Újdonságok a postán

Csomagkiadó és -feladó automaták kihelyezését tervezi a Szlovák Posta. Ezen kívül más újdonságok is jönnek, hamarosan már tulajdonlapot, cégkivonatot és erkölcsi bizonyítványt is kikérhetünk a kiválasztott postafiókokban – például Komáromban.

automata-posta

A posta a benzinkutakra is kézbesítene küldeményeket, továbbá csomagautomatákat telepítene forgalmas helyekre, ahol az embereik átvehetnék csomagjaikat, vagy fel is adhatnák azokat.

Tomáš Drucker, a posta vezérigazgatója elmondta, a töltőállomásokra való kézebesítésről az egyik szlovákiai benzinkúthálózat üzemeltetőjével tárgyalnak, ám egyelőre nem árulta el, melyikkel. Az még nem dőlt el, hogy a postai küldeményeket a benzinkút alkalmazottai adnák-e át, vagy pedig a kutakra is csomagautomatákat helyeznének ki. Eleinte csak két-három nagy töltőállomáson indulna el a szolgáltatás, leghamarabb idén nyáron.

Ezen kívül csomagautomaták kihelyezését is tervezi a posta. A legforgalmasabb helyekre telepítenék a berendezéseket, először például a pozsonyi és kassai vasútállomásokra, vagy kollégiumok közelébe. Először csak néhány automatával tesztelnék az új szolgáltatást az év második felében. Egy automata ára 30-70 ezer euró körül mozog, függően méretétől, továbbá attól, hogy csak küldemények felvételére, vagy feladására is alkalmas.

Egy további, kézbesítéssel kapcsolatos újítással is jelentkezett a posta. Az ügyfelek az év elejétől három lehetőség közül választhatnak. Az első, hogy a küldeményt futár kézbesíti bármilyen konkrét címre 48 órán belül, a második szolgáltatás az ország 1400 postahivatalának egyikére való kézbesítés 48 óra alatt, a harmadik, expressz kézbesítés pedig ugyancsak a küldemény postahivatalra történő eljuttatása 24 óra leforgása alatt.

Hivatal a postán

További újdonságokkal is bővít a posta, egyre több fiókban válnak elérhetővé olyan elektronikus szolgáltatások, melyeket korábban csak az állami hivatalok nyújtottak. Idén februártól már 156 postafiókban kérhető ki a tulajdonlap (list vlastníctva), márciusban pedig gyakorlatilag megduplázódik ez a szám, s már 300 helyen lesz elérhető a szolgáltatás országszerte – például Komáromban (a Damjanich utcai és a Király püspök utcai fiókokban), de Gútán és Ógyallán is. Ugyancsak 300 postán – az ún. e.so fiókokban – lehet kivonatot kérni a cégjegyzékből (výpis z Obchodnéha registra), kivonatot a bűnügyi nyilvántartásból (erkölcsi bizonyítvány, výpis/odpis zregistra trestov).

(csá)

Top