Újabb felújítás a fedett uszodában

KOMÁROM. Tavaly már rendbe tették a fedett uszoda tetejének nagy részét, de hamarosan újabb felújításra kerül sor. A képviselők ugyanis 21 500 eurót szavaztak meg a tanulómedence feletti tetőrész rekonstrukciójára. Ezen a részen ugyanis még mindig előfordul beázás, a hőszigetelés is rossz állapotban van, s a hideg plafonon lecsapódik a pára, ami állandó csöpögéshez vezet. Napokon belül kezdhetik a felújítást.

Tavaly ősszel pár hónapra be kellett zárni a fedett uszodát, ugyanis a közegészségügyi hivatal és a munkafelügyelet is jelezte, addig nem nyithat ki a létesítmény, amíg nem végzik el a legszükségesebb javításokat. Az uszoda tetőszerkezetét fel kellett újítani, továbbá a tető nagy részét is, ugyancsak helyre kellett hozni a szellőzőberendezést és a hővezetékeket, összesen 57 ezer euróra rúgtak a költségek. Végül tavaly decembertől nyithatott ki újra a Comorra Servis városi cég által működtetett létesítmény.

A Comorra Servis igazgató-helyettese, Balázs Sándor júliusi testületi ülésen elmondta, a felújítás következtében jelentősen javult az uszoda energiaháztartása, s komoly megtakarítást értek el. Az újranyitás utáni időszakban mintegy 18 százalékkal kevesebbet kellett fűtésre költeni az előző év hasonló időszakához mérten, ami nagyjából 10 ezer eurós költségcsökkenést jelent. December óta a látogatottság is növekedett, sőt, ha csak a nagy nyilvánosság számára elérhető időpontokat nézzük, a vendégek száma megduplázódott – ezt már Nagy Tamás, a városi cég vezetője közölte lapunkkal.

A városi cég egy újabb támogatást kért az önkormányzattól, mégpedig 21 500 eurót a kis tanulómedence feletti tetőrész kijavítására. Ezt ugyanis korábban nem hozták rendbe, emiatt beázik, s a hőszigetelés is rossz állapotban van. A hideg plafonon lecsapódik a pára, ami aztán folyamatos csöpögést okoz, állandó a párás légkör, ami rossz hatással van a tanulómednecét használó gyerekekre, ráadásul a külső részen a vakolat is potyogni kezdett. A kérdéses tetőrész alatt 6 olyan üresen álló helyiség is található, melyeket bérbe lehetne adni vállalkozóknak. Mivel azonban jelenleg beázik, s a falak is penészesek, nem állnak sorban a potenciális bérlők, ilyen állapotban senki nem akarja kibérelni.

Keszegh Béla (független) városi képviselő hangsúlyozta, ezért is kellene minél gyorsabban kijavítani a tetőrészt, hiszen a helyiségek bérbeadásával az uszodának bevétele lehetne, ami a későbbiekben fedezhetné az apróbb javításokat. Dubány Imre (Híd) javaslatára elfogadták, hogy a Commora Servis vezetése dolgozzon ki újabb javaslatokat annak érdekében, hogy tovább csökkenjenek az üzemeltetési költségek, elsősorban a hőgazdálkodás terén. Nagy Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, a képviselők elé terjesztik majd ezzel kapcsolatos javaslataikat, többek között egy új, félautomata hőcserélő rendszer kialakítását tartanák helyénvalónak.

A városatyák végül jóváhagyták a támogatást az uszodának. „Napokon belül elkezdődhet a tetőrész rekonstrukciója, s őszig biztosan be is fejeződnek a munkálatok” – válaszolta kérdésünkre a Comorra Servis igazgatója.

teto

A nyilvánosság számára hétköznap délután 13 óra és 15 óra között, este 19:30 és 21:30 között tart nyitva az uszoda. Szombaton 14 órától 20 óráig, vasárnap 10-től 12-ig, majd délután 14 órától 20 óráig látogatható a létesítmény. A népszerűbb esti időszakban 2 euró az egyszeri felnőtt belépő ára, 14 év alatt és nyugdíjasoknak pedig 1,10 euró. A délutáni órákban kisebb az érdeklődés, így ekkor egységesen 1 euró a belépés díja. Az uszoda a nyári hónapokban – augusztus végéig – nem üzemel.

(Csaba Ádám)

 

(cikkünk a Delta július 21-i számában jelent meg)

Top