Újraindult a női foci Komáromban

„Attól, hogy valaki nőnek születik, lehet akár focista is!“ – riportunk Győri Blankával és Balázsová Arankával a komáromi női labdarúgás újjáélesztéséről.

noi foci

Nagyjából két hónapja indult útjára újra a komáromi női labdarúgás, ami jó hír azon hölgyek számára, akik kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy focitudásukat akár a pályán is megmutassák. Komáromban egyébként a szocializmusban létezett női csapat, majd 2009-ben került sor egy rövid életű próbálkozásra, ami csupán fél évig tartott, ezért reménykedünk, hogy a mostani hosszabb távon is működni fog. A jövőről két alapító tagot, Győri Biankát és Balázsová Arankát faggattuk.

A komáromi női labdarúgás újraélesztése főleg a helyi születésű Győri Bianka ötlete volt, aki már kislánykora óta rajong a fociért. Először még az óvodás éveiben rúgott bele a lasztiba, erre pedig kevesen számítottak, hiszen a családban a sportággal igazából senki sem foglalkozott. A napjainkban már 21 éves támadó sokáig gyakorolt egymaga a helyi grundokon, majd a fiúkkal focizott, tőlük tanult meg mindent. Később Érsekújvárban, az ottani klubban mutatta be tudását, de már ekkor gondolt arra, hogy Komáromnak is szüksége lehet egy női csapatra, hiszen Dunaszerdahelyen, Győrben és Dél-Komáromban is akad ilyen.

kfc_nok

Felső sor: Borcsík Pál edző, Vadovics Anikó, Pauer Tünde, Tamásová Henrietta, Győri Bianka, Varga Kinga, Lavo Mónika, Hajabács Gábor, Tuba Daniella. Alsó sor: Balázsová Aranka, Nagy Benita, Angyalová Enikő, Šingliar Evelyn, Mészáros Adrianna, Fortuna Beatrix, Balázsová Erika, Mezei Virág.

Balázsová Aranka az ímelyi alapiskola lánycsapatában kezdett focizni, nyáron pedig összeismerkedett Biankával, miközben a hetes lakótelepi kispályán gyakorolt. Azonnal közös nevezőre jutottak, és hozzáfogtak a toborzáshoz. Rövid időn belül tucatnyian jöttek össze, de az edzéseket eleinte csak néhányan látogatták. Jelenleg viszont már 23-an vannak, közülük 15-16-an stabilan edzenek Borcsík Pál irányításával, akit erre a munkára Hajabács Gábor KFC elnökségi tag kért fel. Van olyan, hogy munkahelyi okok miatt kiesik néhány csapattag, de azért igyekszik mindenki megjelenni, sőt, a környező falvakból is többen járnak gyakorolni. A lányok egyébként arra a kérdésre, hogy milyen edző Borcsík, annyit mondtak mosolyogva, hogy temperamentumos, de erre nagy szükség is van, mert néhányan egyelőre nem veszik eléggé komolyan a munkát.

A lányok élete azonban nemcsak az edzésekről, hanem már a mérkőzésekről is szól. Ez alatt a rövid idő alatt már több meccset is lejátszottak, főleg korosztályos fiúcsapatok ellen, amik inkább felkészülési célt szolgáltak. Az alistáli lányok számítottak az első komolyabb ellenfélnek, de ők már évek óta együtt vannak, így az eredmény nem is igazán számít, az viszont jó hír, hogy két gólt is sikerült nekik rúgni. A végső cél természetesen az országos bajnokságba való kerülés, de addig még nyilván sok víz lefolyik a Dunán. Télen főleg a női teremlabdarúgó bajnokságokon szeretnének részt venni, Magyarországon több ilyet is rendeznek. Ezeken a tornákon kaphatunk majd pontos képet, hol is áll jelenleg a komáromi csapat.

A lányoktól azt is megtudtuk, hogy a csapat jelenlegi legjobbja az a Pauer Tünde, akivel Bianka megkereste a KFC vezetőségét, majd mivel Szüllő Béla alelnök pozitívan állt a dologhoz, gyorsan meg is egyeztek. Pauer egyébként klasszikus középpályás: mindig mindenhol ott van, mindenkit kisegít, és ami nagyon fontos, sok gólt lő, igazi vezéregyéniség. Ugyanakkor Bianka is otthonosan mozog a pályán: „Szeretek cselezni, trükközni, és úgy gondolom, eléggé nagy lövőerővel rendelkezem. Dekázásban egyébként 336 a rekordom” – osztotta meg velünk büszkén, majd hozzátette, ő még mindig a kispályához van szokva, a legnagyobb gondot ez okozza neki, de remélhetőleg hozzászokik majd a változáshoz. Már csak azért is, mert hosszú távon tervez: „A legmerészebb álmom természetesen az, hogy idővel egy külföldi klub is felfigyeljen rám, de most még azért dolgozom keményen, hogy a komáromi csapatból kihozzuk a legtöbbet.”

Aranka is hasonló ambíciókkal kacérkodik, de úgy gondolja, még nagyon sokat kell edzenie ahhoz, hogy eljusson oda, ahova szeretne: „Főleg erőnlétileg kell még fejlődnöm, hogy a lehető legjobban ki tudjam használni az erősségem, ami nem más, mint a gyorsaság, de azért a labdával is elég jól bánok.“

A lányok végezetül megosztották velünk azt is, azon kívül, hogy nagyon szeretik azt, amit csinálnak, számukra a példamutatás a legfontosabb. Lényegesnek tartják, hogy az új generáció is lássa: attól még, hogy valaki nőnek születik, lehet akár focista, vagy bármi más is belőle. A csapatban a legfiatalabb játékos 15 éves, a legidősebb pedig 25, de a jövőben szeretnék elérni, hogy korosztályos alakulatuk is legyen. A lányok annak is örülnének, ha egyre többen látogatnának ki a mérkőzéseikre. Aki tehát kíváncsi rájuk, az kövesse a KFC hivatalos Facebook oldalát, hiszen az otthoni meccseikről ott szerezhetnek majd információt.

A KFC női szakosztálya folyamatosan várja az érdeklődőket, aki tehát labdarúgásra adná a fejét, keresse az edzőt, Borcsík Pált a következő telefonszámon: 0950 527 922.

Kovács Gerzson Dávid

Top