Újabb gyár nyílik, 122 új munkahely

Újabb akkumulátorgyár épül a dél-komáromi ipari parkban, ezúttal is egy dél-koreai társaság a beruházó. Az Inzi Controls 14,8 milliárd forintból – nagyjából 46,5 millió euróból – építi fel üzemét.

ujabb gyarInzi Controls gyár Dél-Koreában

Idén tavasszal elkezdték a dél-koreai SK Innovation társaság akkumulátorokat gyártó üzemének építését az ipari parkban. A 239 milliárd forintos (kb. 752 millió eurós) beruházás ezer új munkahelyet jelent majd a régiónak, a gyártás 2021 végén, 2022 elején indulhat be – írtuk néhány hónapja.

Úgy tűnik, az ázsiai ország beruházóinak megtetszett a komáromi térség, illetve az ipari park kínálata, múlt héten ugyanis újabb dél-koreai társaság, az Inzi Controls döntött az itteni befektetés mellett. Hasonlóan a másik vállalathoz, ők is elektromos autók akkumulátorait gyártják majd.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, az Inzi Controls 14,8 milliárd forintos (45,8 millió eurós) beruházását a magyar kormány 1,63 milliárd forinttal segíti – ezt azzal indokolta, hogy az elektromos autók akkumulátorainak előállítása 122 új munkahelyet teremt Dél-Komáromban.

A miniszter üdvözölte, hogy újabb dél-koreai nagyvállalat erősíti a magyar autóipar helyzetét az ágazat új korszakában. A távol-keleti beruházóknak köszönhetően Magyarország az elektromos autók akkumulátorainak 17. legnagyobb exportőre. Az Ázsiában és Amerikában is jelen lévő Inzi Controls az első európai gyárát nyitja meg Komáromban.

Budapest, 2019. július 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Cso Jun Hjung, az Inzi Controls ügyvezetõ igazgatója a társaság beruházásbejelentõ sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2019. július 1-jén. A dél-koreai cég 14,8 milliárd forintból akkumulátorgyártó üzemet épít Komáromban. MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter külügyminiszter és Cso Jun Hjung, az Inzi Controls ügyvezetõ igazgatója (MTI)

Czunyiné Bertalan Judit, Komárom fideszes országgyűlési képviselője az európai piacra készülő befektetők kiszámítható partnerének nevezte a térséget. Szerinte a magyar kormány döntései mellett jelentős részben az autóipar helyi fejlődésének is köszönhető, hogy a 2010 után 13 százalékot közelítő munkanélküliség 2 százalékra esett vissza Komárom-Esztergom megyében.

Az Inzi Controls magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója a jelentős kormányzati támogatás és a jól képzett helyi munkaerő mellett a térség kedvező fekvésével indokolta, hogy az anyavállalat a komáromi beruházás mellett döntött. Cso Jun Hjung szerint Magyarország az európai logisztikában kedvező helyet foglal el, ezért nem zárta ki az újabb fejlesztések lehetőségét.

Az Inzi Controls többek között az Audi, a Volkswagen, a Continental beszállítója, illetve a Bosch technológiai partnere. Az Inzi Controls Hungary Kft.-t tavaly ősszel jegyezték be, a termelés már jövő év elején indulhat.


Hatalmas mozzarellagyár épül Komáromnál

Múlt héten egy másik munkahelyteremtő beruházásról is hírt adott a magyarországi sajtó. Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos (kb. 14,7 millió eurós) ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. a Dél-Komáromhoz tartozó Bartusekpusztán.

Marczali Gábor vezérigazgató tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta százezer liter tejet dolgoz fel a legkorszerűbb berendezésekkel, 32 új munkahely jön létre. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után.


(mti, cs)

(Cikkünk a Delta július 9-i számában jelent meg.)

Top