Március 15-i megemlékezések szerte a régióban

Szerte régiónkban ünnepi megemlékezéseket tartanak a forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából. Összeállításunkból megtudhatja az egyes ünnepségek tervezett programját.

Észak-Komárom:

Városi Művelődési Központ: Március 13., 17.00  „Magyarnak lenni büszke gyönyörűség“ – a komáromi iskolák előünnepi műsora. Tisztelgés az 1848-as márciusi ifjak emléke előtt. Köszöntőt mond Stubendek László polgármester, a Csemadok Komáromi Városi Szervezetének elnöke. Fellépnek: Dráfi Mátyás, a Marianum Egyházi Iskolaközpont tanulói, a Munka Utcai Alapiskola tanulói, a Selye János Egyetem hallgatói, a Schola Mariana nagyok kórusa, valamint a Selye János Egyetem énekkara Orsovics Yvette vezényletével.

Jókai Mór szobra: Március 15., 16.30 Koszorúzás. Köszöntőt mond Petheő Attila, a Csemadok Területi Választmányának elnöke. Ünnepi szónok: Nagy Péter diakónus. Közreműködik: a Marcelházi Hagyományőrző Népdalkör, Szebellai Dániel, a Selye János Gimnázium tanulója.

Klapka tér: 17.00 Koszorúzás. Köszöntőt mond Keszegh István tanár, a Csemadok Városi Szervezetének alelnöke. Ünnepi szónok: Dr. Albert Sándor egyetemi tanár. Közreműködik: a Concordia Vegyeskar, vezényel Stubendek István, Dóczé Bálint Jonatán, a Selye János Gimnázium tanulója.

Dél-Komárom:

Kopjafás emlékpark: március 15., 14.30 – ünnepi beszédet mond Koltay Gábor filmrendező.

Monostori Erőd: március 15., Rendhagyó emlékezés az 1848/1849-es szabadságharc hőseire.

Egyenruhás tárlatvezetések: 9, 10, 11, 13, 14 és 15 órakor egyenruhás tárlatvezetés indul az udvari ágyútól.  „A láthatatlan erőd”: kiállítás, mely az erőd tüzérségi rendszerét és a kazamaták funkcióit mutatja be! 1848-as puskamustra várja a XIX. század fegyverei és a szabadságharc komáromi eseményei iránt érdeklődőket. Az ügyes kezű gyerekek és felnőttek huszárcsákót, magyar népmesék hőseivel és magyar népi motívumokkal díszített textil kesztyűs bábot és tavaszhívó hajdíszeket készíthetnek kézműveseinkkel, a Kocka Művészeti Egyesülettel. 10-13 és 14-16 óráig.

Interaktív Pilvax Kávézó a MonoStory Erődszínházi Társulattal, az erőd amatőr színtársulatával.

A néző Vasvári Pállal, Petőfivel, a forradalmi ifjakkal és egy veterán katonával diskurálhat a forradalomról. A múltidézésről a remek színjátszók és egy énekesnő is gondoskodik, aki az akkortájt énekelt dalokból és sanzonokból ad elő egy kis csokrot.

12-16 óráig “EmlékSelfie” – Örökítsd meg magad a kor viseletében, mint tündöklő dáma, vagy mint elegáns úr!

Bátorkeszi:

Március 15-én 17 órai kezdettel koszorúzás az 1848/49-es szabadságharc emlékműve előtt.

Búcs:

Faluház parkja: Március 14., 16.30 köszöntő, ünnepi beszéd, rövid kultúrműsor, koszorúzás Petőfi Sándor szobránál. 17.00 ünnepi menet az iskolához, megemlékezés az 1998-as „iskolaháború” eseményeiről – emlékezik Pelle István, kultúrműsor – közreműködnek az óvodások, iskolások. A Borostyán zenekar koncertje az iskola éttermében.

Csicsó:

Magyarnak maradni emlékpark: Március 14-én, 14.00 Földes Csaba polgármester ünnepi beszédje, koszorúzás. 14.30 Kultúrház: A menlevél, mely életet ment – a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda egykori és jelenlegi tanulóinak műsora, valamint a csicsói Grandioso zenekar fellépése.

Dunamocs:

Református templomkert: Március 15-én, 15 órakor  Samu István, az MKP járási alelnöke és országos elnökségi tagjának ünnepi beszéde, Vörös Péter, a HÍD parlamenti képviselőjének ünnepi beszéde, helyi óvodások műsora, koszorúzás – tárogatón játszik Vecserka Péter. Az ünnepi műsor a kultúrházban folytatódik, ahol fellépnek az alapiskola tanulói, a Kisbojtár táncegyüttes Párkányból, az ebedi valamint a dunamocsi hagyomány-őrző csoportok.

Dunaradvány:

Kultúrház: Március 15-én 16 órai kezdettel  tartanak megemlékezést az 1848/49-es szabadságharcról.

