Új mentőhajót kaphatnak a tűzoltók

Hamarosan új mentőhajót kaphatnak a tűzoltók, mely Komárom környékén, egészen Párkányig teljesítene szolgálatot a Dunán. Jelenleg egyetlen dunai mentőhajója sincs a tűzoltóságnak térségünkben.

slovenskym-hasicom-kupili-lod

A szlovák belügyminisztérium közbeszerzés kiírását tervezi egy olyan hajó vásárlására, mely alkalmas mentő és árvízvédelmi feladatok ellátására, de tűzesetek, ökölógiai katasztrófák és más rendkívüli események esetén is bevethető a Dunán – közölte Zuzana Farkasová, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat szóvivője. Becslésük szerint 660 ezer euróból beszerezhető lenne a hajó, a vásárlás 85 százalékát uniós forrásból fedeznék.

Jelenleg a tűzoltóságnak csak egy dunai mentőhajója van, mely a folyó pozsonyi szakaszán teljesít szolgálatot. A Targa 35 Fire brigade típusú hajót is uniós pénzből vették tavaly ősszel. „A Duna szlovákiai alsó folyásánál, Komárom és Párkány térségében jelenleg nem lennénk képesek gyors reagálásra egy nagyobb incidens esetén, például egy kirándulóhajó balesetekor“ – mutatott rá a szóvivő. Megjegyezte, rendkívül kritikus lenne a helyzet, ha gyorsan, sok embert kellene evakuálni egy hajóról. Céljuk, hogy rendelkezzenek megfelelő mennyiségű úszótechnikával, amely alkalmas a profi és hatékony mentésre és segítségnyújtásra a Dunán.

(csá)

Top