Újítások a komáromi parkolási cégtől

Nem csak a parkolási rend részletei változnak a közeljövőben, de a rendszert működtető City Parking Group kft. is néhány újítással jelentkezik.

A képviselő testület által jóváhagyott módosításoknak köszönhetően hivatalosan július elsejétől változnak a parkolási rendszer egyes részletei. Ferenczi Tibor, az City Parking  Group vezetőjének tájékoztatása szerint azonban már június elejétől igyekeznek biztosítani azokat a kedvezményeket, amelyek a lakosokat, vagy az ide érkező turistákat (Panzió kártya) szolgálják. „Amint sikerül megteremteni a technikai feltételeket, rögtön elérhetővé tesszük az új lehetőségeket, nem várunk július elsejéig”- mondta el Ferenczi Tibor a Deltának.

A cég új kivitelezésű parkoló-kártyákat vezet be a bérleteseknek. Az új kártya még inkább védett a hamisítókkal szemben, hiszen a hologramon kívül egy QR kódot is tartalmaz majd, amit az ellenőrző városi rendőrök akár egy mobiltelefonnal is azonosítani tudnak. A még érvényes bérlettel rendelkezők kártyáit is fokozatosan kicserélik.

„A Komáromban felmerülő kétnyelvűségi kezdeményezésekre is reagálni szeretnénk. Az új kártyákon található feliratok, az emailben kiküldött üzenetek (figyelmeztető a bérlet lejártára) és a tájékoztató anyagaink is mind kétnyelvűek lesznek. Annak lehetőségéről is tárgyalásokat kezdünk, hogy az információs közúti táblákon is megjelenjenek a magyar jelzések, hiszen a magyar ajkú lakosokon kívül nagyszámú magyar turista is érkezik Komáromba” – árulja el a részleteket az ügyvezető igazgató.

parkingbackA parkolókártya hátsó oldala.

„A következő hetekben megkezdjük a parkoláshoz kötődő útfeliratok (csíkok) átfestését. Újdonságnak számít, hogy az új törvények értelmében már kék csíkokkal lesznek jelölve a fizetős helyek, így bárki könnyebben felismerheti a díjköteles parkolót. Ez így van külföldön is és egész Szlovákiában is folyamatosan átfestik majd, de Komárom az elsők között lesz. Igyekszünk az útjelző táblák lecserélésében is besegíteni a városnak, és egy képviselői megkeresésre reagálva néhány gyalogos átkelőt (zebrát) is átfestünk, hogy ezzel csökkentsük a város terheit” – mondja Ferenczi.

Az SMS alapú parkolásról érdeklődve azt tudtuk meg, hogy elméletileg ennek nincs akadálya, állítólag a testület részről is korábban zöld utat kapott. „Az SMS parkolásnál azonban a fizetés feltételei eltérnek, mivel egy harmadik fél (mobilszolgáltató) is belép a körbe. Ebből adódóan a képviselő-testületnek el kell fogadni az SMS parkolással kapcsolatos alapvetéseket, és ezután mi örömmel teszünk eleget ennek az igénynek is, amely a legtöbb modern városban már működik”- teszi hozzá az City Parking Group ügyvezető igazgatója.

A most érvénybe lépő változások egyik nagy előnye a kijelölt rezidens helyek megszüntetése lesz. Korábban több félreértés adódott abból, hogy rossz helyre parkoltak a lakosok és a turisták, de ennek a lehetősége az új rendszerből már el van távolítva. A fizetős helyeken ezután bárhova lehet parkolni, a lakosok (rezidens) pedig egy adott utcára kapnak kártyát. Szintén újdonság lesz, hogy a belvárosi lakosok egy autóval szimbolikus, 1 eurós éves összegért parkolhatnak a lakásuk előtti, így a jövőben nem lesznek külön megsarcolva.

Bővebben a parkolási rendszer változásairól itt olvashat.

(kb)

Top