Újra rendezvényektől hangos a vízimalom

Több felújítás és fejlesztés is megvalósult a gútai vízimalomnál. A közelmúltban számos rendezvény zajlott itt, s a jövőben is különböző kulturális és szórakoztató programokat kínálnak majd.

Helena Šáliová, a Vízimalom Múzeumot és a térséget üzemeltető Alsó-csallóközi Természetvédők Egyesületének tagja lapunknak elmondta, az elmúlt években több új létesítménnyel gazdagodott a vízimalom és környéke. Kialakításra kerültek az ott nevelkedő állatok házikói, valamint kifutóik. Újdonság a lovaglópálya is, valamint a szociális helyiségeket is rekonstruálták. Idén kollaudáció alá került a parasztház, a szálló és a pódium is. A legnagyobb befektetés pedig a malomkerék teljes felújítása volt. A tavasz kezdete óta zajlanak az iskolások számára az ökológiai ismertető órák a Dögösben, ahol a diákok megismerkedhetnek az itt élő állatokkal és növényekkel, távcsövet kapnak, hogy megfigyelhessék őket, továbbá történelmi ismertetőben is részesülnek.

guta
Legutóbb tatai török hagyományőrzők mutatkoztak be, akik teljes harci díszben tartottak bemutatót. Gútai tagjuk is van, Pál István személyében, aki lelkesen vezette be a török csapatot a városba, melyet ágyúdörgéssel, lövöldözéssel próbáltak meg elfoglalni. A nap hátralévő részében kecskegulyást készítettek, török kávét fogyaszthatott a nagyérdemű, s történelmi előadást is meghallgathatott. Ugyanitt került megrendezésre az I. Vándorkupa lovasverseny, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak, sőt, gútaiak is beneveztek. Sok helyről érkeztek lovak, lovasok és farmok képviselői, hogy bemutatkozzanak, megméressék saját magukat és hátasaikat is.

guta1
Huszárik Károly, az egyesület tagja a jövőbeni tervekről is beszélt. Újra szeretnének nyári táborokat indítani ifjú természetvédők számára, melyek szervezése már javában zajlik. Elmondta, rengeteg brigádmunkát, tereptisztítást, fák botolását, bokrok nyesegetését saját köreiken belül elvégeznek, de sok egyéb tennivaló is akad, ami a nagyközönség számára rejtve marad. Ilyen például az állatok ellátása, ami egész napos teendőket jelent, emellett az akciók szervezése is teljes embert igényel. Egyre gyakoribbak például a vízimalom térségében szervezett lakodalmak, de készülnek már a country fesztiválra is, ahogy ide kötődik a kolbászfesztivál, a gulyásfőző-verseny és más programok.

-csr-

Top