Ekel:

14.00 órakor koszorúzás az emlékműnél. Ünnepi beszédet mond: Gyarmati Tihamér, az MKP járási elnöke, megyei képviselő. Ünnepi műsor  a helyi kultúrházban. Közreműködnek: Nagy Gábor versmondó,  Kiss Lajos, a Csemadok Asz tiszteletbeli elnöke, az ekeli Hetényi János Magyar Tannyelvű Óvoda és Alapiskola diákjai.

Gúta:

Szent Rozália park: Március 15., 10.00 Ünnepi beszédek és koszorúzási ünnepség. Közreműködik: a Gut Band zenekar.

Helyszín: gútai evangélikus templom, 11.00 Református keresztyén ünnepi istentisztelet. Közreműködik: Kis-Duna-ág női énekkar.

Helyszín: Gútai Városi Művelődési Központ előtti tér, 14.00 -18.00 Családi délután változatos programokkal. 15.00 Ünnepi köszöntő és ünnepi műsor. Közreműködnek: a Kis-Duna Menti Rockszínház társulata és a gútai alapiskolák növendékei

Izsa:

Március 15-én 15 órai kezdettel ünnepi megemlékezés a községi hivatal előtti kopjafánál.

Karva:

Március 15-én 15 órai kezdettel a Duna korzón emlékeznek meg az 1848/49-es szabadságharcról.

Keszegfalva

Vizvári park: Március 15, vasárnap 15:00 óra, megemlékezés. Fellépnek a helyi alapiskola diákjai.

Madar:

Március 15-én 14 órai kezdettel a kultúrházban ünnepi beszéddel és kultúrműsorral, majd a Sportcsarnok melletti kopjafánál koszorúzással zárul az ünnepség.

Marcelháza:

Március 15., 15 órai kezdettel megemlékezés a marcelházi temetőben lévő kopjafánál. A koszorúzást követően a rendezvény a kultúrházban ünnepi kultúrműsorral folytatódik.

Martos:

Március 15-én 10 órai kezdettel a református templomban ünnepi megemlékezés a Bakfark Bálint  Ami-fúvószenekar közreműködésével. Utána a Millenniumi Emlékmű megkoszorúzása, közreműködik a Martosi Hagyományőrző Csoport.

Hetény:

Tarczy emlékmű: március 15-én, 16 órakor  ünnepi megemlékezés, Magyari Ferenc polgármester köszöntője, iskolások műsora, Dolník Tibor meghívott vendég ünnepi beszéde, koszorúzás, faültetés Hetény első írásos említésének 940 éves évfordulója alkalmából, himnusz. Közreműködik a Bakfark Bálint Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Rezesbandája és a Református Keresz-tyén Egyház, Hetény énekkara. 17:30 Hetény 940 éves – kiállítás a Galériában, az óvodások ünnepi műsora, Magyari Ferenc polgármester köszöntője, Écsi Gyöngyi énekel, Rancsó Andrea tárlatvezetése.

Megyercs:

1848-as forradalom és szabadságharcra történő megemlékezésre március 13-án pénteken kerül sor. A temetőben 11.00 órakor helyezik el a virágokat és koszorúkat honvédeik, Bese József huszárőrmester és Farkas  Mihály közhonvéd emlékműjénél.

Naszvad:

Március 15., 17 óra. Az ünnepség a kultúrházban kultúrműsorral kezdődik, majd a kopjafánál folytatódik, ünnepi beszéddel és koszorúzással.

Nemesócsa:

A református temetőben a honvéd-sírok megkoszorúzása. Az ünnepi műsor fellépői: Oucha fúvószenekar, a Kodály Népdalkör, a nyugdíjasok énekkara, ünnepi beszédet mond Lajos Marianna alpolgármester asszony.

Ógyalla:

Jókai szobor: március 15., 14.00 Koszorúzási ünnepség a Bakfark Bálint AMI – fúvószenekar közreműködésével, 15.00   KTM Művelődési Központ – kultúrműsor.

Perbete:

Március 15-én 15 órai kezdettel ünnepi megemlékezés a kultúrház melletti kopjafánál.

Szentpéter:

Március 12. (csütörtök), 9.30 Vadkerti Imre és Zsapka Attila „Zúg március” című ünnepi koncertje (az alapiskola épületében)

Március 13. (péntek) 10.30 Irodalmi műsor az 1848-as forradalomról és Kossányi Józsefről. 11.15 Az elfeledett költő – Kun Ferenc előadása Kossányiról  (az alapiskola épületében)

Március 14. (szombat) 17.15 Ünnepi megemlékezés a kopjafánál, koszorúzás. 18.00 Író-olvasó találkozó Szomolai Tiborral (a kultúrház melletti klubhelyiségben)

Március 15. (vasárnap) 15.00 Kulcsár Tibor, a Magyar Evangéliumi Rádió  igazgatójának és a Budai Lelkész Fiatalok  Egyesületének szolgálata (az imaházban)

Szilas:

Március 15-én, 14.30-kor koszorúzás az 1848-as emlékműnél, 14.45 rózsafák ültetése a 2014-ben született ifjú szilasi lakosok tiszteletére, 15.00 Nehéz a Felvidéken magyarnak lenni? Szomolai Tibor könyvbemutatója.

Top