Ünnepre hívott a Jókai-harang a nagy író születésnapján

A Magyar Írószövetség tavaly novemberi választmányi ülésén döntött úgy, hogy február 18-a, Jókai Mór születésnapja ezután a magyar széppróza napja lesz a Kárpát-medencében. Ötven helyszín negyven kulturális intézménye kapcsolódott be az ünnepségsorozatba február 12. és 22. között. A központi ünnepséget a nagy író születésnapján tartották Komáromban.

02-A megkoszorúzott Jókai-szobor

A megnyitóra a Zichy-palotában került sor, ahol újabb relikviával bővült a Jókai állandó kiállítás. Most már Bella, az író szerelme 1939-ből származó koszorúszalagja is megtekinthető, melyen a „Szülővárosod felszabadulásának ünnepére. Bellád” felirat áll.

A Múzeumkertben folytatódott az ünnepség. Pontban délután három órakor felzúgott a református templom Jókai-harangja, és a Jókai-szobor előtt Boráros Imre Kossuth-díjas színművész adta elő Juhász Gyula Ének Jókairól című versét. A Magyar Írószövetség nevében Csender Levente József Attila-díjas író, elnökségi tag mondott ünnepi beszédet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédét Molnár Imre, az ünnepséget szervező Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója olvasta fel. „Kérem Önöket, hogy ezen a ponton nézzenek túl egy pillanatra azon a gyönyörű múzeumépületen és azon a szép szobron, amelynek a lábánál nemzeti színű csokrok és koszorúk hirdetik, hogy a nemzet hűséges az ő hűséges fiához. Kérem Önöket, hogy nézzenek odaátra, Dél-Komáromba, és hadd osszam meg örömömet Önökkel afölött, hogy a két Komárom között ugyanott húzódik szeretett folyónk, a Duna közepén a politikai határ, ám ők ketten, a két Komárom ma már egy akarattal dolgozhatnak, és egy akarattal ünnepelhetnek” – áll a levélben.

Ezután a megjelent intézmények és szervezetek képviselői, köztük a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a komáromi Jókai Mór Alapiskola igazgatósága és mások megkoszorúzták a Nagy Mesélő szobrát.

A Duna Menti Múzeum dísztermében zajlott ezután a Randevú a Kultúrpalotában. Farkas Adrianna műsorvezető bevezetője és Stubendek László polgármester rövid köszöntője után, Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem tanára „Jókai helye korának kulturális térképén” címmel tartott mély, elemző előadást.

Majd az idei Jókai-díj átadása következett. Előbb Kustyán Ilona, az értékelő bizottság tagja beszélt az idei 9 pályamunkáról, melyek közül 4 érvénytelen volt. Ezután Nick Ferenc, az egyik meghirdető, a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke szólt tevékenységükről, és bemutatta a közönségnek az ünnepségre megjelent, a tavalyi és az idei alkotásokból összeállított Jókai-díj antológiát. „Jókairól beszélni, őt ünnepelni Komárom nélkül nem lehet” – jelentette ki ünnepi beszédében Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke. A Jókai-díjat Csender Levente adta át Rőszerné Fodor Ágnes martfűi magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárnőnek, akinek Zsille Gábor, a Magyar Írószövetség műfordítói szakosztálya elnöke, a Magyar Napló irodalmi folyóirat versrovata vezetője és szerzője is gratulált, majd átnyújtotta a folyóirat díját.

03-Jókai-díjas Rőszerné Fodor Ágnes

Rövid kávészünet következett, melyben a közönség megtekinthette Porpáczy Zoltán budapesti tervezőgrafikus Napi Jókai című grafikai tárlatát. Szerkesztőségünk megszerezte az alkotó el nem mondott beszédét, melyben így fogalmaz a 39 éves képzőművész: „Nem vagyok irodalmár, de úgy tűnik, hogy a magyar lelkeknek még mindig ő az a szerző, aki az élet legteljesebb spektrumát szavakba tudta foglalni a nekünk szóló legkedvesebb nyelven. Nincs olyan ember, aki Jókai különlegesen gazdag életművében ne találna magának újabb és újabb felfedezni valókat.”

Pazar kultúrműsorral zárult a magyar széppróza napja ünnepsége Komáromban, melyben irodalmárok és írók is elmondták az eseménnyel kapcsolatos gondolataikat és amelyben felléptek a Concordia Vegyeskar, Stubendek István karnagy vezetésével, Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Szabó Viktor színész, Korpás Éva előadóművész, valamint a Komáromi Kamarazenekari Egyesület, Medveczky Szabolcs vezényletével.

Szél János
Fotó: Milan Drozd és Nagy Tamás

(Cikkünk a Delta február 27-i számában jelent meg.)

Top