogytiglani börtön is várhat rájuk.

50463106_2352650398098502_9217124182289022976_n

Basternák László 2002 és 2006 között Ógyalla polgármestere volt, 2010-ben a kisváros főellenőreként tevékenykedett. Ekkor bejelentette, újra igyekszik elnyerni a választók bizalmát és megpályázza a polgármesteri tisztséget a 2010 őszén esedékes önkormányzati választásokon. A választást azonban már nem élte meg. 2010 első felében kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, július 9-én a harmadik kísérlet során meggyilkolták – ógyallai családi háza előtt az esti órákban lőtték agyon.

A rendőrség viszonylag gyorsan elfogta a gyilkosság végrehajtóját, Štefan Kaluzt, akit 2011 őszén jogerősen 25 év börtönre ítéltek – jelenleg is rács mögött van. A bűncselekmény indítékára, az esetleges megrendelők kilétére azonban nem derült fény, ahogy arra sem, a korábbi gyilkossági kísérleteket ki hajtotta végre. Štefan Kaluz zavarosan vallott, mintha félne, illetve féltené családját a megtorlástól. Már ekkor felmerült a komáromi Alena Zsuzsová neve, akit a Kuciak-gyilkosságban is bűnrészességgel vádolnak – ez utóbbi ügyben jelenleg is folyamatban van bírósági tárgyalása, vizsgálati fogságban ül. Nyolc éve viszont csak tanúként hallgatták ki a Basternák-gyilkosság kapcsán.

Alena Zsuzsová 2010-ben segítette Roman Ostružlík választási kampányát, aki a Híd támogatásával indult Ógyalla polgármesteri székéért. Az MKP-s Basternák László volt egyik fő ellenfele a versengésben. Ostružlík később annak ellenére is sikertelenül szerepelt az őszi önkormányzati választáson, hogy Basternák Lászlót a nyáron meggyilkolták.

Múlt héten Ostružlíkkal és Zsuzsovával szemben is vádat emeltek a Basternák-gyilkosság ügyében, illetve rajtuk kívül Zsuzsová sofőrjét, Vladimír Mosnárt is vád alá helyezték. Sajtóhírek szerint Mosnár ugyanannál az alvilághoz köthető biztonsági cégnél dolgozott, mint a gyilkosságért már elítélt Štefan Kaluz. Mindhármukkal szemben előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés különösen súlyos esete a vád, ha a bíróság bűnösnek találja őket, 25 év börtönre, illetve életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik őket – tájékoztatott Andrea Predajňová, a főügyészség szóvivője.

emlekhely-e1549025686496

A vád szerint a volt ógyallai polgármester megölését Roman Ostružlík rendelte meg, ő jelenleg előzetes letartóztatásban van. Alena Zsuzsová – hasonlóan a Kuciak-gyilkossághoz – a közvetítő szerepét tölthette be, Vladimír Mosnár pedig állítólag átvette a gyilkossági megrendelést és utasítást adott a végrehajtásra. Mosnárt néhány hónapja egyébként négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy másik ügyben, így ő is rács mögött van. Mindebből úgy tűnik, legalább részben politikai okokból kellett meghalnia Basternák Lászlónak.

Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője elmondta: az üggyel a besztercebányai bíróság foglalkozik. A megbízott bíró a vádirat áttanulmányozása után dönt a további lépésekről.

A speciális ügyészség 2018 novemberében indította újra a nyomozást a korábbi ógyallai polgármester meggyilkolásának ügyében. Sajtóinformációk szerint ebben szerepe volt a gyilkosságot végrehajtó és börtönbüntetését töltő Štefan Kaluznak, aki azt követően kezdett új információkat közölni a bűncselekményről, hogy 2018 szeptemberében letartóztatták Alena Zsuzsovát a Kuciak-gyilkosságban való bűnrészesség miatt. Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában négy személyt gyanúsított meg a rendőrség – ekkor vették őrizetbe Ostružlíkot és Mosnárt is –, most pedig a fent említett három személlyel szemben emeltek vádat. Korábban mindegyikük ártatlanságát hangoztatta.

(cs)

(Cikkünk a Delta január 28-i számában jelent meg.)

Top