Újraélesztő készüléket adományoztak

A komáromi városi hivatal és a pati fürdő után, a régió harmadik újraélesztő készülékét adták át múlt szerdán a Matica Slovenská székházában. A defibrillátor költségeit magánszemélyek adták össze. Szlovák és magyar nyelvű használati utasítást mellékelnek hozzá.

ukazka_zachrany

Jozef Černek igazgató elmondta, amennyiben szeretnék életben tartani a székházukat, meg kell keresniük a működésére szolgáló anyagiakat, és versenyképesnek kell lenniük. Ennek az igyekezetnek az egyik eleme az újraélesztő készülék.

„Naponta átlagosan 250 látogató fordul meg a házban különböző ügyekben. Amikor előadásaink vannak, számuk eléri a 700-at. Felelősséggel tartozunk ezekért az emberekért” – tette hozzá az igazgató. Elmondta, naponta 2000 ember hal meg a világon hirtelen szívleállás következtében. „A mi megyénkben a legmagasabb a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma. A statisztikák szerint ez az állapot tíz éve változatlan. A mentősök profi újraélesztő készülékei mellett életet menthetnek a félautomata AED defibrillátorok is” – fogalmazott Černek.

SONY DSC

A megjelentek rövid bemutatót is láthattak a készülék működéséről Záček Adrián mentőstől. Ezután az igazgató megköszönte Ruman Patrik, a KOMVaK vízművek vezérigazgatója és Šimon Péter építési vállalkozó, a Darton cég tulajdonosa anyagi támogatását. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a segítségükkel vásárolt készüléket soha nem kell majd használni.

A készülék a Matica Ház előcsarnokában található, jól látható helyen. Hat pontot tartalmazó szlovák és magyar nyelvű használati utasítást mellékeltek hozzá, riasztóberendezéssel látták el, kamera figyeli. Használatával növekszik az életben maradás esélye, amíg a mentősök megérkeznek.

B. J.

(Cikkünk a Delta október 16-i számában jelent meg.)

Top