Újabb csontváz a vízműben

Még mindig bukkanak fel „csontvázak“ a komáromi víz- és csatornázási műveknél. Újabb bűncselekmény gyanúja merült fel a sokat bírált korábbi cégvezetés idejéből. Könyvelési mulasztás történhetett még 2011-ben, emiatt a KOMVaK-nak 158 ezer eurónyi adóhátralékot kellett befizetnie, és előreláthatólag további 78 ezer euró késedelmi kamatot is törlesztenie kell. Keresik a felelősöket, a vízmű vezérigazgatója ismét feljelentést tett. Mivel dokumentált ügyről van szó, ami ráadásul számszerűsíthető kárt is okozott a városi tulajdonú részvénytársaságnak, vádemeléssel zárulhat a nyomozás.

Két éve kezdődött és néhány hete zárult le az adóhatóság 2011-es évre vonatkozó ellenőrzése a KOMVaK komáromi vízműnél. Hosszú, a vízmű részéről fellebbezésekkel tarkított folyamat ért véget egy jogerős döntéssel. Eszerint az adóhatóság megállapította, hogy a vízmű 2011-ben rosszul könyvelte el bevételeit, több száz-ezer eurónyi összeget. Ezért azonnali hatállyal több mint 158 ezer euró összegű adóhátralék befizetésére szólította fel a KOMVaK-ot. Egyúttal kötelezte a vállalatot további csaknem 78 ezer euró késedelmi kamat megfizetésére is. Összesen tehát 236 ezer eurót kell utalnia a vízműnek a múltbéli mulasztások miatt.

Minderről Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója, Keszegh Béla, Komárom polgármestere, valamint a felügyelőbizottság tagjai számoltak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

IMG_4656

A polgármester szerint jó az irány

Keszegh Béla a 8 évvel ezelőtti súlyos mulasztás mellett azt is sietett leszögezni, hogy az elmúlt két évben markáns változások zajlottak a KOMVaK-nál, sikerült visszarángatni a csőd széléről. Két év alatt a vízmű teljes korábbi vezetését lecserélték. Előbb az igazgatótanács elnöki tisztségét és az ügyvezetői igazgatói posztot összevonták, immár egy személy kezében összpontosul az irányítás – Ruman Patrik lett a vezérigazgató. Személycserék történtek a felügyelőbizottságban, illetve az igazgatótanácsban. Racionalizálták a kiadásokat, felmondták az előnytelen szerződéseket, új, Komárom számára kedvezőbb bérleti szerződéseket kötöttek az érintett falvakkal. Lényeges változást jelentett a vízmű működési szerződésének módosítása, melynek egyik következménye, hogy tavaly óta minden évben közel félmillió eurót fordít a vállalat a vízvagyon fejlesztésére – új vízvezetékeket épít, régieket cserél újra, különböző javításokat és szükséges karbantartásokat végez. Ennél is fontosabb lépés volt, hogy tavaly „megszabadultak“ a HASS vállalattól – azaz a gyilkos jelzálogszerződést, amely majdnem a vízmű végét okozta, sokkal előnyösebb banki hitelre cserélték. Ez közvetlenül 775 ezer eurós spórolást jelentett, közvetett módon pedig további 1,9 millió eurónyi követelés „kiváltását“.

Eddig 158 ezret fizettek

A sajtótájékoztató apropóját azonban az újabb múltból előbukkanó csontváz jelentette. Ruman Patrik kérdésünkre elmondta, már a tavaly lezárult mélyreható ún. Due Diligance vállalat-átvilágítás feltárta a 2011-es mulasztást, ám mivel az adóhatóság vizsgálata akkor még tartott, az erre vonatkozó részeket kitakarták az átvilágítás nyilvánosságra hozott megállapításaiból. Mivel tisztában voltak azzal, hogy az adóhatóság végül követelheti az adóhátralékot, már egy ideje igyekeztek pénzügyi tartalékot képezni erre az esetre. Most nagyrészt az így „félretett“ pénzből tudták befizetni a 158 ezer eurót. Hangsúlyozta, az adóhatóság haladéktalan befizetésre szólította fel a KOMVaK-ot, ha ezt nem teszik meg, zárolták volna a társaság számláit, ami további károkat okozhatott volna.

viztisztito-e1489656665268

A késedelmi kamatok kifizetésére egyelőre nem került sor, ebben a kérdésben a vízmű megpróbálja elérni az összeg csökkentését. A vezérigazgató azonban utalt arra, már a 158 ezer euró utalása is nagy érvágás volt a vállalat költségvetésében, így a késedelmi kamatok ügyében – jelen állás szerint 78 ezer eurót követel a hatóság – az önkormányzat segítségét is kérni fogják. Ezzel együtt leszögezte, a vállalat működése nincs veszélyben, az elmúlt két évben folyamatosan és jelentősen javultak a gazdasági-pénzügyi mutatók.

Most megalapozottabb a bűntett gyanúja

Ruman Patrik bejelentette, mivel gyanúja szerint bűncselekmény történhetett a 2011-es ügy kapcsán, büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen – hűtlen kezelés, illetve számvitel rendjének megsértése miatt. Már nem először tett feljelentést, amióta a KOMVaK élén áll. Először 2017-ben, akkor is hűtlen kezelés miatt, egy másik ügyben, ám akkor a nyomozóhatóság azzal utasította el a beadványt, hogy mivel nem történt károkozás, nem történt bűncselekmény sem. Később egy friss ügyben, a csicsói ivóvízkút fél évvel ezelőtti szennyeződése kapcsán, ahol még tart a vizsgálat. A most kibukott ügyben azonban jogerős adóhatósági döntés is alátámasztja a mulasztást, és a károk is számszerűsíthetők, így ebben az esetben biztosan nem zárják le a nyomozást azzal, hogy nem történt bűncselekmény – könnyen lehet, hogy személyi felelősségrevonással zárul az ügy. Általánosságban elmondható, 2011-ben a döntésekért a felelősséget az akkori igazgatótanács, pontosabban akkori elnöke, plusz még egy tag viselte.

Még egy korábbi cégvezetéshez köthető visszás ügyről is szó esett a sajtótájékoztatón, melynek lezárása évekig húzódhat. A nagyrészt pályázati támogatásból kiépült csallóközaranyosi csatornázásra megítélt 9,2 millió eurós támogatásból ugyanis még 2016-ban 1,9 millió euró visszatérítését követelte a szlovák környzetvédelmi minisztérium. Arra hivatkoztak, hogy túlárazott volt a beruházás, melyet ugyancsak a vízmű korábbi „sötét árnyéka“, a régi cégvezetés „kedvence“, a HASS vállalat végzett. Nem kizárt, hogy az ügy úgy végződik, hogy a KOMVaK-nak vissza kell fizetnie a támogatás egy részét.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta április 9-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Miért van sok csőtörés?

Cserék a felügyelőbiztottságokban

KOMVaK: leszámolás a terhes múlttal

Tisztítják a csatornákat, vízvezetékeket építenek

Feljelentés hűtlen kezelés miatt

Top